Τράπεζες: Το θετικό momentum, οι 4 καταλύτες και οι προκλήσεις
- 01/02/2023, 10:24
- SHARE
Μετά το ράλι του Ιανουαρίου, με τις τραπεζικές μετοχές να υπεραποδίδουν του Γενικού Δείκτη στο Χρηματιστήριο, με αύξηση σχεδόν 20%, αναλυτές διεθνών οίκων αλλά και εγχώριοι χρηματιστηριακοί παράγοντες βλέπουν θετικούς καταλύτες που μπορούν να συντηρήσουν το θετικό momentum παρά τις προκλήσεις που αναδύονται για τον κλάδο, όπως π.χ. οι αβεβαιότητες στο διεθνές περιβάλλον, τα stress test ή η αποεπένδυση του ΤΧΣ.
Παράγοντες όπως: 1) η αύξηση των επιτοκίων και το θετικό διεθνές περιβάλλον για τον τραπεζικό κλάδο, 2) η εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών, 3) η αναβάθμιση της οικονομίας και 4) η αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) προβάλλονται ως οι σημαντικότεροι λόγοι διατήρησης του επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Σημειώνεται ότι ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε χθες ενισχυμένος κατά 18,92% την περίοδο των τελευταίων 30 ημερών ενώ σε επίπεδο τριμήνου μετρά κέρδη 27,97% και στο εξάμηνο η αντίστοιχη αύξηση διαμορφώνεται σε 40,11%. Καθώς οι τράπεζες είναι δεικτοβαρείς μετοχές ευνόησαν και την άνοδο του Γ.Δ. πάνω από τις 1.000 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας οκταετίας, με κέρδη σε διάστημα 30 ημερών 9,26%.
Ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων, που έχει ανοίξει διεθνώς, ευνοεί και τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες σημειωτέον βρέθηκαν σε discount έναντι των αντίστοιχων ευρωπαϊκών. Η ελκυστικές αποτιμήσεις σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είχε προηγηθεί η εξυγίανση των ισολογισμών δικαιολογούν εν μέρει το θετικό κλίμα το οποίο ενισχύουν περαιτέρω τόσο η μακροοικονομική κατάσταση της χώρας, ενόψει και της ανάκτησης επενδυτικής βαθμίδας, όσο και οι κυοφορούμενες επενδύσεις με τα κεφάλαια που θα μοχλεύσει το ΤΑΑ.
Μάλιστα τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι και η δοκιμασία των stress tests δεν αποτελεί πρόκληση εκτιμώντας ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι συστημικές τράπεζες θα περάσουν με επιτυχία το στόχο στο δυσμενές μακροοικονομικό σενάριο. Με βάση τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΒΑ) αυτό βασίζεται στην υπόθεση αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων, με υψηλό πληθωρισμό και υψηλότερα επιτόκια που θα έχουν έντονα αρνητικές επιπτώσεις στην ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις. Προβλέπει ύφεση 1,9% φέτος, 4,5% το 2024 και ανάκαμψη 0,9% το 2025, ανεργία στο 12,7% φέτος, 16,1% το 2024 και 17,3% το 2025 και πληθωρισμό στο 8,3% φέτος, 4,6% το 2024 και 3,2% το 2025, με ταυτόχρονη αύξηση των επιτοκίων στο 8,28% φέτος, υποχώρηση στο 6,89% το 2024 και 6,43% το 2025.
Πρόκληση δεν φαίνεται να αποτελεί, σύμφωνα με τους αναλυτές και η αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τις τράπεζες, με ενδεικτική την πρόσφατη έκθεση της Morgan Stanley που σχολίασε τα βήματα προόδου που καταγράφονται. Δεδομένου του χρονοδιαγράμματος με ορίζοντα το 2025 για την ολοκλήρωση των αποεπενδύσεων, ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι αν και ενδέχεται να δημιουργηθεί ένα βραχυπρόθεσμο πλεόνασμα μετοχών στην αγορά (stock overhang), η αποεπένδυση θα αποβεί σε όφελος του κλάδου ευνοώντας την αύξηση του free float και την ενίσχυση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών.
Ας σημειωθεί επίσης ότι η αναβάθμιση της οικονομίας συνεπάγεται αναβάθμιση και της πιστοληπτικής ικανότητας των τραπεζών, με ενδεικτική την πρόσφατη έκθεση του οίκου Fitch που μετά την αναθεώρηση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας ανακοίνωσε την αναβάθμιση σε «ΒΒ-» του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου Εθνικής και Eurobank, βαθμολογώντας με «Β+» την Alpha Bank και «B» την Πειραιώς.
Επιπλέον, πέραν κάποιων μετακινήσεων κεφαλαίων λόγω των αλλαγών των σταθμίσεων στους χρηματιστηριακούς δείκτες δεν έχει αποτυπωθεί στην αγορά η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, που αναμένεται στο προσεχές μέλλον. Αυτή η εξέλιξη αναμένεται να συνδεθεί με εισροές κεφαλαίων χαρτοφυλακίων διαφορετικού προφίλ από αυτά που επένδυσαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια της κρίσης. Πρακτικά αναμένεται μια αντίστροφη πορεία από αυτή των εκροών και της συρρίκνωσης του όγκου συναλλαγών που συνδέθηκε με την περίοδο της κρίσης χρέους.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες προβλέπουν επίσης διατήρηση του θετικού κλίματος στην αγορά, παρά τις αβεβαιότητες στο διεθνές περιβάλλον και τις διφορούμενες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προκύψει κάποιο έκτακτο αρνητικό γεγονός που θα ανατρέψει τα σημερινά δεδομένα. «Ο συνδυασμός φτηνών αποτιμήσεων, εξυγίασης ισολογισμών, βελτίωσης της μακροοικονομικής εικόνας και προσδοκίας αναβάθμισης της οικονομίας οδήγησαν στη ροή κεφαλαίων προς τις τραπεζικές μετοχές.
Μέσω της τοποθέτησης σε τραπεζικές μετοχές οι επενδυτές καρπώνονται το όφελος που προκύπτει…», σημειώνει στο Fortune Greece ο Ευάγγελος Χαρατσής, πρόεδρος της ΒΕΤΑ ΑΧΕΠΕΥ. Δεν ανησυχεί για αναταράξεις στην αγορά από την στρατηγική του ΤΧΣ θεωρώντας ότι το περιβάλλον είναι ευνοϊκό παγκοσμίως κι επιπλέον θετικά επιδρά η αύξηση των επιτοκίων και οι δυνατότητες που δίνονται στις τράπεζες για να βελτιώσουν την κερδοφορία τους. Αντιθέτως, μάλιστα αναμένεται η στρατηγική αυτή να στρέψει το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών προς την ελληνική αγορά.
Ως αποτέλεσμα, πολλοί από τους μεγάλους ξένους επενδυτικούς οίκους θα παρακολουθούν τις εξελίξεις και αυτό, σύμφωνα με τον κ. Χαρατσή, θα έχει μόνο θετικά αποτελέσματα για την εγχώρια αγορά, καθώς θα προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον για ελληνικές τράπεζες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: