Τι μπορούν να κάνουν τα άρματα μάχης Leopard 2 και γιατί τα ζητά τόσο έντονα η Ουκρανία
- 24/01/2023, 12:50
- SHARE
Παρόλο που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ έχουν ανακοινώσει την παροχή ενός ακόμα πακέτου στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία με στρατιωτικά οχήματα, συστήματα αεράμυνας, ρουκέτες και πυραύλους, υπάρχει μια αξιοσημείωτη παράλειψη που κυριαρχεί στις πρόσφατες συνομιλίες: τα τανκς.
«Μπορώ να σας ευχαριστήσω εκατοντάδες φορές και θα είναι απολύτως δίκαιο, δεδομένων όλων όσων έχουμε ήδη κάνει», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη συνάντηση αξιωματούχων άμυνας που πραγματοποιήθηκε στο Ραμστάιν της Γερμανίας.
«Αλλά τα εκατοντάδες “ευχαριστώ” δεν είναι εκατοντάδες τανκς», είπε.
Η πρόσφατη συζήτηση επικεντρώθηκε στο Leopard 2, ένα γερμανικής κατασκευής άρμα μάχης που χρησιμοποιείται από περίπου 20 χώρες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από δώδεκα μελών του ΝΑΤΟ.
Η Γερμανία δέχεται αυξανόμενη πίεση να παράσχει μερικά στην Ουκρανία — ή να επιτρέψει σε άλλες χώρες, όπως η Πολωνία, να στείλουν τα δικά τους, όμως μέχρι στιγμής, αυτό δεν έχει συμβεί.
Γιατί είναι λοιπόν τόσο σημαντικά τα Leopard 2 για την Ουκρανία και πού “κολλάει” η υπόθεση;
Τι είναι το Leopard 2;
Το Leopard 2 είναι ένα άρμα μάχης γερμανικής κατασκευής με βεληνεκές περίπου 500 km (311 μίλια). Τέθηκε σε λειτουργία για πρώτη φορά το 1979 και έχει ανώτατη ταχύτητα 68 χλμ./ώρα (42 μίλια/ώρα). Εξοπλισμένο με ένα όπλο λείας οπής 120 mm ως κύριο οπλισμό του, διαθέτει επίσης δύο ομοαξονικά ελαφριά πολυβόλα.
Εκτός από το ότι χρησιμοποιείται από τον γερμανικό στρατό, το Leopard 2 κυκλοφορεί ευρέως στην Ευρώπη, αλλά και εκτός, σε περισσότερες από δώδεκα χώρες. Τα Leopard 2 έχουν βρεθεί σε πεδία μάχης στο Κοσσυφοπέδιο, τη Βοσνία, το Αφγανιστάν και τη Συρία (από την Τουρκία), όπου πολλά χάθηκαν από αντιαρματικούς πυραύλους.
Γιατί τα θέλει τόσο πολύ η Ουκρανία;
Η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι έχει επείγουσα ανάγκη για βαρύτερα τεθωρακισμένα στον πόλεμο με τη Ρωσίας. Το Κίεβο έχει περιορισμένη διαθεσιμότητα τανκς, αφού τα περισσότερα χρονολογούνται από τη σοβιετική ή τη μετασοβιετική εποχή.
Το Κίεβο και πολλοί από τους συμμάχους του επιμένουν ότι ο πόλεμος θα τελειώσει πιο γρήγορα εάν η Ρωσία ηττηθεί στο πεδίο της μάχης και πως θα απιφευχθεί μια χειρότερη ρωσική επίθεση στο μέλλον.
Ενώ η Ουκρανία έχει κερδίσει σημαντικές νίκες – στη μάχη για το Κίεβο στην αρχή του πολέμου, καθώς και στην περιφέρεια του Χάρκοβο και γύρω από τη Χερσώνα στο νότο – η έλλειψη τανκς δημιουργεί πρόβλημα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει τα πιο σύγχρονα και ικανά ρωσικά μαχητικά Τ-90.
Το Κίεβο έχει δηλώσει ότι χρειάζεται 300 άρματα μάχης, ενώ δυτικοί αναλυτές έχουν υποστηρίξει ότι 100 Leopards θα μπορούσαν πιθανώς να αλλάξουν την ισορροπία του πολέμου.
Γιατί δεν τα δίνει η Γερμανία;
Οι ηγέτες της Ουκρανίας ήλπιζαν σε μια ανακοίνωση την Παρασκευή, αλλά η αναμονή τους θα συνεχιστεί αφού Γερμανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να λάβουν απόφαση στη συνάντηση του Ραμστάιν.
Την Παρασκευή, ο Πιστόριους, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να αξιολογούν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της αποστολής των αρμάτων μάχης. «Είμαι πολύ σίγουρος ότι θα υπάρξει μια απόφαση βραχυπρόθεσμα», πρόσθεσε.
Οι ΗΠΑ ήταν επίσης απρόθυμες να στείλουν άρματα μάχης M1 Abrams, με τους αξιωματούχους άμυνας να υποστηρίζουν ότι δεν είναι τόσο πρακτικά για το ουκρανικό πεδίο μάχης.
«Η συντήρηση και το υψηλό κόστος που θα χρειαζόταν ένα Abrams είναι ιδιαίτερα υψηλό και δεν έχει νόημα να το παρέχουμε στους Ουκρανούς αυτή τη στιγμή», δήλωσε η εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Sabrina Singh.
Τι υποστηρίζει η Ουκρανία
Η Ρωσία πιστεύει ότι η προμήθεια τανκς θα ήταν μια άμεση εμπλοκή των χωρών του ΝΑΤΟ στον πόλεμο, κάτι το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο εξάπλωσης του πολέμου. Φωνές υπέρ των Ουκρανών υποστηρίζουν ότι η Μόσχα είναι εκείνη που συνεχίζει να κλιμακώνει τη σύγκρουση, κινητοποιώντας όλο και περισσότερα στρατεύματα, στοχεύοντας σε μη στρατιωτικές υποδομές και εκτοξεύοντας απειλές για πυρηνικά χτυπήματα.
Η Ουκρανία από τη μεριά της δηλώνει ότι θα χρησιμοποιήσει τα τανκς μόνο εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ TOP 10: