Τα τρία σενάρια για τον νέο κατώτατο μισθό
- 10/01/2023, 14:03
- SHARE
Το τελικό ύψος του νέου κατώτατου μισθού ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου, επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο.
Τις προσεχείς ημέρες θα εκκινήσει η διαδικασία αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, με πρώτο βήμα την πρόσκληση που θα απευθύνει η τριμελής επιτροπή στους φορείς διαβούλευσης αλλά και τη νομοθετική διάταξη που θα φέρει στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας, για το νέο χρονοδιάγραμμα.
Όπως προβλέπεται, επιστημονικά ινστιτούτα, η Τράπεζα της Ελλάδος, το ΙΟΒΕ και οι φορείς των εργοδοτών και των εργαζόμενων θα κληθούν να υποβάλλουν τις εκθέσεις τους στο ΚΕΠΕ. Αμέσως μετά και σίγουρα το πρώτο 15ήμερο του Μαρτίου θα παραδοθεί στον υπουργός Εργασίας το σχετικό πόρισμα, με βάση το οποίο θα γίνει η τελική εισήγηση και θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο.
Εν συνεχεία ο πρωθυπουργός θα κάνει τις τελικές ανακοινώσεις, κάτι που εκτιμάται ότι θα συμβεί πριν το τέλος Μαρτίου.
Τα βασικά σενάρια
Αυτή τη στιγμή, τρία είναι τα επικρατέστερα σενάρια που αφορούν το τελικό ύψος του κατώτατου μισθού. Το πρώτο σενάριο προβλέπει αύξηση 5,3%, στα 751 ευρώ, επιστρέφοντας στην κατάσταση που επικρατούσε πριν την επιβολή των μνημονίων στην Ελλάδα.
Το δεύτερο σενάριο θέλει η αύξηση να είναι στο 8% και τον νέο κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται στα 770 ευρώ αυξημένο κατά 57 ευρώ.
Το τελευταίο σενάριο θέλει την αύξηση να είναι στα 67 ευρώ τον μήνα και τον τελικό κατώτατο μισθό να φτάνει τα 780 ευρώ, ποσοστιαία άνοδο 9,4%, όσο περίπου αναμένεται να κλείσει και ο μέσος πληθωρισμός το 2022.
Να σημειωθεί ότι μαζί με τον κατώτατο θα αναπροσαρμοστούν αυτόματα και τα επιδόματα του ΟΑΕΔ, μεταξύ των οποίων βέβαια και το επίδομα ανεργίας.
Τι απαντούν οι εργοδότες
Την ίδια στιγμή ο επιχειρηματικός κόσμος θέλει αντίβαρα απέναντι σε μία νέα πιθανή αύξηση του κατώτατου μισθού. Ένα από αυτά είναι η μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Επιπλέον, ζητούν την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος αλλά και το «πάγωμα» της επικείμενης αύξησης κατά περίπου 9% στις εισφορές 1,2 εκατομμυρίων ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών.
Αντίθετα οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) θεωρούν ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα βελτιώσει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και εντέλει θα επιστρέψει στην κατανάλωση. Τέλος η ΓΣΕΕ από την πλευρά της διεκδικεί την επαναφορά των διαπραγματεύσεων στους κοινωνικούς εταίρους και την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 850 ευρώ.