Κορυφαίος στρατηγικός αναλυτής της Wall Street προειδοποιεί: Οι μετοχές έχουν σκαρφαλώσει στη «ζώνη του θανάτου»

Κορυφαίος στρατηγικός αναλυτής της Wall Street προειδοποιεί: Οι μετοχές έχουν σκαρφαλώσει στη «ζώνη του θανάτου»
epa08304001 A person walks along a nearly empty Wall Street near the New York Stock Exchange in New York, New York, USA, on 18 March 2020. The world is facing a massive economic crisis as the spread of the coronavirus forces governments to bring nearly all commerce to a halt. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι μετοχές έχουν σκαρφαλώσει στη «ζώνη του θανάτου» όπου «δεν έπρεπε να βρίσκονται και δεν μπορούν να ζήσουν για πολύ».

της Eleanor Pringle

Οι επενδυτές έχουν λίγο χρόνο για να σώσουν τις αποδόσεις τους προτού διακινδυνεύσουν ένα «καταστροφικό» τέλος, προειδοποίησε ένας στρατηγικός αναλυτής της Morgan Stanley.

Η ζοφερή πρόβλεψη του Mike Wilson έρχεται καθώς ο S&P 500 συνεχίζει να ανεβαίνει, σημειώνοντας άνοδο 16% από τα χαμηλά του Οκτωβρίου και 6% από την αρχή του τρέχοντος έτους. Ο επικεφαλής επενδύσεων της Morgan Stanley, που ψηφίστηκε ως ο Νο. 1 αναλυτής μετοχών σε μια έρευνα του Οκτωβρίου από το Institutional Investor, βασίστηκε σε μια σύγκριση από το “Into Thin Air” του Jon Krakauer, το οποίο περιγράφει την τραγική αληθινή ιστορία τριών ξεχωριστών αποστολών που προσπαθούν να αναρριχηθούν στην κορυφή στο Έβερεστ στη χειρότερη σεζόν από πλευράς θανάτων που έχει καταγραφεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Wilson υποστήριξε ότι ο βασικός δείκτης μετοχών βρίσκεται στο οικονομικό ισοδύναμο της «ζώνης του θανάτου», έναν όρο που χρησιμοποιούν οι ορειβάτες για να αναφέρονται σε υψόμετρα όπου το οξυγόνο δεν επαρκεί πλέον για να διατηρήσει την ανθρώπινη ζωή για παρατεταμένη χρονική περίοδο.

«Είτε από επιλογή είτε από ανάγκη, οι επενδυτές ακολούθησαν τις τιμές των μετοχών σε ιλιγγιώδη ύψη για άλλη μια φορά, καθώς η ρευστότητα (το οξυγόνο) τούς επιτρέπει να σκαρφαλώσουν σε μια περιοχή όπου ξέρουν ότι δεν έπρεπε να βρίσκονται και δεν μπορούν να ζήσουν για πολύ», έγραψε ο Wilson σύμφωνα με το Market Watch. «Σκαρφαλώνουν επιδιώκοντας την κορυφή από απληστία, υποθέτοντας ότι θα μπορέσουν να ανέβουν χωρίς καταστροφικές συνέπειες. Αλλά το οξυγόνο τελειώνει τελικά και όσοι αγνοούν τους κινδύνους πληγώνονται».

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Wilson, η αναλογία τιμής προς κέρδη του S&P 500 είχε ήδη αυξηθεί στο 18 μέχρι το τέλος του περασμένου έτους από μόλις 15 τον Οκτώβριο. Πιστεύει ότι ο δείκτης έχει πλέον σκαρφαλώσει στα ύψη όπου ο «αέρας» είναι ελάχιστος από τότε που ξεκίνησε η ανοδική αγορά το 2009, με την αναλογία τιμής προς κέρδη να βρίσκεται επί του παρόντος στο 18,6.

Αντί να παίρνουν τις αυξανόμενες αποτιμήσεις ως σημάδι ότι «ο αέρας έχει αρχίσει να αραιώνει» και μπορεί να την πατήσουν, ο Wilson είπε ότι οι επενδυτές έχουν ακολουθήσει μια «ακόμη πιο επικίνδυνη» διαδρομή ποντάροντας στις πιο κερδοσκοπικές μετοχές.

Συνήθως οι καταστροφικές προβλέψεις του Wilson γίνονται πραγματικότητα. Ο ίδιος προέβλεψε σωστά το ξεπούλημα του περασμένου έτους, όταν οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν τη χειρότερη επίδοσή τους από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Wilson ανέφερε μια άλλη απαισιόδοξη προοπτική, προειδοποιώντας ότι η χρηματιστηριακή αγορά θα «πιάσει πάτο» αυτή την άνοιξη πριν ανακάμψει κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ακόμη και μετά την καθυστερημένη ανάκαμψη, ο S&P 500 θα εξακολουθούσε να παρουσιάζει μόνο αμελητέα κέρδη για φέτος, προέβλεψε, ολοκληρώνοντας το έτος στις 3.900 μονάδες έναντι κλεισίματος του Δεκεμβρίου 2022 στις 3.839.

Στην έκθεσή του, προειδοποίησε ότι η αισιοδοξία που βασίζεται σε μια παύση του κύκλου αύξησης των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και η εμπιστοσύνη γύρω από μια ήπια προσγείωση για την οικονομία των ΗΠΑ θα αποδειχθεί απλώς μια ψευδαίσθηση, μια ψευδαίσθηση που συντηρείται από 6 τρισεκατομμύρια δολάρια σε νέα ρευστότητα που διοχετεύουν οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες στην οικονομία από τον Οκτώβριο.

«Καθώς οι επενδυτές έφτασαν σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, τώρα γίνεται λόγος για ένα σενάριο ‘μη προσγείωσης’ – ό,τι κι αν σημαίνει αυτό», έγραψε. «Τέτοια κόλπα παίζει στο μυαλό η ζώνη του θανάτου – αρχίζει κανείς να βλέπει και να πιστεύει σε πράγματα που δεν υπάρχουν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com