Mε το βλέμμα στην Ελλάδα του 21ου αιώνα
- 04/07/2014, 11:05
- SHARE
Η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ δίνει οριστικό τέλος σε μια περίοδο 13 ετών εγκατάλειψης των 6.200 στρεμμάτων, που καταλάμβανε το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.
Στην ίδια θέση θα αναπτυχθεί η μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση που έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας συνολικού εκτιμώμενου κόστους 7 δισ. ευρώ. Στόχος είναι να δημιουργηθεί, στη βάση ενός ολοκληρωμένου και συνεκτικού σχεδίου, μια πρωτοποριακή μητροπολιτική ανάπτυξη, η οποία θα συνδυάζει την ομορφιά και τα μοναδικά χαρακτηριστικά της περιοχής, με εμβληματικά κτίρια, πρωτοποριακές υποδομές και ποικίλες υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα εκατομμυρίων κατοίκων της Αττικής.
Η επένδυση προβλέπει την ανάπτυξη οικιστικών ζωνών, ξενοδοχείων, εμπορικών κέντρων και καταστημάτων, θεματικών πάρκων, μουσείων τέχνης και πολιτισμού, υπαίθριων πολιτιστικών χώρων, κέντρων υγείας και ευεξίας, χώρων αθλητισμού και αναψυχής, τη δημιουργία ενός σύγχρονου επιχειρηματικού, εκπαιδευτικού, ερευνητικού κόμβου, καθώς και την πλήρη αναβάθμιση της υπάρχουσας μαρίνας και του παραλιακού μετώπου.
Κεντρικό συστατικό στοιχείο της επένδυσης και χαρακτηριστικό της φιλοσοφίας της είναι η δημιουργία και η συντήρηση ενός πάρκου 2.000.000 τετραγωνικών μέτρων, ενός από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, με ελεύθερη πρόσβαση προς το κοινό, καθώς και η αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου, με επίσης ελεύθερη πρόσβαση προς το κοινό.
Το συνολικό ποσό, που θα καταβάλουν η Lamda Development S.A. και το Global Investment Group (το οποίο απαρτίζεται από την εταιρεία Al Maabar από το Abu Dhabi, από τον κινεζικό όμιλο Fosun Group και λοιπά ευρωπαϊκά κεφάλαια), διαμορφώνεται σε α) 915 εκατ. ευρώ για την απόκτηση των μετοχών της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. και β) 1,25 δισ. ευρώ για την υλοποίηση επενδύσεων σε υποδομές κοινής ωφέλειας (πάρκα, δρόμους, παιδικές χαρές, παράκτιο μέτωπο, συγκοινωνίες, σύνδεση με δίκτυα κ.λπ.) ήτοι συνολικά 2,1 δισ. ευρώ. Διευκρινίζεται ότι, σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, ο επενδυτής αποκτά την κυριότητα των 1.800 από τα 6.200 στρέμματα.
Τα οφέλη για την ελληνική οικονομία, την επιχειρηματικότητα και τις τοπικές κοινωνίες και συμπυκνώνονται στα εξής:
- Η συμβολή του έργου στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της χώρας αναμένεται να είναι της τάξης του 1,2% σε ετήσια βάση έως το 2025.
- Το έργο θα συμβάλει στη δημιουργία 50.000 θέσεων εργασίας και θα απασχολήσει εξειδικευμένο δυναμικό την περίοδο 2014 – 2025.
- Τα έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο στην περίοδο πλήρους λειτουργίας του έργου αναμένεται να είναι της τάξης των 2 δισ. ευρώ ετησίως.
- Η ευρύτερη νότια ζώνη της Αθήνας ενδυναμώνει τη θέση της ως παγκόσμιος τουριστικός προορισμός, κερδίζοντας 1.000.000 επιπλέον τουρίστες ετησίως και ένα νέο κύκλο ανάπτυξης.
Διαβάστε ακόμα:
Το καυτό καλοκαίρι στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας