Αισιοδοξία για το δημοψήφισμα για τη «μικρή ΔΕΗ» στον ΣΥΡΙΖΑ
- 07/07/2014, 15:47
- SHARE
Πιθανή η συνάθροιση υπογραφών σε αίτημα για δημοψήφισμα ακόμα κι αν υποβληθούν με χωριστά κείμενα - Ξεχωριστό δημοψήφισμα προωθεί η ΔΗΜΑΡ.
Ένα βήμα πιο κοντά στο δημοψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού εκτιμά πως βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μέσα από τον γύρο επαφών που έχουν τις τελευταίες ώρες με ανεξάρτητους βουλευτές, τους ΑΝΕΛ τα στελέχη του κόμματος θεωρούν πως μπορούν να συγκεντρώσουν τις 120 απαιτούμενες υπογραφές.
Σύμφωνα με κομματικές πηγές, θεωρείται ως θετική τη στάση της ΔΗΜΑΡ και του ΚΚΕ, παρά τις διαφορετικές θέσεις του Περισσού, ενώ πιστεύεται πως σε μεγάλο βαθμό, οι ανεξάρτητοι βουλευτές θα στηρίξουν το αίτημα για δημοψήφισμα. Πρωταγωνιστικό ρόλο στις επαφές με τα άλλα κόμματα και τους ανεξάρτητους βουλευτές διαδραματίζουν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Νίκος Βούτσης
Την ίδια ώρα, το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να ενισχύεται από την άποψη που δείχνει να επικρατεί στο προεδρείο της Βουλής, σύμφωνα με την οποία μπορεί να συναθροιστούν οι υπογραφές βουλευτών σε αίτημα για δημοψήφισμα, ακόμη και αν υποβληθούν με χωριστά κείμενα.
Έτσι, εφόσον υποβληθούν μια ή περισσότερες ομοειδείς προτάσεις, που υπογράφονται από 120 βουλευτές, για να διεξαχθεί δημοψήφισμα για τη «μικρή ΔΕΗ», όπως έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε πιθανότατα μέσα στο επόμενο Σαββατοκύριακο να γίνει έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι για την υποβολή πρότασης δημοψηφίσματος απαιτούνται 120 βουλευτές, αλλά για να ψηφιστεί αυτή, στη συνέχεια απαιτούνται 180 βουλευτές στην Ολομέλεια.
Ο πρόεδρος της Βουλής, όπως διαμήνυσε σήμερα, είναι αποφασισμένος να κινηθεί με βάση τον Κανονισμό και το Σύνταγμα. Όπως ανέφεραν συνεργάτες του, όταν υποβληθούν τα αιτήματα θα ζητηθεί γνωμοδότηση από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής.
Ικανοποίηση στον ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική κινητοποίηση
Αν και οι διαδικασίες και η συγκέντρωση των 120 υπογραφών, παρά την αισιοδοξία, ούτε δεδομένη θεωρείται, αλλά ούτε και αδύνατη, το νέο στοιχείο που προκαλεί περαιτέρω ικανοποίηση στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι ότι σε πολιτικό επίπεδο, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταφέρει να κινητοποιήσει ευρύτερες δυνάμεις, και -όπως αναφέρουν στελέχη του- «να πάρει και την κοινωνία με το μέρος του», κάτι που θεωρείται επένδυση για τις επόμενες κινήσεις.
Οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι η κυβέρνηση «αιφνιδιάστηκε πλήρως και από την επιτυχία του πολιτικού σχεδιασμού και από την ανταπόκριση που είχε η πρωτοβουλία του κόμματος στην κοινωνία» και επιμένουν ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα βρεθούν σε οριακή πολιτική κατάσταση το επόμενο διάστημα, καθώς «χάνουν και τα τελευταία ερείσματά τους στην κοινωνία», ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει ρήγμα στην κυβερνητική συνοχή.
Στο ίδιο πνεύμα ανάλυσης, κομματικά στελέχη δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο πολιτικές εξελίξεις να σημειωθούν και πριν την έναρξη των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Αυτό, σε γενικές γραμμές, θα είναι και το πλαίσιο της τοποθέτησης που αναμένεται να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας παρεμβαίνοντας στην Βουλή μεθαύριο Τετάρτη κατά τη συζήτηση για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ».
Ξεχωριστό δημοψήφισμα προωθεί η ΔΗΜΑΡ
Δική της διακριτή πρόταση διεξαγωγής δημοψήφισματος με την οπτική και τις θέσεις της για τη λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ» αποφάσισε να καταθέσει η ΔΗΜΑΡ. Αυτό αποφασίστηκε, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, κατά πλειοψηφία -αφού δεν το ψήφισαν τα στελέχη της μειοψηφίας- στην κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.
Ο πρόεδρος του κόμματος, Φώτης Κουβέλης, θα δώσει συνέντευξη Τύπου, στις 6 το απόγευμα,στα γραφεία του κόμματος στην Αγίου Κωνσταντίνου για το ζήτημα αυτό, όπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, πέντε βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, οι Θωμάς Ψύρρας, Κατερίνα Μάρκου, Σπύρος Λυκούδης και η Νίκη Φούντα που έστειλε σχετική επιστολή, δεν συμφώνησαν στο να στηρίξουν μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ πρόταση δημοψηφίσματος εκφράζοντας διαφωνίες για το σκεπτικό που εξέφρασε η Κουμουνδούρου. Από τη συνεδρίαση απουσίασε ο αποδρομών από τη ΔΗΜΑΡ, Γρηγόρη Ψαριανός.
Κατά τίς ίδιες έγκυρες πληροφορίες, ο Φώτης Κουβέλης εισηγήθηκε να στηριχθεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ με δύο επισημάνσεις. Πρώτον,ότι η ΔΗΜΑΡ τάσσεται υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, μολονότι διαφωνεί με το θέμα της πώλησης της μικρής ΔΕΗ και συνεπώς η πρόταση για δημοψήφισμα θα αφορά μόνο στο ζήτημα αυτό και δεύτερον ότι η εν λόγω πρόταση δεν σχετίζεται με κανένα άλλο θέμα και κυρίως με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Στη συνεδρίαση εκτός της κ. Φούντα δεν συμμετείχε και ο Γιάννης Πανούσης λόγω έκτακτης απασχόλησης, ενώ παρόντες ήσαν οι συνεργαζομένοι με τη ΔΗΜΑΡ, Χάρης Καστανίδης, Στέφανος Μανίκας, Γιώργος Σιακαντάρης και Μηνάς Σταυρακάκης, που μετέχουν στο συντονιστικό της Προοδευτικής Συνεργασίας.
Διαβάστε ακόμη:
Με παλαιότερες ομιλίες του Α. Σαμαρά «χτυπά» ο ΣΥΡΙΖΑ για τη «μικρή ΔΕΗ»
Φέρνοντας την ηλεκτρική ενέργεια στα μέτρα σου
Το καυτό καλοκαίρι στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας
Δεν αλλάζει τίποτα για τους 2 εκατ. πολίτες της «μικρής ΔΕΗ»
Δεν προκηρύσσουν νέα απεργία οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ