Άδειες – εξπρές για τουριστικά καταλύματα
- 30/06/2014, 18:41
- SHARE
Νέο σχέδιο νόμου φέρνει η κυβέρνηση για τη χορήγηση ειδικού σήματος λειτουργίας.
Διαδικασίες – εξπρές για τη χορήγηση του ειδικού σήματος λειτουργίας σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια προβλέπει το νομοσχέδιο για τον τουρισμό. Παράλληλα οι τουριστικές κατοικίες θα μπορούν να πωλούνται από τα σχέδια.
Όπως δημοσιεύει το Έθνος, μέσα σε 50 ημέρες -και με διαδικασίες-εξπρές- θα παίρνουν πλέον το ειδικό σήμα λειτουργίας τα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Μάλιστα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέτουν τα δικαιολογητικά ακόμα και στα ΚΕΠ.
Παράλληλα οι τουριστικές κατοικίες, που βρίσκονται μέσα σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα, θα μπορούν να πωλούνται από τα σχέδια, ενώ -με τα μέχρι τώρα ισχύοντα- για να προχωρήσει η πώληση έπρεπε να ολοκληρωθεί η μονάδα και να έχει και σήμα λειτουργίας.
Τα παραπάνω προβλέπονται, μεταξύ άλλων, στο νέο σχέδιο νόμου που κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη με τίτλο: «Απλούστευση διαδικασιών λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων και τουριστικών υποδομών, ειδικές μορφές τουρισμού και άλλες διατάξεις».
Το σχέδιο νόμου φέρνει 10 μεγάλες αλλαγές στις αδειοδοτήσεις, δίνει φορολογικά κίνητρα σε όσους αναλάβουν ρόλο χορηγού για την προβολή του ελληνικού τουρισμού, δημιουργεί το κατάλληλο πλαίσιο για τις ειδικές μορφές τουρισμού, «προστατεύει τα μικρά νησιά από τα κότερα».
Ειδικότερα, αρμόδια αρχή για τη χορήγηση του ειδικού σήματος λειτουργίας σε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις, είναι το υπ. Τουρισμού.
Η κατάταξη του καταλύματος, με βάση τα «αστέρια» για τα ξενοδοχεία και τα «κλειδιά» για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, γίνεται από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο.
Μετά την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών, η αρμόδια υπηρεσία τουρισμού είναι υποχρεωμένη να εξετάσει τον φάκελο και να χορηγήσει Ειδικό Σήμα Λειτουργίας εντός 50 ημερών.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι απλοποιείται η διαδικασία υποβολής των δικαιολογητικών, αφού ο πλήρης φάκελος θα μπορεί να κατατίθεται ακόμα και στα ΚΕΠ.
Τα ξενοδοχεία θα κατατάσσονται σε πέντε κατηγορίες αστέρων και προβλέπεται η έκδοση προεδρικού διατάγματος με το οποίο θα επανακαθοριστούν και οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, ο τρόπος και η διαδικασία κατάταξής τους, τα βαθμολογικά κριτήρια και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.
Οι επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων θα κατατάσσονται σε κατηγορίες «κλειδιών». Ο υπ. Τουρισμού θα καθορίζει με απόφασή του τον αριθμό κλειδιών, τις τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων/διαμερισμάτων, τον τρόπο και τη διαδικασία κατάταξής τους, τα βαθμολογούμενα κριτήρια και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.
Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας θα είναι ο αρμόδιος φορέας που θα αναλάβει την ευθύνη κατάταξης των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων σε κατηγορίες.
Παράλληλα, οι υπηρεσίες τουρισμού μπορούν ανά πάσα ώρα να διενεργούν ελέγχους για το αν η κατάταξη των καταλυμάτων έγινε σύμφωνα με τις τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές τους.
Αν διαπιστωθεί ότι κατετάγησαν υψηλότερα απ’ ότι έπρεπε, θα τους αφαιρείται το σήμα.
Αν δεν διαθέτουν ειδικό σήμα λειτουργίας, προβλέπονται κυρώσεις με πρόστιμα 1.000 ευρώ μέχρι και σφράγιση της επιχείρησης.
Το προνόμιο να δημιουργούν εξέδρες για πρόσδεση σκαφών ή τη διευκόλυνση των λουομένων θα έχουν όχι μόνο τα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων άνω των 300 κλινών, αλλά και τα μικρότερα.
Πηγές: Έθνος, news247.gr