Deutsche Bank: Στις πρώτες θέσεις το ελληνικό Χρηματιστήριο το 2022
- 03/01/2023, 09:50
- SHARE
Στις υψηλότερες θέσεις σε ό,τι αφορά τον πίνακα των αποδόσεων των διεθνών αγορών περιουσιακών στοιχείων τοποθετείται το ελληνικό χρηματιστήριο το 2022, σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα Deutsche Bank.
Τα κέρδη του 6,6% για τον προηγούμενο χρόνο βάζουν το Χρηματιστήριο Αθηνών στη δεύτερη θέση των μετοχικών αγορών, ενώ για το γ’ τρίμηνο του έτους φιγουράρει στις πρώτες πέντε θέσεις των αποδόσεων όλων των περιουσιακών στοιχείων. Μόνο το πετρέλαιο (Brent, WTI), ο δείκτης των εμπορευμάτων CRB και ο δείκτες Bovespa (Βραζιλία) κινήθηκαν καλύτερα.
Κατά τ’ άλλα, όπως αναφέρει η γερμανική τράπεζα, μετά από ένα καταστροφικό σε απόδοση το έτος, το 2023 προδιαγράφεται τουλάχιστον αβέβαιο.
Πράγματι, όπως αναφέρει η γερμανική τράπεζα, το 2022 ήταν μια απαίσια χρονιά για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, με τον S&P 500 να καταγράφει τη χειρότερη επίδοσή του, σε ετήσια βάση, από το 2008, τη στιγμή που τα ομόλογα παγκοσμίως περιέπεσαν σε bear market για πρώτη φορά μετά από 70 χρόνια.
Μοχλός και αιτία για να συμβούν τα παραπάνω ήταν ο πολύ ισχυρότερος από το αναμενόμενο πληθωρισμός, ο οποίος «σκαρφάλωσε» σε υψηλά πολλών δεκαετιών, οδηγώντας τις κεντρικές τράπεζες σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων – ίσως τον πιο επιθετικό κύκλο σύσφιξης της γενιάς μας.
Εκτός των άλλων, οι επενδυτές έπρεπε να αντιμετωπίσουν αναταραχές σε γεωπολιτικό επίπεδο, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε έκρηξη στις τιμές στην Ενέργεια και στα τρόφιμα που έπληξαν ιδιαίτερα τις αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς.
Αυτό σημαίνει ότι τα εμπορεύματα ήταν από τα λίγα περιουσιακά στοιχεία που έκλεισαν το έτος σε θετικό έδαφος. Αλλά αλλού, η εικόνα ήταν πολύ λιγότερο ρόδινη και μόνο 9 από τα 38 μη συναλλαγματικά περιουσιακά στοιχεία στο δείγμα της Deutsche Bank σημείωσαν κέρδη συνολικά το 2022, ενώ σε όρους USD ήταν μόλις 6 στα 38.
Νικητές
Εμπορεύματα: Σε μια δύσκολη χρονιά γενικότερα, τα εμπορεύματα ήταν μια από τις λίγες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που σημείωσαν σταθερά κέρδη το 2022. Σημαντικός παράγοντας γι’ αυτό ήταν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία προκάλεσε σημαντική άνοδο στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων το α’ τρίμηνο – και έτσι πήγε όλη η χρονιά. Το αργό Brent (+10,5%) και το WTI (+6,7%) σημείωσαν κέρδη, όπως και οι τιμές του καλαμποκιού (+14,4%) και του σιταριού (+2,8%). Ωστόσο, στα μέταλλα καταγραφηκαν μικτές αποδόσεις. Ορισμένα, όπως η πλατίνα (+10,9%) είχαν πολύ ισχυρές επιδόσεις, αλλά ο χρυσός (-0,3%) σημείωσε μικρή καθοδική κίνηση και ο χαλκός (-14,6%) την πρώτη ετήσια πτώση του από το 2018.
Δολάριο ΗΠΑ: Καθώς η Fed αυξάνει τα επιτόκια και κινείται ταχύτερα από άλλες κεντρικές τράπεζες, το δολάριο ΗΠΑ σημείωσε σημαντική υπεραπόδοση το 2022. Ο δείκτης δολαρίου (+8,2%) σημείωσε τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδό του από το 2015 και το ίδιο το δολάριο ενισχύθηκε έναντι κάθε άλλου νομίσματος της G10 κατά τη διάρκεια του έτους.
Χαμένοι
Μετοχές: Οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων και οι φόβοι για ύφεση κατέστησαν το 2022 μια δύσκολη χρονιά για τις μετοχές. Ο S&P 500 (-18,1%) σημείωσε τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση του σε όρους συνολικών αποδόσεων από το 2008, παρά την άνοδο +7,5% το τέταρτο τρίμηνο. Στην Ευρώπη, ο STOXX 600 σημείωσε πτώση -9,9% κατά τη διάρκεια του έτους ενώ πλήγμα υπέστησαν και οι αναδυόμενες αγορές, με τον δείκτη MSCI EM να υποχωρεί -19,9%.
Κρατικά ομόλογα: Μετά από μια ανοδική πορεία πολλών δεκαετιών, το 2022 ήταν μια απίστευτα κακή χρονιά για τα κρατικά ομόλογα. Για παράδειγμα, ο δείκτης αμερικανικών ομολόγων του Bloomberg (-12,5%) σημείωσε τη χειρότερη ετήσια επίδοσή του από την έναρξή του, το 1973. Μακροπρόθεσμα στοιχεία δείξαμε ότι ήταν η χειρότερη χρονιά για τα δεκαετή κρατικά ομόλογα σε βάση συνολικής απόδοσης από το 1788. Τα κρατικά ομόλογα του ευρώ σημείωσαν ακόμη μεγαλύτερη πτώση, με πτώση -18,4%, ενώ τα gilts υποχώρησαν -25,0% εν μέσω της αναταραχής στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Κρυπτονομίσματα: H έλλειψη όρεξης για ανάληψη κινδύνου αποδείχθηκε κακά νέα για τα κρυπτονομίσματα, με το Bitcoin να υποχωρεί -64,3%, για να κλείσει το έτος στα 16.540 δολάρια, έχοντας ξεκινήσει τη χρονιά στα 46.334 δολάρια. Αυτό το μοτίβο επαναλήφθηκε και σε άλλα κρυπτονομίσματα, με το Ethereum να υποχωρεί -67,5%, το Litecoin να υποχωρεί -52,0% και το XRP να υποχωρεί -58,7%.