Μπέιλ από «χρυσάφι»
- 26/08/2013, 10:30
- SHARE
Όταν το ποδόσφαιρο συνάντησε το μάρκετινγκ η λογική χάθηκε. Αντίθετη γνώμη έχουν οι 10 πιο ισχυροί οικονομικά σύλλογοι.
Δέος αλλά και ταυτόχρονα μεγάλες αντιδράσεις προκαλεί η επικείμενη μεταγραφή του Ουαλού άσου της Τότεναμ Γκάρεθ Μπέιλ στην Ρεάλ Μαδρίτης. To συνολικό κόστος της μεταγραφής αναμένεται να αγγίξει τα 230 εκατ. ευρώ, γεγονός που την κατατάσσει ως την πιο ακριβή όλων των εποχών στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Πώς προκύπτουν αυτά τα χρήματα; H Τότεναμ έχει συμφωνήσει με την Ρεάλ στα 100 εκατ. ευρώ , ενώ ο Μπέιλ θα λαμβάνει για τα επόμενα έξι χρόνια 9 εκατ. ευρώ ετησίως. Παράλληλα, υπάρχει και η ισπανική νομοθεσία που απαιτεί φόρο 52%, ενώ το συνολικό κόστος της μεταγραφής ανεβαίνει στα 230 εκατ. ευρώ αν υπολογιστούν και οι υπόλοιπες αμοιβές, όπως του εκπροσώπου του παίκτη.
Όλα αυτά σε μια Ισπανία, η οποία πλήττεται από την ύφεση και μετράει 4,7 εκατ. ανέργους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ισπανικού υπουργείου Εργασίας τον Ιούλιο. Μάλιστα η ανεργία στους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών αγγίζει το 56%, ενώ υπολογίζεται ότι υπάρχουν 1,8 εκατομμύριο οικογένειες με ούτε ένα εργαζόμενο μέλος.
Διαβάστε ακόμη: Μία χώρα υπό αφανισμό
Το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο όμως είδε και το 2012 τα έσοδα του να αυξάνονται παρά την κρίση στην Ευρωζώνη, με τις μεγάλες ομάδες να «ανοίγουν» αγορές όπως αυτές της Ασίας και των ΗΠΑ, κλείνοντας συμφωνίες πολλών εκατ. ευρώ με μεγάλες εταιρείες.
Με αφορμή την περίπτωση Μπέιλ , πάμε να δούμε τις ομάδες με τα περισσότερα έσοδα με βάση τα στοιχεία του Football Money League της συμβουλευτικής εταιρείας Deloitte για το 2012.
Ρεάλ Μαδρίτης
Έσοδα: 512,6 εκατ. ευρώ
Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι η πρώτη ομάδα από όλα τα αθλήματα, της οποίας τα ετήσια έσοδα ξεπέρασαν τα 500 εκ. ευρώ. Η ισπανική ομάδα με έσοδα 512,6 εκ. ευρώ, πέτυχε αύξηση 33,1 εκ. ευρώ (7%) στα έσοδά της και κατέλαβε την πρώτη θέση στο Money League για όγδοη συνεχόμενη χρονιά ισοφαρίζοντας το ρεκόρ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που κυριαρχούσε τα έτη από το 1996/97 έως και 2003/04.
Σύμφωνα με το transfermarkt η αξία του ρόστερ της ομάδας ανέρχεται στα 565 εκατ. ευρώ, ενώ η πιο ακριβή μεταγραφή της ισπανικής ομάδας μέχρι την επόμενη, είναι αυτή του Κριστιάνο Ρονάλντο για 94 εκατ. ευρώ τη σεζόν 09/10 από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ . Χορηγός της ομάδας η Bwin, η συμφωνία με την οποία υπολογίζεται ότι φέρει στα ταμεία της ομάδας πάνω από 20 εκατ. ευρώ ετησίως.
Μπαρτσελόνα
Έσοδα: 483 εκατ. ευρώ
Η Μπαρτσελόνα λαμβάνει τη δεύτερη θέση στην κατάταξη συμπληρώνοντας το Ισπανικό δίδυμο των πρώτων δύο θέσεων για τέταρτη συνεχή χρονιά. Η πρωταθλήτρια Ισπανίας διαθέτει ρόστερ παιχτών, η αξία του οποίου ανέρχεται στα 587,3 εκατ. ευρώ, με το μεγάλο της αστέρι, τον Αργεντίνο Λιονέλ Μέσι να κοστίζει 120 εκατ. ευρώ στην ποδοσφαιρική αγορά. Η συμφωνία των Καταλανών με το Qatar Foundation ,για χορηγία, τους αποφέρει το ποσό των 30 εκατ. ευρώ ετησίως.
Διαβάστε ακόμη: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καλεί τον Μέσι!
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Έσοδα: 395,9 εκατ. ευρώ
Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ συνεχίζει να διαχειρίζεται με επιτυχία το παγκόσμιο brand της. Η νέα επταετής χορηγική συμφωνία με τη General Motors για τη φανέλα αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ και αναμένεται να διπλασιάσει τα έσοδα της ομάδας από τη συγκεκριμένη χορηγία την πρώτη περίοδο της νέας συμφωνίας το 2014/15.
Παράλληλα η ομάδα εισπράττει από τηλεοπτικά δικαιώματα έσοδα μεταξύ 20 εκ. λιρών και 30εκ. λιρών, ενώ η συνολικά αξία των παιχτών της υπολογίζεται στα 392 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης: Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ «πετά» με ρωσικά φτερά
Μπάγερν Μονάχου
Έσοδα: 368,4 εκατ. ευρώ
Η κάτοχος του UEFA Champions League είναι η μοναδική γερμανική ομάδα μέσα στη δεκάδα, με τα έσοδα της και την επιρροή της στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο να αυξάνονται συνεχώς. Σύμφωνα με το transfermarkt, η συνολική αξία των ποδοσφαιριστών της ανέρχεται σε 484 εκατ. ευρώ, ενώ η πρωταθλήτρια Γερμανίας έχει ως χορηγό την Deutsche Telecom, με το ποσό της χορηγίας να ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ ετησίως.
Τσέλσι
Έσοδα: 322,6 εκατ. ευρώ
Η επιστροφή του κορυφαίου κατά πολλούς προπονητή στην Ευρώπη, Ζοσέ Μουρίνιο, στο Λονδίνο άνοιξε για ακόμη μια φορά το «πορτοφόλι» του βαθύπλουτου Ρώσου ιδιοκτήτη της ομάδας Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Μόλις χθες η Τσέλσι ανακοίνωσε την μεταγραφή του βραζιλιάνου Γουίλιαν για 30 εκατ. λίρες, ανεβάζοντας το budget για μεταγραφές στα 65 εκατ. λίρες. Χορηγός της ομάδας ο τεχνολογικός κολοσσός της Samsung, συμφωνία που αποφέρει στα ταμεία των «μπλε» το ποσό των 18,5 εκατ. ευρώ ετησίως.
Άρσεναλ
Έσοδα: 290,3 εκατ. ευρώ
Ακόμα μια ομάδα από την Αγγλία κλείνει τη πρώτη εξάδα της συγκεκριμένης λίστας. Σύμφωνα με την έρευνα οι έξι πρώτες ομάδες παραμένουν από χρόνο σε χρόνο οι ίδιες, καθώς έχουν από τις μεγαλύτερες βάσεις οπαδών άρα και τα υψηλότερα έσοδα, τόσο στις εγχώριες, όσο και στις διεθνείς αγορές.
Η ομάδα του Αρσεν Βενγκέρ ίσως είναι αυτή τη στιγμή η πλουσιότερη στο πλανήτη βάση του cash flow που μπορεί να δαπανήσει για παίχτες, καθώς αυτό υπολογίζεται στα 154 εκατ. λίρες (περίπου 200 εκατ. ευρώ), όταν οι υπόλοιπες 19 ομάδες της Πρέμιερ Λίγκ διαθέτουν συνολικά 181 εκατ. λίρες!
Μάντσεστερ Σίτι
Έσοδα: 285,6 εκατ. ευρώ
Με περιουσία που αγγίζει τα 20 δισ. λίρες ο Σείχης του Άμπου Ντάμπι Μανσούρ δεν δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα να επενδύσει στην Σίτι πάνω από 1 δισ. λίρες από την στιγμή που την ανέλαβε το 2008 .Η συνολική αξία των παιχτών της αγγλικής ομάδας ξεπερνά τα 470 εκατ. ευρώ, ενώ στα σχέδια του Άραβα ιδιοκτήτη της είναι να εισχωρήσει στην «ανεξερεύνητη» ποδοσφαιρική αγορά των ΗΠΑ, επενδύοντας σε ομάδα με έδρα τη Νέα Υόρκη.
Μίλαν
Έσοδα: 256,9 εκατ. ευρώ
Λίβερπουλ
Έσοδα: 233,2 εκατ. ευρώ
Γιουβέντους
Έσοδα: 195,4 εκατ. ευρώ