Γιώργος Παπαδημητρίου (EY): Όσοι δεν μετασχηματιστούν δεν θα επιβιώσουν

Γιώργος Παπαδημητρίου (EY): Όσοι δεν μετασχηματιστούν δεν θα επιβιώσουν
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδος μιλάει για τις τάσεις της νέας εποχής, την ελκυστικότητα της ελληνικής οικονομίας και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να συνεχιστούν.

Η συνάντησή μας με τον Γιώργο Παπαδημητρίου ορίστηκε στα γραφεία της ΕΥ Ελλάδος. Με υποδέχθηκε ευδιάθετος, δύο μέρες μετά τη συμμετοχή του στην εκδήλωση του Fortune Greece «Τhe Power of Innovation», στην οποία έγινε η γνωριμία μας. Αυτή τη φορά στην «έδρα» του με ξεναγεί στους χώρους της εταιρείας, που φιλοξενούν σχεδόν 2.200 άτομα. Η EY, στην οποία ξεκίνησε την καριέρα του το 2000, είναι εταιρεία – leader στην αγορά ελεγκτικών, συμβουλευτικών, νομικών, φορολογικών υπηρεσιών και υπηρεσιών εταιρικής στρατηγικής και συναλλαγών, και η συνέντευξη που ακολουθεί είναι εφ’ όλης της ύλης.

Ο νέος επικεφαλής της εταιρείας, o οποίος διαδέχθηκε πρόσφατα τον Πάνο Παπάζογλου, δηλώνει αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και προσδιορίζει τους παράγοντες που θα ενδυναμώσουν την ελκυστικότητα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού και τα εργαλεία με τα οποία οι επιχειρήσεις μπορούν να είναι ανταγωνιστικές και να πετύχουν το «scale-up». Παράλληλα, δίνει έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στη βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ αναλύει τη στρατηγική της EY για την ενδυνάμωση των ανθρώπων της, που είναι το βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της εταιρείας.

Την ώρα που μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες βρίσκονται στο κατώφλι της ύφεσης, οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία διαφαίνονται πιο αισιόδοξες. Ποια είναι τα «αντισώματα» που έχει αναπτύξει η οικονομία μας;

Είμαστε λίγο καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, και για την επόμενη χρονιά φαίνεται ότι θα είμαστε πάλι λίγο καλύτερα. Άρα, ενώ κάποιες οικονομίες είναι αντιμέτωπες με την ύφεση, στην Ελλάδα κάνουμε λόγο για μικρότερη ανάπτυξη. Υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι που η οικονομία μας έχει αυτήν τη στιγμή περισσότερα «αντισώματα», όπως λέτε. Ο πρώτος είναι το μείγμα οικονομικής πολιτικής που ακολουθήθηκε, καθώς υπήρξε ένα πολύ μεγάλο πακέτο στήριξης από την πολιτεία. Το ποσοστό στην οικονομία που έδωσε η Ελλάδα για στήριξη στην κρίση σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι μεγαλύτερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ο δεύτερος παράγοντας έχει να κάνει με την ενίσχυση των επενδύσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η περασμένη χρονιά εκτιμάται ότι θα μπορούσε να κλείσει με νέο ρεκόρ ξένων επενδύσεων, δεδομένου ότι το πρώτο εξάμηνο του 2022 η αξία των ξένων επενδύσεων αντιστοιχούσε, ήδη, στο 76% αυτών του 2021 (4,8 δισ. ευρώ). Το 2021 οι επενδύσεις ανήλθαν σε 6,3 δισ. ευρώ, άρα μιλάμε για μεγάλη πρόοδο και βελτίωση, όταν τα τελευταία δέκα χρόνια η συνεισφορά τους ήταν μόλις στο 1% του ΑΕΠ και το α’ εξάμηνο της περασμένης χρονιάς έφτασαν στο 4,3%. Ο τρίτος παράγοντας είναι η πορεία του Τουρισμού, ο οποίος πήγε καλύτερα από όσο περιμέναμε το 2022 και αναμένεται να έχει εξίσου πολύ καλή πορεία και φέτος. Τέλος, μετά από τόσα χρόνια φοβερής πίεσης, όσες επιχειρήσεις κατάφεραν να επιβιώσουν έχουν εξ ορισμού αναπτύξει τα κατάλληλα «αντισώματα» για να αντιμετωπίσουν αυτό το περιβάλλον «πολυκρίσης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα τελευταία τρία χρόνια καταγράφεται σημαντική βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να επαναπαυόμαστε. Πώς μπορεί να συνεχιστεί αυτή η επενδυτική «αναζωπύρωση»;

Στην ΕΥ μελετάμε την ελκυστικότητα του επενδυτικού κλίματος με μια έρευνα που «τρέχουμε» κάθε χρόνο, την EY Attractiveness Survey, στην οποία συμμετέχουν τόσο εγχώριοι όσο και διεθνείς επενδυτές για κάθε χώρα που εξετάζουμε. Για την Ελλάδα, η πιο πρόσφατη έκδοση της έρευνάς μας δείχνει ότι υπάρχει πραγματικά σταθερή βελτίωση του οικονομικού κλίματος. Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι το 58% των επενδυτών που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρούν ότι η ελκυστικότητα της χώρας βελτιώθηκε τον τελευταίο χρόνο, ενώ τα τρία τέταρτα των συμμετεχόντων «βλέπουν» ότι υπάρχει περιθώριο ακόμα μεγαλύτερης βελτίωσης τον επόμενο χρόνο. Και αυτό που επίσης είναι σημαντικό είναι ότι το 37% όσων συμμετέχουν στην έρευνα είπαν ότι θέλουν και σχεδιάζουν να επεκτείνουν ακόμα περισσότερο τις δραστηριότητές τους στην Ελλάδα, το οποίο είναι ένας θετικός πρόδρομος δείκτης. Σε αυτό το σημείο, όμως, θέλω να τονίσω ότι δεν είμαστε «μόνοι μας στη βροχή». Σήμερα, όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δίνουν την ίδια μάχη για την προσέλκυση επενδύσεων και συνεπώς, για να βελτιώσουμε την ελκυστικότητα της χώρας, οφείλουμε να ξεπεράσουμε όχι μόνο τις δικές μας, αλλά και τις δικές τους επιδόσεις, καθώς και να διασφαλίσουμε ένα κλίμα πολιτικής σταθερότητας.

Ποιοι είναι, όμως, οι παράγοντες που αυξάνουν την ελκυστικότητα της ελληνικής οικονομίας;

O πρώτος, θεωρώ, είναι η διαθεσιμότητα δεξιοτήτων, το αν μπορούν δηλαδή οι εταιρείες που αξιολογούν ως ελκυστικό επενδυτικό προορισμό τη χώρα μας να βρουν το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, κάτι που είναι πρόκληση όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και διεθνώς. Ο δεύτερος παράγοντας για τους επενδυτές είναι ο βαθμός υιοθέτησης της τεχνολογίας, τομέας στον οποίο είναι σαφές ότι έχουμε βελτιωθεί, ειδικά στη δημόσια διοίκηση. Και ο τρίτος παράγοντας, που ίσως να προκαλεί εντύπωση, είναι οι πολιτικές για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κλιματική αλλαγή. Την ίδια ώρα, πρέπει ασφαλώς να συνεχίσουμε και να επιταχύνουμε τις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που βλέπουμε ήδη να αποδίδουν, όπως η ψηφιοποίηση του κράτους, η περιστολή της γραφειοκρατίας, η επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, οι αλλαγές στην Παιδεία και το ασφαλιστικό σύστημα, η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και τα μεγάλα έργα υποδομών. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητά μας, ενώ, όπως διαπιστώνουμε όλοι, οδηγούν και στην προσέλκυση επενδύσεων, που αποτελεί προϋπόθεση ισχυρής ανάπτυξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιοι είναι οι τομείς που πιστεύετε ότι θα συγκεντρώσουν τα επόμενα χρόνια τα επενδυτικά «φώτα» στην Ελλάδα;

Μας αρέσει πάντα να μιλάμε με δεδομένα και αυτό που δείχνουν τα στοιχεία μας είναι ότι καταγράφεται ποιοτική διαφοροποίηση στο πού κατευθύνονται οι επενδύσεις στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις greenfield επενδύσεις που εξετάζει η έρευνά μας, το 2021 το 57% των κεφαλαίων κατευθύνθηκαν σε τομείς όπως ο Αγροτουρισμός, οι Μεταφορές και οι Υπηρεσίες Πληροφορικής, γεγονός που αποτυπώθηκε και σε εμβληματικές επενδύσεις τεχνολογικών εταιρειών στην Ελλάδα. Το αντίστοιχο ποσοστό σε αυτούς τους τομείς τα προηγούμενα δέκα χρόνια ήταν μόλις 28%, γεγονός που δείχνει ότι η Ελλάδα αρχίζει να αποκτά συγκριτικό πλεονέκτημα. Ενδεικτικά, η χώρα μας γίνεται κομβικός παράγοντας στον επανασχεδιασμό των παγκόσμιων αλυσίδων, καθώς είμαστε στην «πύλη» της Ευρώπης και είναι αυτονόητο ότι μπορούμε να διεκδικήσουμε έναν πιο σημαντικό ρόλο.

Το 2023 θα είναι, χωρίς αμφιβολία, μια δύσκολη χρονιά για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Πώς μπορούν οι εταιρείες να μείνουν ανταγωνιστικές και να προχωρήσουν στο απαραίτητο «scale up»;

Οι προκλήσεις είναι πολλές και σημαντικές. Η ενεργειακή κρίση, ο πληθωρισμός, ο κίνδυνος ύφεσης, η αλλαγή στον τρόπο που θέλουν να δουλεύουν οι εργαζόμενοι, οι δραματικές αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες των ανθρώπων είναι μερικές από τις πιο σημαντικές. Θα ήθελα να επισημάνω επίσης τις γεωπολιτικές αναταράξεις, καθώς παγκόσμιες σταθερές δεκαετιών έχουν ανατραπεί. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχουμε πόλεμο στην ευρύτερη γειτονιά μας και η γεωπολιτική αστάθεια οδηγεί, με τη σειρά της, σε επανασχεδιασμό των εφοδιαστικών αλυσίδων και σε ένα πολύ πιο αβέβαιο και παράλληλα δυναμικό περιβάλλον. Νομίζω ότι η απάντηση στα παραπάνω ξεκινάει από το να κατανοήσεις αρχικά τι συμβαίνει και πόσο σε επηρεάζει. Το δεύτερο στάδιο είναι να διαμορφώσεις μια πιο ευέλικτη στρατηγική, όταν όλα γύρω σου είναι αβέβαια και έχεις πιο πολλές μεταβλητές και λιγότερες σταθερές απ’ ό,τι πριν. Παράλληλα, όμως, με την αντιμετώπιση αυτών των εξωγενών προκλήσεων, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να παραμείνουν εστιασμένες στο εγχείρημα του μετασχηματισμού τους που, για πολλές, ξεκίνησε στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης της τελευταίας δεκαετίας, όταν συνειδητοποιήσαμε όλοι ότι χρειαζόμαστε ένα καινούργιο παραγωγικό μοντέλο. Ο μετασχηματισμός αυτός περιλαμβάνει την αύξηση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, την ενσωμάτωση στις διεθνείς αλυσίδες αξίας, την έμφαση στην τεχνολογία και την καινοτομία, την ενίσχυση της λειτουργικής τους αποτελεσματικότητας και, τελικά, τη μεγέθυνσή τους, ώστε να καταστούν διεθνώς ανταγωνιστικές.

«Η βιώσιμη ανάπτυξη δεν είναι μια εποπτική απαίτηση, αλλά μονόδρομος για όσους θέλουν να πετύχουν και να ξεχωρίσουν».

Ποια είναι τα εργαλεία με τα οποία η ΕΥ Ελλάδος στηρίζει τις επιχειρήσεις;

Το κυριότερο εργαλείο που έχουμε είναι το ταλέντο των ανθρώπων μας, κάτι για το οποίο είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι! Στην ΕΥ Ελλάδος απασχολούμε 2.200 περίπου επαγγελματίες και επιστήμονες, και μεγαλώνουμε με έναν ιδιαίτερα υψηλό ρυθμό ανάπτυξης τη χρονιά που τρέχει. Πέρα από την εμπειρία και τις δεξιότητες του κόσμου μας, το δεύτερο πολύ σημαντικό εργαλείο είναι το εύρος και βάθος των υπηρεσιών μας. Η δυνατότητα να συνδυάζεις ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο, όταν τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει μια επιχείρηση είναι πλέον πολύ πιο σύνθετα και πολυεπίπεδα και απαιτούν ολιστικές λύσεις. Παρά δε τα μεγέθη της εταιρείας και την ηγετική θέση μας στην ελληνική αγορά, λόγω αυτής ακριβώς της πολυπλοκότητας των νέων προκλήσεων, ως οργανισμός έχουμε αναπτύξει περισσότερες από 100 συνεργασίες στο πλαίσιο ενός ευρύτατου διεθνούς οικοσυστήματος συμμαχιών που περιλαμβάνει από μεγάλους τεχνολογικούς κολοσσούς μέχρι εταιρείες που πιθανώς να μην έχετε ακούσει ποτέ. Και το επεκτείνουμε με πολύ υψηλούς ρυθμούς κάθε χρόνο.

Ψηφιακός μετασχηματισμός, «πράσινη» ανάπτυξη, ανθρωποκεντρική εργασιακή κουλτούρα φαντάζουν σημαντικές προκλήσεις για τις επιχειρήσεις. Πώς μπορούν να ενσωματώσουν στον «πυρήνα» της λειτουργίας τους μια πιο βιώσιμη στρατηγική;

Νομίζω ότι η αρχή για να ενσωματώσεις μια κουλτούρα βιωσιμότητας στο «είναι» σου, είναι να συνειδητοποιήσεις ότι αυτό ακριβώς χρειάζεται να γίνει. Η βιώσιμη ανάπτυξη δεν είναι μια εποπτική απαίτηση, αλλά μονόδρομος για όσους θέλουν να πετύχουν και να ξεχωρίσουν. Αν δεν μετασχηματιστείς για να ακολουθήσεις και να προσαρμοστείς σε αυτό που εμείς ονομάζουμε mega-driver, απλά θα αποτύχεις. Οι εργαζόμενοί μας στη ΕΥ, σε όλες τις έρευνες που κάνουμε, μας ζητούν επιτακτικά δράσεις και δεσμεύσεις ως προς το sustainability. Επιθυμούν να ταυτίζονται οι αξίες τους για τη βιωσιμότητα με τις δράσεις που αναπτύσσουμε ως εταιρεία, και αυτό προφανώς το ακούμε και από πελάτες μας, αλλά είναι και μια απαίτηση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου. Άρα, η βιωσιμότητα ως θέμα ακουμπάει και αφορά ολιστικά πλέον τις επιχειρήσεις, και η διαμόρφωση και υλοποίηση σχετικών στρατηγικών δεν είναι απλά προϋπόθεση ανάπτυξης, αλλά επιβίωσης.

2.200 εργαζόμενοι απασχολούνται στην ΕΥ Ελλάδος, με ιδιαίτερα μεγάλο ρυθμό ανάπτυξης για τη χρονιά που τρέχει.

Η εταιρεία σας αναγνωρίζεται ως «Top Employer» στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Πώς «απαντάτε» στις ανάγκες των εργαζομένων σας;

Για να απαντήσεις στις ανάγκες των εργαζομένων σου, το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να τις ακούσεις και να τις καταλάβεις. Και αυτό δεν είναι αυτονόητο, ούτε απλό. Ο τρόπος που σκέφτονται οι νέοι συνεργάτες και εργαζόμενοί μας σίγουρα είναι τελείως διαφορετικός από αυτόν που σκεφτόμουν εγώ πριν 20 χρόνια. Δεν είναι καλύτερος ή χειρότερος, είναι διαφορετικός και οφείλεις να προσαρμοστείς σε αυτόν. Άρα, το πρώτο που κάνουμε είναι να ακούμε προσεκτικά τις ανάγκες του κόσμου μας, με δομημένο τρόπο. Δηλαδή, κάθε τρεις μήνες «τρέχουμε» μια έρευνα εσωτερικά, που περιλαμβάνει σετ ερωτήσεων για το πώς νιώθουν οι άνθρωποί μας στην εταιρεία, για το αν αισθάνονται ότι δίνουμε έμφαση σε αυτό που αποκαλούμε «wellbeing», για το αν νιώθουν ο εαυτός τους στη δουλειά, για το αν παίρνουν το support που χρειάζονται κ.ο.κ. Πέρα από αυτό το άτυπο όμως, ανώνυμο feedback μέσω ερωτηματολογίων, συζητούμε με όλο το προσωπικό σε κλειστές ομάδες των 20-25 ατόμων, και μια φορά τον μήνα βρισκόμαστε όλοι μαζί, ώστε να ακούσουμε τις ιδέες, τις απόψεις και τους προβληματισμούς των ανθρώπων μας, αλλά και να τους κάνουμε κοινωνούς στη διαχείριση των αλλαγών που εφαρμόζουμε για να εξελισσόμαστε ως ένας ανθρωποκεντρικός οργανισμός. Είναι μια παραγωγική διαδικασία που δίνει στον κόσμο μας την ευκαιρία όχι μόνο να προτείνει λύσεις σε θέματα που τον απασχολούν, αλλά και να αναπτύσσει και να εφαρμόζει ενεργά αυτές τις λύσεις.

Άρα, έχετε πρακτικούς τρόπους που το ενθαρρύνετε αυτό…

Ακριβώς. Η EY δίνει σημασία στην εξέλιξη των ανθρώπων της, μέσα από ένα πλήθος προγραμμάτων που υποστηρίζουν την επαγγελματική τους ανάπτυξη, τους βοηθούν να πραγματώσουν τους στόχους τους, σε όποιο επίπεδο εμπειρίας και αν βρίσκονται, τους εξοπλίζουν με δεξιότητες και κριτική σκέψη που είναι απαραίτητες για το μέλλον της εργασίας και τους επιτρέπουν να συνθέσουν μια ολοκληρωμένη, μοναδική εργασιακή εμπειρία – το «exceptional EY experience», όπως το αποκαλούμε. Μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα EY Badges παρέχει την ευκαιρία στα στελέχη μας να αποκτήσουν δωρεάν ψηφιακά διπλώματα σε δεξιότητες εστιασμένες στο μέλλον, ενώ το ΕΥ Tech MBA, το πρώτο πλήρως διαπιστευμένο εταιρικό MBA παγκοσμίως, το EY Masters in Business Analytics και το EY Masters in Sustainability, τα οποία απονέμονται από το Hult International Business School, βρίσκονται στη διάθεση όλων των εργαζόμενων της EY, δωρεάν. Συνολικά, από το 2016 έχουν επενδυθεί από την ΕΥ Ελλάδος σχεδόν έξι εκατ. ευρώ σε προγράμματα κατάρτισης και επαγγελματικής εξέλιξης (Learning & Development). Θεωρώ ότι το EVP που προσφέρουμε είναι ένα από τα πιο δυναμικά και ανθρωποκεντρικά στην αγορά, ακριβώς γιατί δίνει στον εργαζόμενο τον απόλυτο έλεγχο της επαγγελματικής και προσωπικής εξέλιξής του.

Ο Γιώργος Παπαδημητρίου, επικεφαλής της ΕΥ Ελλάδος, φωτογραφίζεται στα γραφεία της εταιρείας για το Fortune Greece.
Ο Γιώργος Παπαδημητρίου, επικεφαλής της ΕΥ Ελλάδος, φωτογραφίζεται στα γραφεία της εταιρείας για το Fortune Greece.

Είστε στην ΕΥ Ελλάδος από το 2000 και μετά από 22 χρόνια πορείας αναλάβατε επικεφαλής στις αρχές της φετινής χρονιάς. Πώς αισθάνεστε γι’ αυτό και ποια ξεχωρίζετε ως βασικά milestones της πορείας σας;

Το σημαντικότερο προσωπικό milestone ήταν, νομίζω, η πρόσληψή μου στην εταιρεία το 2000. Γιατί αυτή μου έδωσε την ευκαιρία να μπω στο οικοσύστημα της ΕΥ. Όταν ξεκίνησα τη δουλειά, το τμήμα λεγόταν Financial and Commodities Risk Consulting και μετά από δύο συνεντεύξεις δεν είχα καταλάβει ακριβώς τι υπηρεσίες προσφέρουμε. Ωστόσο, ήμουν τυχερός γιατί βρέθηκα σε ένα περιβάλλον, το οποίο με στήριξε από την αρχή να πάρω πρωτοβουλίες και μου έδωσε τη δυνατότητα να αναπτυχθώ επαγγελματικά και προσωπικά. Το 2007 ανελίχθηκα σε εταίρο του διεθνούς οργανισμού, το οποίο ήταν, προφανώς, ένα δεύτερο milestone.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σε σύντομο, πράγματι, χρονικό διάστημα. Και στη συνέχεια δραστηριοποιήθηκα σε μια σειρά ρόλων, σε διάφορα αντικείμενα, τμήματα, κλάδους και γεωγραφικές περιοχές. Όταν έχεις προχωρήσει τόσο γρήγορα, έχεις ένα ισχυρό αίσθημα ευθύνης, να δώσεις και σε άλλους ανάλογες δυνατότητες να πράξουν το ίδιο, ο καθένας να ανελιχθεί επαγγελματικά, να μάθει, να προοδεύσει και να εξελιχθεί με βάση το δικό του potential, μέσα από αυτήν τη μεγάλη πλατφόρμα που προσφέρει ο οργανισμός της EY.

Έχει πλέον δρομολογηθεί ο μετασχηματισμός της εταιρείας παγκοσμίως σε δύο χωριστές νομικές οντότητες, με τη δημιουργία δύο νέων οργανισμών, ενός ελεγκτικού και ενός συμβουλευτικού. Τι σημαίνει αυτή η στρατηγική επιλογή;

Αυτό είναι το πλάνο και αυτήν τη στιγμή τελεί υπό την έγκριση των εταίρων του διεθνούς οργανισμού. Θεωρώ ότι είναι μια συναρπαστική προοπτική και εξέλιξη, αλλά θα εξηγήσω το σκεπτικό του γιατί γίνεται αυτό και γιατί έχει τόσο μεγάλη αξία. Ο οργανισμός μας έχει τέσσερα κύρια ενδιαφερόμενα μέρη: είναι οι εποπτικές αρχές (γιατί έχουμε ένα εποπτευόμενο κομμάτι του business μας) είναι οι πελάτες μας, που γι’ αυτούς υπάρχουμε, είναι οι άνθρωποί μας, οι οποίοι εξυπηρετούν τους πελάτες μας, και είναι και οι εταίροι της EY. Τώρα, ξεκινώντας από τις εποπτικές αρχές, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, όσο μεγαλώνει το συμβουλευτικό κομμάτι σε αυτές τις εταιρείες −τις λεγόμενες Big 4− σε σχέση με το ελεγκτικό, γίνεται πιο έντονη η ατζέντα της σύγκρουσης συμφερόντων. Δεν μπορείς από τη μια πλευρά να είσαι ελεγκτής μιας επιχείρησης και από την άλλη να είσαι σύμβουλος και να της παρέχεις συγκεκριμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες. Έχει ανοίξει ένας πολύ έντονος διάλογος τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη Μεγάλη Βρετανία, και είναι διάθεση των εποπτικών αρχών να διαχωριστούν σταδιακά αυτοί οι δύο τομείς. Έτσι, βγαίνουμε μπροστά στην αγορά με αυτοπεποίθηση και δίνουμε μια δραστική λύση βάσει της εποπτικής απαίτησης, κάτι που εκτιμούμε ότι θα οδηγήσει εκεί σταδιακά όλη την αγορά. Συγχρόνως, όμως, αυτή η αλλαγή θα δώσει στους πελάτες μας νέες επιλογές και δυνατότητες, ενώ θα επιτρέψει και στις δύο νέες οντότητες που θα προκύψουν από τον διαχωρισμό, να αναπτυχθούν χωρίς περιορισμούς, και πολύ πιο δυναμικά. Τέλος, για τους ανθρώπους μας, ένα περιβάλλον με μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης δημιουργεί προϋποθέσεις μιας πιο δυναμικής εξέλιξης στον χώρο όπου θα επικεντρωθούν. Πρόκειται για μια συναρπαστική εξέλιξη, με ξεκάθαρα οφέλη για όλους, και μια πρωτοβουλία της ΕΥ που αποδεικνύει ότι παραμένει καινοτόμος οργανισμός, αλλάζοντας τα δεδομένα στον κλάδο μας. Μην εκπλαγείτε αν μας ακολουθήσουν και άλλοι στο επόμενο διάστημα.

*Η συνέντευξη δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune Greece που κυκλοφορεί από την Παρασκευή 3/3 στα περίπτερα. Δείτε τον χάρτη με τα σημεία πώλησης ΕΔΩ

**Φωτογραφίες: Νίκος Μαλιάκος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: