Θεοδόσης Μιχαλόπουλος: Υπεύθυνο CLOUD, η ευκαιρία στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε
- 07/01/2023, 16:00
- SHARE
Είμαστε σε μία εποχή που ζητάει μεγαλύτερη επένδυση στην τεχνολογία, η οποία μπορεί όντως να αποτελέσει μία αντιπληθωριστική δύναμη μπροστά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Η ιδέα της μετάβασης στο cloud, όπως την οραματιζόμαστε στη Microsoft, χαρακτηρίζεται από ένα σύνολο ηθικών, αξιακών επιλογών, εστιάζοντας στην καινοτομία και ανάπτυξη μέσα από ίσες ευκαιρίες, συμπερίληψη, ασφάλεια, εμπιστοσύνη, βιωσιμότητα.
Παρά το γεγονός ότι οι οικονομίες παγκοσμίως επηρεάζονται από τον αυξανόμενο πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση, ο ιδιωτικός και δημόσιος τομέας επιλέγουν να αυξήσουν την επένδυση σε σχέση με τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό και μέρος αυτής της επένδυσης οφείλει να κατευθύνεται και προς την ενίσχυση ψηφιακών δεξιοτήτων του γενικότερου πληθυσμού.
Μέχρι το πρόσφατο παρελθόν η Ελλάδα βρισκόταν χαμηλά όχι μόνο σε εκπαίδευση, αλλά και σε πιστοποίηση ψηφιακών δεξιοτήτων, κυρίως λόγω του ότι δεν είχαμε ίσως την κουλτούρα της συνεχόμενης εκπαίδευσης, της πιστοποίησης. Αυτό πλέον αλλάζει και είναι σε απόλυτη σύμπλευση με την ευρύτερη ανάγκη για εφαρμογή της τεχνολογίας. Το πιο σημαντικό ίσως κομμάτι μας πάνω στην επένδυση της Microsoft με τη δημιουργία εγχώριων Data Centers είναι η δωρεάν εξειδίκευση 100 χιλιάδων συνανθρώπων μας πάνω σε υποδομές cloud, AI, σε οτιδήποτε σχετίζεται με την τεχνολογία. Πλησιάζουμε ήδη τις 40,000, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδεύσεων σε 3,500 δημόσιους υπαλλήλους, σε ανέργους μέσω της συνεργασίας μας με ΔΥΠΑ, σε νέα ταλέντα που έχουν μόλις αποφοιτήσει. Το αποτέλεσμα των γνώσεων που αποκτώνται επιστρέφει πολλαπλασιαστικά σε όλους μας μέσω της άμεσης, γρήγορης και αποτελεσματικότερης εξυπηρέτησής μας από υπηρεσίες, μέσω της γενικότερης ανάπτυξης της οικονομίας μας.
Οι πολιτικές cloud-first και digital-first εγγυώνται την προσπάθειά μας να μην αφήσουμε κανέναν πίσω από τις εξελίξεις και την ψηφιακή μετάβαση της κοινωνίας.
Παράλληλα, η αύξηση των εκπαιδεύσεων εντός μιας επιχείρησης ή ενός οργανισμού, απαντά και στο μείζον ζήτημα της αναζήτησης ταλέντων με τεχνολογικές ικανότητες. Μια πραγματικότητα την οποία βιώνουμε όλοι στην αγορά και που δεν αποτελεί μόνον ελληνικό φαινόμενο. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η εύρεση εργαζομένων με εκπαιδευτικό υπόβαθρο που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις ενός σύγχρονου εταιρικού ψηφιακού μετασχηματισμού αποτελεί ένα στοίχημα το οποίο θα κερδίσουμε μόνο εάν εμφυσήσουμε στην εταιρική μας κουλτούρα τη φιλοσοφία του upskilling και του reskilling. Ιδιαίτερα, δε, όταν μιλάμε για τις γυναίκες οι οποίες επιλέγουν την τεχνολογία ως αντικείμενο σπουδών ή εργασίας. Διότι οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως η παρουσία των γυναικών στον τεχνολογικό τομέα πρέπει να ενισχυθεί άμεσα, με δράσεις που θα προκύψουν μέσω συνεργιών και πρωτοβουλιών που χρειάζονται την τεχνογνωσία του ιδιωτικού τομέα και τους πόρους, και τη θέληση της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας.
Η προτεραιοποίηση cloud-first, digital-first πολιτικών που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, κυρίως μετά την πανδημία, δεν επιβεβαιώνει απλώς τη στρατηγική μας. Μας ενδυναμώνει στην προσπάθειά μας για υπεύθυνο cloud. Στην προσπάθειά μας να μη μείνει κανείς πίσω σε αυτήν τη μετάβαση.
Δείτε σε βίντεο όλη τη συζήτηση του Θεοδόση Μιχαλόπουλου με τον Βασίλη Σαμούρκα, στο πλαίσιο του CEO Initiative Forum 2022
*Φωτογραφία: Προσωπικό αρχείο
**Το άρθρο δημοσιεύται στην ειδική έκδοση του CEO Initiative 2022, που κυκλοφορεί Παρασκευή 23/12 μαζί με την ετήσια έκδοση του Fortune Greece με τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα