Νέα έρευνα αποκαλύπτει πώς το internet επηρεάζει την ελληνική κοινωνία
- 08/02/2023, 17:48
- SHARE
Μια μεγάλης κλίμακας έρευνα του ΕΚΚΕ σχετικά με τις επιδράσεις του διαδικτύου στην ελληνική κοινωνία, ολοκληρώθηκε. Τα αποτελέσματα χαρτογραφούν – μεταξύ άλλων – τις δεξιότητες των χρηστών, το ψηφιακό χάσμα διαφορετικών πληθυσμών της ελληνικής κοινωνίας, τον βαθμό εμπιστοσύνης σε διαδικτυακές πηγές πληροφόρησης, την ικανότητα διάκρισης ψευδών ειδήσεων, τον κίνδυνο παραβίασης της ιδιωτικότητας και την αντίληψή των Ελλήνων για τον βαθμό ελευθερίας της έκφρασης στο διαδίκτυο.
Για το 9% των μη χρηστών, δύο παραμένουν οι κυριότερες αιτίες μη χρήσης του διαδικτύου: η δεδηλωμένη έλλειψη ενδιαφέροντος και χρησιμότητας του διαδικτύου (ποσοστό 63%) ,ενώ η δεύτερη σε συχνότητα αναφερόμενη αιτία μη χρήσης είναι η έλλειψη γνώσης και εξοικείωσης με τεχνικές γνώσεις ή ο φόβος/σύγχυση με την τεχνολογία (ποσοστό 27%).
Στα πεδία έρευνας της μελέτης περιλαμβάνεται επίσης η σχέση των Ελλήνων χρηστών του διαδικτύου με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και ο βαθμός κατανόησης της λειτουργίας των αλγορίθμων, που χρησιμοποιούνται από τις μεγάλες online πλατφόρμες, και έχουν τη δυνατότητα να «επηρεάζουν» σε σημαντικό βαθμό το περιεχόμενο που διαβάζουν οι χρήστες. Καταγράφεται επίσης ο βαθμός ενημέρωσης των χρηστών σχετικά με τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και η σχέση της τεχνητής νοημοσύνης και του διαδικτύου με το μέλλον της εργασίας.
Στόχος της συνεργασίας της Ειδικής Γραμματείας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (EKKE) – με το οποίο έχει υπογραφεί Πρωτόκολλο Συνεργασίας – είναι να προωθηθεί η χάραξη των κατάλληλων πολιτικών, για να καλυφθεί η ανάγκη για την μελλοντοστραφή γνώση που θα συμβάλλει στην χρήση του διαδικτύου στην Ελλάδα.
Η εμπειρική δειγματοληπτική έρευνα World Internet Project Greece (WIP-GR) υλοποιείται από το EKKE και εντάσσεται σε μια διεθνή σύμπραξη πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων από περισσότερες από 30 χώρες διαφορετικών ηπείρων, την World Internet Project (WIP). Πρόκειται για ένα διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα που ξεκίνησε το 1999 και διευθύνεται από το Annenberg School Center for the Digital Future του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας (ΗΠΑ).
Η έρευνα καθιστά σαφή την ανάγκη να καλλιεργηθεί ένα όραμα με το βλέμμα στο μέλλον, μια ανοικτή ψηφιακή ευφυΐα καθώς και συνεργατικές μορφές δυναμικής κατανόησης και διάγνωσης των συστημικών αλλαγών, οι οποίες εκτυλίσσονται με την επικράτηση των ψηφιακών πλατφορμών και την καθιέρωση των νέων Μέσων στην αναδυόμενη Κοινωνία της Τεχνητής Νοημοσύνης και του τρόπου με τον οποίο τα Μέσα αυτά μετασχηματίζουν εκ βάθρων το πώς αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας, την εργασία και το ευρύτερο περιβάλλον μας. Να προετοιμαστούμε, δηλαδή, καλύτερα και να σκεφτούμε/σχεδιάσουμε με δημιουργικότητα και φαντασία καλύτερους μετα-ψηφιακούς κόσμους, με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη, τον άνθρωπο και τα θεμελιώδη δικαιώματα, τις φιλελεύθερες δημοκρατικές αρχές και τις συλλογικές μας αξίες.
Την έρευνα υπογράφουν ο Χαράλαμπος Τσέκερης, Κύριος Ερευνητής ΕΚΚΕ, Επισκ. Καθηγητής ΕΚΠΑ, Επικεφαλής Έρευνας και Συντονιστής του World Internet Project στην Ελλάδα και οι Νίκος Δεμερτζής, Καθηγητής ΕΚΠΑ, Εκπρόσωπος του World Internet Project στην Ελλάδα και την Κύπρο , Γιώργος Παπαδούδης, Κύριος Ερευνητής ΕΚΚΕ, Απόστολος Λιναρδής, Διευθυντής Ερευνών ΕΚΚΕ, Κατερίνα Μανδενάκη, Υπ. Δρ Τμ. ΕΜΜΕ ΕΚΠΑ και Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος, Κάτοχος της Έδρας UNESCO on Futures Research (ΙΤΕ)
Το Fortune Greece, σε συνεργασία με το ΕΚΚΕ και την Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού, θα παρουσιάζει ως media partner μια σειρά από άρθρα που θα φωτίσουν τα ευρήματα της έρευνας ανά κατηγορία, και θα συμβάλλει στην υλοποίηση της εκδήλωσης παρουσίασης των αποτελεσμάτων σε θεσμικούς, επιχειρηματίες και ακαδημαϊκούς, που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Φεβρουαρίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: