Κρίσιμη συνάντηση των χωρών που στηρίζουν στρατιωτικά την Ουκρανία σήμερα στη Γερμανία

Κρίσιμη συνάντηση των χωρών που στηρίζουν στρατιωτικά την Ουκρανία σήμερα στη Γερμανία
epa10234498 Members of the Ukrainian military stand guard next to a site hit by a missile strike in downtown Kyiv (Kiev), Ukraine, 10 October 2022. Explosions have been reported in several districts of the Ukrainian capital Kyiv on 10 October. At least 11 people died and dozens injured as a result of rocket attacks targeting cities across Ukraine, the State Emergency Service (SES) of Ukraine said. Russian troops entered Ukraine on 24 February 2022 starting a conflict that has provoked destruction and a humanitarian crisis. EPA/ROMAN PILIPEY Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Άρματα μάχης και επιτάχυνση αποστολής όπλων ζήτησε ο Ζελένσκι στη διάσκεψη των χωρών που στηρίζουν στρατιωτικά την Ουκρανία.

Οι χώρες που στηρίζουν στρατιωτικά το Κίεβο πραγματοποιούν σήμερα διάσκεψη στη Γερμανία, από την οποία ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι αναμένει «ισχυρές αποφάσεις», όπως την αποστολή βαρέων αρμάτων μάχης, για να βοηθήσουν τη χώρα του σε κρίσιμες μάχες εναντίον της Ρωσίας.

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της διάσκεψης, στην αμερικανική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία, οι ΗΠΑ, η Σουηδία και η Δανία ανακοίνωσαν την παροχή νέου εξοπλισμού στην Ουκρανία.

Η Ουάσινγκτον θα αποδεσμεύσει νέα στρατιωτική βοήθεια ύψους 2,5 δισ. δολαρίων, στην οποία θα περιλαμβάνονται 59 τεθωρακισμένα Bradley τα οποία θα προστεθούν στα 50 ελαφρά τεθωρακισμένα αυτού του είδους τα οποία έχει ήδη δεσμευθεί ότι θα δώσει στην Ουκρανία, και 90 τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού Stryker, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο αμερικανικός στρατός θα στείλει επίσης στον ουκρανικό 53 τεθωρακισμένα οχήματα ικανά να αντέξουν πλήγματα από νάρκες (MRAP) και 350 οχήματα M998, πιο γνωστά ως Humvee.

Το νέο πακέτο αυξάνει στα 26,7 δισ. δολάρια την αξία της στρατιωτικής βοήθειας που έχει ανακοινωθεί από τις ΗΠΑ για την Ουκρανία, αφότου άρχισε η ρωσική εισβολή στην επικράτειά της την 24η Φεβρουαρίου 2022.

Όμως σε αυτό το νέο πακέτο δεν περιλαμβάνονται βαρέα άρματα μάχης, όπως τα Abrams, τα οποία, όπως λένε οι ΗΠΑ, δεν μπορούν να δοθούν στο Κίεβο για λόγους συντήρησης και εκπαίδευσης.

Από την πλευρά της η Βρετανία έχει δεσμευθεί να στείλει στην Ουκρανία επιπλέον 600 πυραύλους Brimstone, η Δανία 19 αυτοκινούμενα πυροβόλα Caesar γαλλικής κατασκευής και η Σουηδία συστήματα πυροβολικού Archer.

Τα συστήματα αυτά έχουν μικρότερο βεληνεκές κατά πολλές δεκάδες χιλιόμετρα από αυτό που ζητούν οι Ουκρανοί.

Το Λονδίνο έχει επίσης δεσμευθεί να στείλει 14 βαρέα άρματα μάχης Challenger 2, ενώ η Πολωνία είναι έτοιμη να παραδώσει στο Κίεβο 14 άρματα μάχης Leopard 2 γερμανικής κατασκευής. Ο συνολικός αριθμός αυτών των αρμάτων μάχης είναι πολύ μικρότερος από αυτόν που ζητεί η Ουκρανία.

«Ισχυρές αποφάσεις»

Η σημερινή συνάντηση είναι η τρίτη που διεξάγεται από την αρχή του πολέμου υπό το λεγόμενο σχήμα «Ράμσταϊν». Οι υπουργοί Άμυνας και υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι περίπου 50 χωρών θα συναντηθούν εκεί, με συντονιστή τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, Λόιντ Όστιν.

«Προετοιμαζόμαστε για το Ράμσταϊν αύριο. Αναμένουμε ισχυρές αποφάσεις. Αναμένουμε μια ισχυρή στρατιωτική στήριξη από τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Ζελένσκι στο βίντεο που δημοσίευσε χθες, Πέμπτη, το βράδυ.

«Κάποιες χώρες» θα στείλουν άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, είχε επισημάνει από την πλευρά του χθες ο Λιθουανός υπουργός Άμυνας Αρβίντας Ανουσάουσκας, ενώ είχε προσθέσει ότι «επιπλέον πληροφορίες» θα γίνουν γνωστές σήμερα.

«Χρειάζονται γερμανικά άρματα μάχης, φινλανδικά άρματα μάχης, δανέζικα άρματα μάχης, γαλλικά άρματα μάχης, αυτό σημαίνει ότι η δυτική Ευρώπη θα πρέπει τώρα να προσφέρει πιο σύγχρονα άρματα μάχης στην Ουκρανία, προκειμένου να μπορέσει να υπερασπιστεί τον εαυτό της», είχε τονίσει ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.

Η Γερμανία δέχεται ολοένα και αυξανόμενες πιέσεις από πολλούς Ευρωπαίους γείτονές της ώστε να δώσει την έγκρισή της για την παροχή γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία.

Ο νέος υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους είχε επισημάνει χθες ότι η απάντηση «θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες ώρες ή αύριο (σ.σ. σήμερα) το πρωί».

«Τρέμουν μπροστά στον Πούτιν»

«Ενάντια στα χιλιάδες άρματα μάχης της Ρωσίας (…) το θάρρος του στρατού μας και η στήριξη του ουκρανικού λαού δεν αρκούν», είχε υπογραμμίσει χθες ο Ζελένσκι, μιλώντας μέσω βιντεοσύνδενσης στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Λίγο αργότερα ένας από τους συμβούλους του, ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, ζήτησε από τους Δυτικούς να πάψουν να «τρέμουν μπροστά στον Πούτιν» και να στείλουν βαρέα άρματα μάχης στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, βαρέα, σύγχρονα άρματα μάχης δυτικής κατασκευής θα δώσουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα στο Κίεβο στις επικείμενες μάχες στην ανατολική Ουκρανία.

Οι ουκρανικές αρχές σημειώνουν ότι έχουν επίσης ανάγκη συστήματα εκτόξευσης πυραύλων βεληνεκούς που να ξεπερνά τα 100 χιλιόμετρα ώστε να μπορέσουν να πλήξουν τη ρωσική εφοδιαστική αλυσίδα, και κυρίως αποθήκες πυρομαχικών.

Όμως οι Δυτικοί φοβούνται ότι, παρά τις διαβεβαιώσεις του Κιέβου, η Ουκρανία θα προκαλέσει κλιμάκωση της σύρραξης χρησιμοποιώντας τα όπλα αυτά για να πλήξει βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος και αεροπορικές και ναυτικές βάσεις στην Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2014.

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του προειδοποίησε χθες ξεκάθαρα: η παράδοση στο Κίεβο όπλων μεγαλύτερου βεληνεκούς «θα σημάνει ότι η σύγκρουση περνά σε νέο επίπεδο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: