Το χρονοδιάγραμμα για τις έρευνες πετρελαίου σε Ιόνιο και Κρήτη
- 07/07/2014, 12:39
- SHARE
Το υπουργείο ΠΕΚΑ παρουσίασε σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες τις ημερομηνίες για τις προσφορές - Ισχυρό ενδιαφέρον από πετρελαϊκούς κολοσσούς.
Το χρονοδιάγραμμα για τις έρευνες πετρελαίου παρουσίασαν σήμερα ανώτατες πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Οι έρευνες αφορούν στις 20 περιοχές (“οικόπεδα”) στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.
Στην παρουσίαση συμμετείχαν μετείχαν ορισμένες από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρίες του κόσμου, όπως οι Exxon, Chevron, Total, Noble, Anadarco, BP, ENEL.
Οι προσφορές αναμένονται τον Μάρτιο του 2015.
Το ενδιαφέρον των πετρελαϊκών αποδίδεται από το ΥΠΕΚΑ αφενός στις ισχυρές ενδείξεις για ύπαρξη κοιτασμάτων, με βάση τις σεισμικές έρευνες που προηγήθηκαν και αφετέρου στη συνέπεια που έχει επιδείξει ως τώρα το ελληνικό Δημόσιο ως προς την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων αλλά και στην επείγουσα ανάγκη της ΕΕ για απεξάρτηση από εισαγωγές ενεργειακών πρώτων υλών.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το ΥΠΕΚΑ το φθινόπωρο θα δημοσιευθεί η προκήρυξη του διαγωνισμού στην εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ενώ παράλληλα θα προχωρήσουν:
-Η εκπόνηση της μελέτης Περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
-Η δημοσίευση της ΚΥΑ για την κατανομή του περιφερειακού φόρου μεταξύ Περιφερειών και Δήμων.
-Η στελέχωση της ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων) με αποσπάσεις αλλά και νέες προσλήψεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού. Στόχος είναι να “τρέξει” η διαδικασία μέχρι την προκήρυξη από το υπουργείο ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις και η αξιολόγηση των προσφορών να γίνει από την ΕΔΕΥ, επικεφαλής της οποίας έχει οριστεί η καθηγήτρια κα Σ. Σταματάκη.
Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες του ΥΠΕΚΑ, σε κανένα στάδιο της διαδικασίας, από τις σεισμικές έρευνες μέχρι τη δημοσιοποίηση του χάρτη των θαλάσσιων «οικοπέδων» δεν υπήρξε οποιασδήποτε μορφής αντίδραση από τις συνορεύουσες χώρες.
Τα έσοδα του Δημοσίου εκτός από τη φορολογία (20%) και τον περιφερειακό φόρο (5%) περιλαμβάνουν και τα δικαιώματα που κλιμακώνονται ανάλογα με το μέγεθος του κοιτάσματος. Η προκήρυξη θα αποκλείει σύμφωνα με πληροφορίες τις off shore εταιρίες από τη συμμετοχή στο διαγωνισμό, όπως και τη συμμετοχή μιας εταιρίας σε διαφορετικές κοινοπραξίες για την ίδια περιοχή.
Σύμφωνα με τις δημοσιευμένες εκτιμήσεις του ΥΠΕΚΑ για τις έρευνες στον Πατραϊκό κόλπο, το Κατάκολο και τα Ιωάννινα (οι σχετικές συμβάσεις αναμένεται να κυρωθούν από το Β´ θερινό τμήμα της Βουλής), για ανακτήσιμα αποθέματα 100 εκατ. βαρελιών από ένα κοίτασμα, με μέση τιμή 90 δολάρια/βαρέλι, τα έσοδα για το Δημόσιο υπολογίζονται σε περίπου 6 δισ. ευρώ.
Διαβάστε ακόμη:
Οι Αμερικανοί στρέφουν το βλέμμα στα ελληνικά κοιτάσματα