ΔΝΤ: «Σήμα κινδύνου» για τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα

ΔΝΤ: «Σήμα κινδύνου» για τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα

«Οι τράπεζες δεν μπορούν να δώσουν ρευστότητα και υπάρχουν πολλά δάνεια που δεν εξυπηρετούνται».

«Σήμα κινδύνου» για τα «κόκκινα δάνεια» στην Ελλάδα, απέστειλε εκ νέου το ΔΝΤ, με την επισήμανση ότι «εάν αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα, τότε δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα». Από το βήμα του συνεδρίου του Economist, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ρίσι Γκογιάλ (Rishi Goyal), ανέφερε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να είναι σε θέση να υποστηρίξουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, προειδοποιώντας ότι θα υπάρξει πρόβλημα εάν δεν καταφέρουν να βελτιώσουν τους ισολογισμούς τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το ΔΝΤ παραμένει αφοσιωμένο στη συνέχιση του προγράμματος της Ελλάδας και όσα έχει δεσμευτεί». Πρόσθεσε δε, ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, αλλά και να προβεί στο άνοιγμα των υπηρεσιών.

Σχετικά με τον χρηματοοικονομικό τομέα, ο κ. Γκογιάλ εξέφρασε την ανησυχία του, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται «η ρευστότητα στις τράπεζες για να μπορέσουν να βοηθήσουν την επιχειρηματικότητα» και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα έχει μπει σε μία κατάσταση, κατά την οποία οι τράπεζες δεν μπορούν να δώσουν ρευστότητα και υπάρχουν πολλά δάνεια που δεν εξυπηρετούνται».

Παρότι διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει οξύ πρόβλημα και υπάρχει σταθερότητα, επισημαίνοντας ότι «οι τράπεζες έχουν επαρκή κεφάλαια», έσπευσε να διευκρινίσει πως εάν το πρόβλημα των κακών ισολογισμών συνεχιστεί, αυτό θα έχει επίπτωση και στην ανάπτυξη.

«Εάν αντιμετωπιστεί το θέμα των “κόκκινων δανείων”, τότε δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα» κατέληξε.

Διαβάστε επίσης: Μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση από τον Γκίκα Χαρδούβελη

Μηχανισμός αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων
Σχετικά με το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με τις τράπεζες επιδιώκει να δημιουργήσει μηχανισμό ώστε να αντιμετωπιστούν κατά περίπτωση τα κόκκινα δάνεια.

Αυτό προκύπτει από όσα αναφέρθηκαν στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Ν. Δένδια με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ).

Ο κώδικας δεοντολογίας για τη διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τόσο των επιχειρήσεων όσο και των νοικοκυριών που υπάρχει σήμερα, σε συνδυασμό με την αναμόρφωση του Πτωχευτικού Δίκαιου αλλά και με επιπλέον δικλείδες ασφαλείας θα δημιουργήσουν ένα «καλάθι χρηματοπιστωτικών προϊόντων» και θα επιτρέψει να καταστεί σαφές – για το τραπεζικό σύστημα – ποιές είναι εκείνες οι επιχειρηματικές προσπάθειες που μπορούν να επιβιώσουν και να δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης. Κατ’ επέκταση δηλαδή ποιές επιχειρήσεις δικαιούνται ακόμη μία ευκαιρία μέσα από τη διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους.

Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήθηκε στενή συνεργασία υπουργείου και τραπεζών καθώς εκτιμάται ότι μέχρι το Σεπτέμβριο μπορούν να έχουν χαραχθεί οι κατευθυντήριες γραμμές αυτής της διαδικασίας.

Στο μεταξύ σημειώνεται ότι την Παρασκευή θα συναντηθεί ο υπουργός με την Τρόικα.