Σε βαθύ κόκκινο η αγορά των κρυπτονομισμάτων – Οι 3 μύθοι που διαλύθηκαν
- 27/12/2022, 09:08
- SHARE
Από το οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων φαίνεται πως απουσιάζει ο υγιής ρεαλισμός. Κάθε χρόνο διατυπώνονται υπερβολικά φιλόδοξοι στόχοι, που καταλήγουν σε έκκληση για διάσωση…
Στις αρχές Ιανουαρίου, η μεγάλη αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs εκτιμούσε πως το Bitcoin θα έφτανε τις 100.000 δολάρια κατά τη διάρκεια του έτους. Λίγες μέρες μετά από αυτή την πρόβλεψη, ξέσπασε ο χειμώνας.
Το παλαιότερο και πιο γνωστό κρυπτονόμισμα, το Bitcoin αξίζει περί τις 16.800 δολ. – περίπου 65% κάτω από τα ιστορικά υψηλά. Με άλλα λόγια, το 2022 ήταν μια χρονιά τρόμου για τους κατόχους του.
Οι τεράστιες αυξήσεις σε αξία έχουν… εγκαταλείψει τα κρυπτονομίσματα, που τώρα διαπραγματεύονται σε βαθύ κόκκινο. Η πλειονότητα των επενδυτών έχει καταγράψει απώλειες…
Ακόμη χειρότερα, ο τομέας υπέστη σοβαρό πλήγμα από την απώλεια εμπιστοσύνης λόγω της κατάρρευσης αυτού που κάποτε ήταν το τρίτο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο στον κόσμο, το FTX. Και ναι, τα κρυπτονομίσματα έχουν καθιερωθεί στον οικονομικό κόσμο. Ωστόσο, οι Bear Markets και οι χρεοκοπίες έχουν γίνει συνήθη φαινόμενα.
Από την άλλη, τα γεγονότα του τρέχοντος έτους έδειξαν ότι το Bitcoin αποτυγχάνει – και ότι οι υποστηρικτές τους έχουν υποστεί αρκετά δεινά λόγω λανθασμένων αντιλήψεων.
Οι τρεις μύθοι…
Το Bitcoin δεν προστατεύει από τον πληθωρισμό: Οι υποστηρικτές του ανέκαθεν «προμόταραν» το Bitcoin ως το ψηφιακό ισοδύναμο του χρυσού.
Κάποιοι παραλληλισμοί γίνονταν κυρίως λόγω της περιορισμένης προσφοράς. Οι παγκόσμιες καταθέσεις σε χρυσό είναι πεπερασμένες, όπως και το bitcoin.
Ο αλγόριθμος του ψηφιακού νομίσματος ορίζει ότι δεν μπορούν να παραχθούν περισσότερα από 21 εκατομμύρια νομίσματα. Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν περίπου 19 εκατομμύρια, ενώ θα χρειαστεί να περάσουν 117 χρόνια μέχρι να εξορυχθούν όλα τα bitcoin.
Συμπέρασμα των Crypto Maximalists: Το Bitcoin προστατεύει από τον πληθωρισμό επειδή η προσφορά είναι πεπερασμένη.
Εύλογα θα υπέθετε κανείς πως, το 2022, το κρυπτονόμισμα θα έπρεπε να είχε αναπτύξει αυτήν την ιδιότητα, καθώς ο πληθωρισμός ήταν πάνω από 10% για πολλούς μήνες. Ωστόσο, το αυστηρό όριο όγκου κυκλοφορίας είναι άχρηστο εάν δεν υπάρχει ζήτηση.
Με την αύξηση των επιτοκίων, το Bitcoin κατέρρευσε, με τους επενδυτές να καταφεύγουν σε ασφαλέστερες επενδύσεις.
Όπως προειπώθηκε, το Bitcoin έχει υποχωρήσει 65% από την αρχή του έτους, ενώ η αγοραστική δύναμη των επενδυτών έχει επιδεινωθεί.
Συνεπώς, δεν προσφέρει προστασία από τους επενδυτές. Από την άλλη, με τον χρυσό, οι επενδυτές –με όρους ευρώ– πέτυχαν απόδοση τουλάχιστον 7,4%.
Με όρους δολαρίων, οι επενδυτές χρυσού δεν είναι στο κόκκινο, αλλά στο +1,4%. Οι υποστηρικτές του Crypto οικοσυστήματος θα έλεγαν ότι μακροπρόθεσμα, το bitcoin υπερβαίνει τον πληθωρισμό.
Όσοι επένδυσαν στο κρυπτονόμισμα το 2015 έχουν δει κατά αύξηση 5.400%. Ωστόσο, η ακραία αύξηση της αξίας τα τελευταία χρόνια δεν αποτελεί ένδειξη ότι το Bitcoin θα προστατεύει από τον πληθωρισμό ες αεί.
Η αποκέντρωση είναι ευσεβής πόθος: Το μεγάλο όνειρο του Satoshi Nakamoto -αυτό είναι το ψευδώνυμο του ακόμα άγνωστου εφευρέτη Bitcoin- ήταν να δημιουργήσει έναν οικονομικό κόσμο χωρίς μεσάζοντες όπως οι τράπεζες.
Η παγκόσμια οικονομική κρίση είχε διαβρώσει την εμπιστοσύνη στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Η απάντηση, κατά τη γνώμη του, ήταν το Bitcoin, το οποίο επιτρέπει πληρωμές μεταξύ δύο μερών χωρίς μεσάζοντες.
Το blockchain -το πρωτόκολλο ψηφιακών δεδομένων στο οποίο αποθηκεύονται όλες οι συναλλαγές- είναι δημόσια προσβάσιμο και δεν μπορεί να παραποιηθεί. Τα πράγματα όμως εξελίχθηκαν διαφορετικά.
Οι στρεβλώσεις στην αγορά κρυπτογράφησης δείχνουν ότι η ιδέα ενός αποκεντρωμένου χρηματοοικονομικού κόσμου δύσκολα μπορεί να πραγματοποιηθεί. Φέτος, η βιομηχανία θέρισε θύελλες…
Το πλέον δραματικό γεγονός ήταν η αφερεγγυότητα του ανταλλακτηρίου FTX, του οποίου οι ιδρυτές πρέπει τώρα να λογοδοτήσουν για απάτη. Τα κεφάλαια πελατών ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων χάθηκαν.
Το 2022, αρκετοί παράγοντες του κλάδου χρεοκόπησαν – χρηματιστήρια, χρηματοδότες κρυπτογράφησης και hedge funds που υπόσχονταν δυσθέωρητα επιτόκια.
Οι σκληροπυρηνικοί υποστηρικτές του bitcoin δεν θα άφηναν ποτέ τα χρήματά τους σε ένα ανταλλακτήριο, αλλά θα τα κρατούσαν στα δικά τους πορτοφόλια, δηλαδή στα ψηφιακά πορτοφόλια.
«Not Your Keys, Not Your Coins» είναι το μότο τους.
Ωστόσο, η πλειονότητα των επενδυτών συναλλάσσονται σε ανταλλακτήρια ή με brokers μέσω smartphone – και θα μπορούσαν να χάσουν χρήματα εάν ο πάροχος αντιμετωπίσει προβλήματα.
Το Bitcoin δεν είναι νόμισμα: Το Bitcoin είναι μια υπόθεση καρδιάς για τον Nayib Bukele. Ο Πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ εισήγαγε το κρυπτονόμισμα ως νόμιμο χρήμα το 2021, ενάντια στη θέληση πολλών πολιτών. Ο Bukele δεν θα μπορούσε να διαλέξει χειρότερο χρόνο. Λίγο αργότερα, οι τιμές κατέρρευσαν.
Ο Πρόεδρος του Bitcoin εξακολουθεί να εμμένει στη στρατηγική του και να αγοράζει επιμελώς ψηφιακά νομίσματα. Έχει αποδειχθεί ότι το Bitcoin δεν προσφέρεται ως μέσο πληρωμής.
Από τη μία πλευρά, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μέχρι στιγμής υπήρξαν μόνο λιγοστές επιλογές για πληρωμή με κρυπτονομίσματα. Είναι επίσης αμφίβολο εάν οι πελάτες είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν στο εκάστοτε ανταλλακτήριο υψηλά τέλη συναλλαγής.
Μέχρι πρόσφατα, αυτά ήταν 80 σεντ ανά συναλλαγή. Επιπλέον, οι έντονες διακυμάνσεις στην αξία καθιστούν τις πληρωμές Bitcoin μη ελκυστικές.
Το Bitcoin φαίνεται να υιοθετείται μόνο σε κάποιες αφρικανικές χώρες, όπου πολλοί άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό λογαριασμό και θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε συναλλαγές με ένα πορτοφόλι bitcoin. Ωστόσο, αυτό δεν καθιστά το κρυπτονόμισμα παγκόσμιο μέσο πληρωμής.