Ενέργεια: Επιταχύνονται οι ΑΠΕ, αλλά η βιομηχανία εκπέμπει «sos»
- 31/01/2023, 10:47
- SHARE
Η Ελλάδα βρέθηκε ανάμεσα στις χώρες με το καλύτερο σκόρ στις ΑΠΕ το 2022 γεγονός που την φέρνει -μερικά χρόνια- πιο κοντά στον στόχο για το 2030 του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) αλλά διαπιστώνεται ότι μέχρι να επικρατήσει ένα καλύτερο περιβάλλον τιμών για ιδιώτες και βιομηχανίες απαιτείται περαιτέρω προσπάθεια από την πολιτεία για την άμβλυνση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης.
Ειδικότερα, έκθεση του κέντρου μελετών για ενεργειακά ζητήματα Ember διαπιστώνει ότι συνολικά οι χώρες μέλη της ΕΕ παρήγαγαν το 2022, για πρώτη φορά, περισσότερη ενέργεια από ΑΠΕ συγκριτικά με αυτή από εργοστάσια ορυκτών καυσίμων. Η συμμετοχή στο ενεργειακό μείγμα των ανεμογεννητριών και των φωτοβολταϊκών έφτασε το 22% στο σύνολο της ΕΕ, ακολουθούμενη από τη συμμετοχή του φυσικού αερίου (20%) και του άνθρακα (16%). Αν και αρκετά κράτη χρειάστηκε να αντισταθμίσουν τις ελλείψεις ρωσικού αερίου και πετρελαίου, η παραγωγή με την καύση άνθρακα αυξήθηκε λιγότερο από ό,τι αναμενόταν, σύμφωνα με την έκθεση.
Η παραγωγή ηλιακής ενέργειας αυξήθηκε κατά 39 TWh (+24%) το 2022 εξοικονομώντας κόστος από τη χρήση φυσικού αερίου περίπου 10 δισ. ευρώ. Αυτό αποδίδεται στην ανάπτυξη εγκαταστάσεων ισχύος 41 GW το 2022, 47% πάνω από την ισχύ που προστέθηκε στο σύστημα το 2021. Όλες οι χώρες της ΕΕ πέτυχαν υψηλότερο μερίδιο στις ανανεώσιμες πηγές. Η Ολλανδία αναδείχθηκε σε ηγέτη, καθώς παρήγαγε το 14% της ισχύος της από ηλιακή ενέργεια – ξεπερνώντας την παραγωγή άνθρακα για πρώτη φορά. Η Ελλάδα λειτουργούσε αποκλειστικά με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για πέντε ώρες τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την έκθεση της Ember προσθέτοντας ηλιακή ισχύ 1,3 GW ανεβάζοντας έτσι σωρευτικά το δυναμικό της σε 5,5 GW. Έτσι, σύμφωνα με την έκθεση, αναμένεται να επιτύχει τον στόχο για ισχύ σχεδόν 8 GW από ηλιακή ενέργεια το 2030 μέχρι το τέλος του 2023, επτά χρόνια νωρίτερα.
Η βιομηχανία εκπέμπει «sos»
Υπενθυμίζεται ότι με βάση το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ προωθούνται πράσινες επενδύσεις 200 δισ. ευρώ με ορίζοντα το 2030. Ωστόσο η βιομηχανία δεν μπορεί να περιμένει να ολοκληρωθούν οι επενδύσεις για να ενταχθούν οι ΑΠΕ στις πράσινες συμβάσεις που θα εγγυώνται ανταγωνιστικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για την παραγωγή. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται ρύθμιση που θα εξαιρεί τις διμερείς πράσινες συμβάσεις από το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος.
Ενόψει δε της ρύθμισης διεξάγονται διαπραγματεύσεις για τα πράσινα PPAs (Purchase Power Agreements) αλλά μέχρι να οριστικοποιηθεί το πλαίσιο δεν μπορούν να συναφθούν μακροχρόνιες συμβάσεις, δεδομένου ότι αυτές προβλέπουν σταθερή τιμή παραγωγού μέχρι ενός ανώτατου ορίου εσόδων αγοράς. Το θέμα είναι κρίσιμο για τη βιομηχανία δεδομένου ότι τα πράσινα PPAs θα δίνουν λύση στο ενεργειακό πρόβλημα που ανάγεται σε βασικό κίνδυνο βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις, όπως σημείωναν σε πρόσφατη κοινή επιστολή τους στον πρωθυπουργό οι επικεφαλής των βιομηχανικών οργανώσεων της χώρας, ΣΕΒ, ΣΒΕ, ΕΒΙΚΕΝ, Ελληνική Παραγωγή, ΣΒΑΠ, ΣΒΘΣΕ, ΣΘΕΒ, ΣΕΒΠΔΕ, ΣΒΣΕ.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΣΕΒ οι εκπρόσωποι του βιομηχανικού κόσμου προτείνουν συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα, όπως αντιστάθμιση του ενεργειακού κόστους για την ανταγωνιστική χρέωση της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν οι επιχειρήσεις, με την υιοθέτηση μιας τιμής στόχου (ανάλογης άλλων χωρών της ΕΕ) και της επικαιροποίησης της επιδότησης ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Η βιομηχανία ζητά εξαίρεση των διμερών συμβολαίων PPAs από το μηχανισμό αποζημίωσης (ΕΕΑΕΗ) καθώς αποτελούν βασικό εργαλείο μείωσης του κόστους ενέργειας στις επιχειρήσεις. Διεκδικεί επίσης επιτάχυνση της έγκρισης του μηχανισμού κρατικής ενίσχυσης των βιομηχανικών PPAs (Green Pool) από την ΕΕ και διευκόλυνση των επιχειρήσεων στην εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ, άμεση αναβάθμιση των υποδομών του δικτύου ενέργειας και κίνητρα για την υποστήριξη μεγαλύτερου εύρους επιχειρήσεων στην πράσινη μετάβαση, ως απάντηση σε επενδυτικές πολιτικές άλλων χωρών, όπως το US Inflation Reduction Act.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: