Ασφάλιση κατοικίας: Κλιματική κρίση και σεισμοί «ξεπαγώνουν» κίνητρα
- 21/02/2023, 09:56
- SHARE
Οι καταστροφές που προκλήθηκαν από τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία καθιστούν επίκαιρο το θέμα της ασφάλισης κατοικιών από φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα, η οποία από άποψη σεισμικότητας, κατέχει την πρώτη θέση στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη, καθώς και την έκτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ επιπλέον πλήττεται από σφοδρές πυρκαγιές λόγω της κλιματικής κρίσης.
Με δεδομένο ότι η ανθρώπινη ζωή προστατεύεται μέσα από την πρόληψη και τη σωστή κατασκευή των κτιρίων, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό κόστος αποκατάστασης των ζημιών, η κυβέρνηση φέρεται να μελετά την επαναφορά της έκπτωσης φόρου στα ασφαλιστήρια συμβόλαια κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών, η οποία είχε καταργηθεί επί μνημονίων.
Στην Ελλάδα δεν τίθεται θέμα υποχρεωτικότητας στην ασφάλιση κατοικιών κι αυτό έγινε ξεκάθαρο κατά την συζήτηση και ψήφιση του εθνικού κλιματικού νόμου, πέρυσι τον Μάιο, όταν αποσύρθηκε το άρθρο 23 που προέβλεπε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2025 τα νέα κτίρια που βρίσκονται σε ζώνες υψηλής τρωτότητας θα ασφαλίζονταν υποχρεωτικά, ενώ η ύπαρξη ασφαλιστηρίου συμβολαίου θα αποτελούσε προϋπόθεση για την ηλεκτροδότηση του κτιρίου.
Είναι ωστόσο σαφές ότι τα κίνητρα για την ασφάλιση κατοικιών θα ενισχύσουν τα κρατικά ταμεία από τον φόρο 15% επί των καταβαλλόμενων ασφαλίστρων δεδομένου και του ειδικού βάρους των μέτρων στήριξης των πληγέντων από φυσικές καταστροφές. Σημειώνεται ότι μέσα σε 1,5 χρόνο από τη θέσπιση του νέου πλαισίου Κρατικής Αρωγής, χορηγήθηκαν πάνω από 191 εκατ. ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε όλη την επικράτεια και ειδικότερα, από τον Απρίλιο του 2021 έως το τέλος του 2022, διατέθηκαν πάνω από 120 εκατ. ευρώ στις τρεις κατηγορίες δικαιούχων πρώτης αρωγής, έναντι επιχορήγησης σε επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση ζημιών, έναντι της στεγαστικής συνδρομής και για αποζημίωση οικοσκευής.
Με τα κίνητρα που εξετάζει η κυβέρνηση για την επαναφορά της έκπτωσης φόρου στα ασφαλιστήρια συμβόλαια του κλάδου περιουσίας έναντι φυσικών καταστροφών στόχος είναι να αυξηθεί το ποσοστό των κατοικιών που είναι ασφαλισμένο.
Όπως είχε πει πριν από λίγο καιρό απαντώντας σε ερώτημα του Fortune Greece, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την εξαγορά της Α.Ε.Γ.Α. Ευρωπαϊκή Πίστη από την Allianz SE, ο Χρήστος Γεωργακόπουλος, CEΟ της πρώτης, «μόλις το 15% των κατοικιών είναι ασφαλισμένο και από αυτό το 10% είναι μέσω ενυπόθηκων δανείων από τις τράπεζες. Η έλλειψη ενημέρωσης για το πόσο λίγο κοστίζει η ασφάλιση κατοικίας σε συνδυασμό με την έλλειψη της αισθήσεως περί του επείγοντος της ασφάλισής της είναι οι λόγοι για τους οποίους δεν ασφαλίζει κάποιος το σπίτι του, χωρίς το οποίο δεν μπορεί ίσως να φανταστεί την ζωή του, καθώς αποτελεί προϊόν μόχθου ολόκληρης ζωής…». Κατά την άποψη του κ. Γεωργακόπουλου η υπασφάλιση κατοικιών αποτελεί πρόβλημα κυρίως της ελληνικής κοινωνίας μεγαλύτερο από εκείνο των ασφαλιστικών εταιρειών.
Εντωμεταξύ, αξίζει να σημειωθεί ότι το καλοκαίρι του 2022, μόνο την περίοδο 19 – 20 Ιουλίου, δηλώθηκαν στις ασφαλιστικές εταιρίες ζημιές από τις δασικές πυρκαγιές συνολικού ύψους 6 εκατ. ευρώ που αφορούσαν κατοικίες, εμπορικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις των οποίων η ασφαλισμένη αξία υπολογίζεται σε 243 εκατ. ευρώ με τη μέση ζημιά ανά κατοικία να εκτιμάται σε 22.000 ευρώ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: