Αποπληθωρισμός: Αυτή είναι η λέξη της χρονιάς για το 2023

Αποπληθωρισμός: Αυτή είναι η λέξη της χρονιάς για το 2023
Photo: pixabay.com
Αυτή είναι η λέξη της χρονιάς στον χρηματοπιστωτικό κόσμο για το 2023 και είναι πιο ελπιδοφόρα από ό,τι νομίζετε, σύμφωνα με την UBS Global Wealth Management

του Will Daniel

Ο «αποπληθωρισμός» θα είναι η «λέξη της χρονιάς» στον χρηματοπιστωτικό κόσμο το 2023, λέει η UBS Global Wealth Management.

Είναι μια τολμηρή επιλογή δεδομένου ότι ο πληθωρισμός έφτασε στο υψηλό τεσσάρων δεκαετιών 9,1% τον Ιούνιο, αλλά οι περισσότεροι οικονομολόγοι πιστεύουν τώρα ότι οι αυξήσεις των τιμών καταναλωτή έχουν κορυφωθεί από τότε.

Στους μήνες που ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 9%, οι τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν σχεδόν κατά 40%, η αγορά κατοικίας υποχώρησε και οι τιμές των αγαθών συνολικά άρχισαν να μειώνονται.

Ως αποτέλεσμα, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε στο 7,1% τον περασμένο μήνα, και παρόλο που εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από το επιτόκιο στόχο 2% της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, ο Jason Draho, επικεφαλής κατανομής περιουσιακών στοιχείων για την Αμερική στην UBS Global Wealth Management, πιστεύει ότι ο πληθωρισμός «είναι πιθανό να συνεχίσει να μειώνεται γρήγορα στις αρχές του 2023».

«Ο αποπληθωρισμός συμβαίνει ήδη», έγραψε σε ένα ερευνητικό σημείωμα της 16ης Δεκεμβρίου. «Το ότι θα υπάρξει αποπληθωρισμός δεν αμφισβητείται πραγματικά σε αυτό το σημείο, η συζήτηση είναι για το πόσος αποπληθωρισμός θα υπάρξει πραγματικά».

Το κύριο ζήτημα στους κύκλους της οικονομίας το επόμενο έτος θα είναι εάν ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει ξανά στο στόχο του 2% της Ομοσπονδιακής Τράπεζας χωρίς περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων από αυτές που αναμένονται επί του παρόντος ή εάν ο πληθωρισμός θα κατέβει περίπου στο 4%, είπε ο Draho.

Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι η επιλογή του «αποπληθωρισμού» ως λέξη της χρονιάς, ή WOTY, για το 2023 δεν αποτελεί πρόβλεψη.

«Η πρόβλεψη ότι ο αποπληθωρισμός θα είναι η κυρίαρχη ιστορία της αγοράς το επόμενο έτος δεν μεταφράζεται σε πρόβλεψη για σημαντικό αποπληθωρισμό, με επιστροφή σε πληθωρισμό 2% μέχρι το τέλος του έτους», έγραψε. «Όμως, καθώς η αυστηροποίηση των χρηματοοικονομικών συνθηκών από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα είναι αυτή που καθόρισε τις επιδόσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές φέτος, ο πιθανός αποπληθωρισμός θα μπορούσε να κάνει το ίδιο το 2023. Εάν αυτό δεν αποτελεί πρόκριμα για τη λέξη της χρονιάς, τότε τι αποτελεί;».

Ο Draho συνέχισε αναφέροντας μερικούς βασικούς λόγους για τους οποίους επέλεξε τον «αποπληθωρισμό» ως λέξη της χρονιάς.

Πρώτον, είπε ότι το ύψος του αποπληθωρισμού στην οικονομία των ΗΠΑ θα είναι κρίσιμο για την πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια επτά φορές φέτος σε μια προσπάθεια να αποσυμπιέσει την οικονομία και να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

«Όσο πιο αχαλίνωτος και διαρθρωτικός είναι ο αποπληθωρισμός, τόσο πιο γρήγορα μπορεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα να σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων και να αρχίσει να τα μειώνει», έγραψε ο Draho.

Δεύτερον, υποστήριξε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα κατέστη η πιο σημαντική μεταβλητή για τους επενδυτές το περασμένο έτος. Τα αυξανόμενα επιτόκια έχουν κάνει τις ριψοκίνδυνες επενδύσεις λιγότερο ελκυστικές, οδηγώντας σε σημαντικές μειώσεις των τιμών σε άλλοτε υψηλά αποτιμώμενες τεχνολογικές μετοχές και κρυπτονομίσματα, αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει το 2023.

«Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα που γίνεται από εχθρός του επενδυτή σε φίλο είναι το σημείο καμπής που πρέπει να παρακολουθήσετε την επόμενη χρονιά», έγραψε.

Τρίτον, ο Draho περιέγραψε πώς το μέγεθος του αποπληθωρισμού το επόμενο έτος θα καθορίσει εάν η οικονομία των ΗΠΑ θα είναι σε θέση να επιτύχει μια «ήπια προσγείωση» – όπου ο πληθωρισμός θα τιθασευτεί χωρίς ύφεση.

Και τέλος, ενώ η άλλη προφανής επιλογή για τη λέξη της χρονιάς το 2023 μπορεί να σχετίζεται με την ύφεση – όπως «ήπια προσγείωση» ή «σκληρή προσγείωση» – ο Draho είπε ότι η συζήτηση για το πώς μπορεί να μοιάζει μια ύφεση αφορά πραγματικά τη «σημασιολογία».

«Και τα δύο θα μπορούσαν να συνεπάγονται αρνητική αύξηση των κερδών», είπε. «Αν και υπάρχει μια μεγάλη μακροοικονομική διαφορά μεταξύ του υψηλού και του χαμηλού αποπληθωρισμού».

Πηγή: Fortune.com