Εκπτώσεις στα εμπορικά καταστήματα με φόντο ανατιμήσεις στα τρόφιμα
- 09/01/2023, 09:49
- SHARE
Ανοίγει σήμερα η χειμερινή εκπτωτική περίοδος και οι εμπορικές επιχειρήσεις, ειδικά όσες είδαν επιδείνωση των πωλήσεών τους κατά την εορταστική περίοδο, προσβλέπουν σε τόνωση εσόδων εκτιμώντας ότι οι χαμηλές τιμές θα αποτελέσουν δέλεαρ για τους καταναλωτές που περιορίζουν δαπάνες για να αντιμετωπίσουν τα υψηλά κόστη σε βασικά αγαθά.
Παράγοντες της αγοράς εκφράζουν αισιοδοξία για την πορεία της αγοράς το προσεχές διάστημα (οι εκπτώσεις διαρκούν έως 28 Φεβρουαρίου) και ήδη τις τελευταίες ημέρες έχουν προχωρήσει σε γενναίες προσφορές. Εκτιμούν ότι η ζήτηση θα είναι εντονότερη τις πρώτες εβδομάδες της εκπτωτικής περιόδου, ειδικά το πρώτο 15ήμερο που περιλαμβάνει και την ερχόμενη Κυριακή, που τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά. Εξάλλου, παραδοσιακά ο Φεβρουάριος χαρακτηρίζεται από πιο υποτονική εμπορική κίνηση. Διαπιστώνουν πάντως αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά, με αύξηση μεν της επισκεψιμότητας στα καταστήματα αλλά μείωση της μέσης τιμής απόδειξης και μετατόπιση της αγοραστικής κίνησης στις εμπορικές πιάτσες, κεντρικές οδούς σε μεγάλα αστικά κέντρα και malls.
Αυτές οι τάσεις επιβεβαιώθηκαν και κατά την εορταστική περίοδο που προηγήθηκε, όπου αν και η πλειοψηφία του εμπορικού κόσμου εξέφρασε ικανοποίηση και η αγορά εμφάνισε αύξηση πωλήσεων συγκριτικά με πέρυσι, οι 3 στις 10 επιχειρήσεις παρουσίασαν επιδείνωση πωλήσεων αντιμετωπίζοντας δυσκολίες στη διαχείριση των υποχρεώσεών τους στην αρχή της νέας χρονιάς.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ το 29,4% των επιχειρήσεων εμφάνισε επιδείνωση πωλήσεων σε σχέση με την περσινή εορταστική περίοδο. Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις (26,4%) σημείωσε υψηλότερες πωλήσεις συγκριτικά με την αντίστοιχη εορταστική περίοδο του 2021-2022, ενώ σχεδόν μία στις δύο (43,6%) επιχειρήσεις δεν κατέγραψε κάποια μεταβολή.
Είναι επίσης ενδεικτικό ότι έχοντας υπόψη τις νέες προκλήσεις που αναδύουν η ενεργειακή κρίση και οι ανατιμήσεις, το 27% των επιχειρήσεων δήλωσε πολύ ικανοποιημένο από τις πωλήσεις κατά την εορταστική περίοδο. Ωστόσο, περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις (54%) εμφανίζουν μέτρια ικανοποίηση και οι 2 στις 10 (19%) δηλώνουν λίγη ή καθόλου ικανοποίηση.
Διαπιστώνεται επίσης από τα στελέχη της ΕΣΕΕ ότι ο υψηλός βαθμός ικανοποίησης από την επισκεψιμότητα στα καταστήματα οφείλεται στην άρση των περιορισμών των μετακινήσεων και στην επιθυμία των καταναλωτών για επιστροφή στην κανονικότητα. Αλλά ο πληθωρισμός δεν αφήνει περιθώρια για δαπάνες πέραν αυτών για την κάλυψη βασικών αναγκών, παρά την τάση επιβράδυνσης.
Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τον πληθωρισμό του Δεκεμβρίου, με τις προβλέψεις να αναφέρουν νέα αποκλιμάκωση, χωρίς ωστόσο ελάφρυνση του καλαθιού των τροφίμων. Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 8,5% αλλά ο δείκτης των τροφίμων ήταν στο 15% με σημαντικές ανατιμήσεις σε βασικά είδη όπως στα γαλακτοκομικά, 25,3%, στα λάδια, 20,4%, στο ψωμί, 18,7%, στα κρέατα, 16,7% και στα λαχανικά, 12,6%.