Απατεώνες, κλεπτοκράτες και κρίσεις: Το χρονικό των σκανδάλων της Credit Suisse
- 16/03/2023, 18:25
- SHARE
Οι αποκαλύψεις ότι η Credit Suisse έχει χρησιμοποιηθεί για να εξυπηρετήσει συμφέροντα διεφθαρμένων πολιτικών, απάτες και ξέπλυμα χρήματος αποτελούν κρίση δημοσίων σχέσεων για τον τραπεζικό κολοσσό.
Ωστόσο, η έρευνα για τα μυστικά της Suisse από τον Guardian και τους συνεργάτες του, είναι μόνο η πιο πρόσφατη σε μια σειρά από σκάνδαλα που πλήττουν τον δεύτερο μεγαλύτερο δανειστή της Ελβετίας.
Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις μεγαλύτερες κρίσεις που έχει περάσει η τράπεζα τις τελευταίες δεκαετίες.
Πηγή: The Guardian
1986: Ψεύτικα ονόματα για τον Ferdinand και την Imelda Marcos
Η Credit Suisse φέρεται ότι βοήθησε στην αποθήκευση μερικών από τα εκτιμώμενα 5-10 δισεκατομμύρια δολάρια που έκλεψαν από τη χώρα ο δικτάτορας των Φιλιππίνων Ferdinand Marcos και η σύζυγός του, Imelda, κατά τη διάρκεια των τριών θητειών του ως προέδρου.
Αργότερα προέκυψε ότι η Credit Suisse άνοιξε λογαριασμούς για το ζευγάρι με τα πλαστά ονόματα «William Saunders» και «Jane Ryan», βοηθώντας να προστατεύσουν τα χρήματά τους από τον έλεγχο.
Το 1995 δικαστήριο της Ζυρίχης διέταξε τις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Credit Suisse, να επιστρέψουν 500 εκατομμύρια δολάρια από κλεμμένα κεφάλαια στις Φιλιππίνες.
1999: Ιαπωνικό «shredding party»
Οι ιαπωνικές αρχές επέβαλαν πρόστιμο στην Credit Suisse και ανάκλησαν την άδειά της για ένα “shredding party”, στο οποίο οι τραπεζίτες κατέστρεψαν στοιχεία σχετικά με μια έρευνα για το εάν η Credit Suisse τις εταιρείες να κρύψουν τις ζημίες τους.
Εκπρόσωπος της τράπεζας δήλωσε: «Έχουμε αντλήσει σοβαρά διδάγματα, ξεκίνησαν διορθωτικές ενέργειες και ολοκληρώθηκαν τα πειθαρχικά μέτρα».
2000: Τραπεζικά κεφάλαια που συνδέονται με τον Νιγηριανό δικτάτορα Sani Abacha
Η Ομοσπονδιακή Τραπεζική Επιτροπή της Ελβετίας επέπληξε την Credit Suisse για αποδοχή κεφαλαίων αξίας περίπου 214 εκατομμυρίων δολαρίων που συνδέονται με τον Νιγηριανό στρατιωτικό δικτάτορα Sani Abacha τη δεκαετία του 1990.
Η τράπεζα επικρίθηκε επειδή δεν αναγνώρισε ότι τα χρήματα σχετίζονταν με κατηγορίες διαφθοράς. Η Credit Suisse ανέφερε ότι είχε βελτιώσει τις διαδικασίες παρακολούθησης και το προσωπικό που ασχολήθηκε με το καθεστώς του Abacha είχε εγκαταλείψει την τράπεζα.
2004: Ξέπλυμα μαύρου χρήματος για την ιαπωνική yakuza
Ένας τραπεζίτης της Credit Suisse συνελήφθη επειδή φέρεται να βοήθησε στο ξέπλυμα τουλάχιστον 5 δισεκατομμυρίων γιεν που συνδέεται με τη μεγαλύτερη συμμορία yakuza της Ιαπωνίας. Ο τραπεζίτης αθωώθηκε με την αιτιολογία ότι δεν γνώριζε την πηγή των κεφαλαίων.
2009: Παραβιάσεις των κυρώσεων των ΗΠΑ
Η Credit Suisse “έφαγε” πρόστιμο 536 εκατομμυρίων δολαρίων για εσκεμμένη παράκαμψη των κυρώσεων των ΗΠΑ κατά χωρών, όπως το Ιράν και το Σουδάν, μεταξύ 1995 και 2007.
Η τράπεζα είπε ότι είχε «βελτιώσει» τις διαδικασίες της και «ανέλαβε δράση εσωτερικά».
2011: Γερμανική φοροδιαφυγή
Η Credit Suisse συμφώνησε να πληρώσει 150 εκατομμύρια ευρώ για να διευθετήσει μια έρευνα φοροδιαφυγής από περίπου 1.100 Γερμανούς πελάτες της.
«Έχει αποφευχθεί μια περίπλοκη και παρατεταμένη δικαστική διαμάχη, με μια συμφωνημένη λύση που παρέχει ασφάλεια δικαίου», ανέφερε η τράπεζα.
2012: Απάτη ομολόγων sub-prime στις ΗΠΑ
Οι αρχές των ΗΠΑ κατηγόρησαν τέσσερις πρώην τραπεζίτες της Credit Suisse για δόλια υπερεκτίμηση της τιμής των 3 δισ. δολαρίων ομολόγων sub-prime κατά τη διάρκεια της πιστωτικής κρίσης του 2007.
Ένας πρώην διευθύνων σύμβουλος, ο Kareem Serageldin, ήταν το μόνο άτομο που φυλακίστηκε για την οικονομική κρίση των ΗΠΑ.
2014: Φοροδιαφυγή στις ΗΠΑ
Στην Credit Suisse επιβλήθηκε πρόστιμο 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων όταν ομολόγησε ότι βοήθησε Αμερικανούς να φοροδιαφύγουν για δεκαετίες σε ένα από τα πιο εκρηκτικά σκάνδαλα της τράπεζας μέχρι σήμερα.
Η έρευνα ξεκίνησε όταν ο πρώην τραπεζίτης της UBS Bradley Birkenfeld διαβίβασε πληροφορίες στις αρχές των ΗΠΑ το 2007.
Έρευνα της Γερουσίας αποκάλυψε επιθετικές τακτικές που χρησιμοποιούσαν ελβετικές τράπεζες, με την Credit Suisse να έχει στρατολογήσει πελάτες σε high-end εκδηλώσεις, να φλερτάρει πιθανούς πελάτες προσφέροντας δωρεάν χρυσό, ακόμη και προσφέροντας ευαίσθητες τραπεζικές κινήσεις κρυμμένες στις σελίδες του περιοδικού Sports Illustrated.
Οι αρχές πίεσαν τελικά την Ελβετία να αποκαλύψει μονομερώς πληροφορίες λογαριασμών φορολογούμενων των ΗΠΑ από το 2014.
Η Credit Suisse δήλωσε: «Λυπούμαστε βαθύτατα για την ανάρμοστη συμπεριφορά του παρελθόντος που οδήγησε σε αυτή τη διευθέτηση».
2016: Ιταλική φοροδιαφυγή
Η Credit Suisse κατέληξε σε διακανονισμό 109,5 εκατομμυρίων ευρώ με τις ιταλικές αρχές σχετικά με ισχυρισμούς ότι βοήθησε πελάτες να αποκρύψουν κεφάλαια και να αποφύγουν φόρους μέσω πολύπλοκων ασφαλιστικών συμβολαίων, τα οποία φέρεται να δρομολογήθηκαν μέσω των θυγατρικών της στο Λιχτενστάιν και στις Βερμούδες.
2016: Πρόστιμο από τις ΗΠΑ για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες
Μια ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ επέβαλε πρόστιμο 16,5 εκατομμυρίων δολαρίων στην Credit Suisse αφού εντόπισε «σημαντικές ελλείψεις» στο πρόγραμμα της τράπεζας για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ο δανειστής δήλωσε ότι «κάνει τις κατάλληλες εσωτερικές διορθωτικές προσπάθειες».
2017: Πρόστιμο για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που σχετίζεται με το 1MDB
Η χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή της Σιγκαπούρης επέβαλε πρόστιμο 700.000 δολαρίων στην Credit Suisse για παραβίαση των κανόνων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες σε συναλλαγές που συνδέονται με το 1MDB, το επενδυτικό ταμείο της Μαλαισίας στο επίκεντρο ενός σκανδάλου διαφθοράς 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Credit Suisse ανακοίνωσε ότι έλαβε σοβαρά υπόψη τις υποχρεώσεις της για ξέπλυμα χρήματος και ότι «δεσμεύτηκε σταθερά να διατηρήσει τα υψηλά πρότυπα του χρηματοοικονομικού κέντρου της Σιγκαπούρης».
2017: Ευρωπαϊκή φοροδιαφυγή
Οι αρχές έκαναν έφοδο σε σπίτια και γραφεία στην Ολλανδία και τη Γαλλία και ξεκίνησαν έρευνες για υπαλλήλους της Credit Suisse στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και την Αυστραλία, σε σχέση με ύποπτη φοροδιαφυγή που αφορούσε 55.000 λογαριασμούς.
Η Credit Suisse είπε ότι συνεργαζόταν με τις αρχές και αργότερα έβγαλε μια σειρά από ανακοινώσεις σε βρετανικές εφημερίδες δηλώνοντας ότι «εφαρμόζει αυστηρή πολιτική μηδενικής ανοχής» για τη φοροδιαφυγή.
2018: Ελλειπείς έλεγχοι συναλλαγών με Petrobras, PDVSA και Fifa
Η ελβετική ρυθμιστική αρχή έδωσε εντολή στην Credit Suisse να βελτιώσει τους ελέγχους νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, αφού εντόπισε ελλείψεις στις συναλλαγές της με τη Fifa, τη βραζιλιάνικη πετρελαϊκή εταιρεία Petrobras και την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας, PDVSA.
Η τράπεζα είπε ότι πήρε σοβαρά τις ευθύνες της.
2018: Η καταδίκη του τραπεζίτη Lescaudron για απάτη
Ένας πρώην τραπεζίτης της Credit Suisse, ο Patrice Lescaudron, καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση αφού παραδέχτηκε ότι πλαστογραφούσε υπογραφές πελατών για να εκτρέψει χρήματα και να κάνει στοιχήματα μετοχών εν αγνοία τους, προκαλώντας ζημίες άνω των 150 εκατομμυρίων δολαρίων. Μεταξύ των πελατών του ήταν ο πρώην πρωθυπουργός της Γεωργίας Bidzina Ivanishvili, ο οποίος εξακολουθεί να προσπαθεί να ανακτήσει τα χρήματά του.
Η Credit Suisse δήλωσε ότι ο τραπεζίτης «δεν υποστηρίχθηκε από κανέναν άλλο υπάλληλο της Credit Suisse στις εγκληματικές του δραστηριότητες».
Ο Lescaudron αυτοκτόνησε το 2020.
2018: Σκάνδαλο στο Χονγκ Κονγκ για θέσεις εργασίας
Η Credit Suisse συμφώνησε να πληρώσει 47 εκατομμύρια δολάρια στις αρχές των ΗΠΑ για ένα «σχέδιο διαφθοράς» κατά το οποίο προσπάθησε να κερδίσει τις επιχειρήσεις προσφέροντας θέσεις εργασίας σε οικογένειες και φίλους Κινέζων αξιωματούχων μεταξύ 2007 και 2013.
Εκπρόσωπος της τράπεζας είπε ότι ο οργανισμός βελτίωσε τις διαδικασίες συμμόρφωσής του.
2019: Εταιρική κατασκοπεία
Η τράπεζα μπλέχτηκε σε ένα σκάνδαλο εταιρικής κατασκοπείας και τελικά παραδέχτηκε ότι προσέλαβε ιδιωτικούς ντετέκτιβ για να εντοπίσουν δύο απερχόμενα στελέχη. Ξεκίνησε μια ρυθμιστική έρευνα και κορυφώθηκε με την αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου της, Tidjane Thiam, το 2020.
Λίγο καιρό αργότερα αποδείχτηκε ότι μια ομάδα στελεχών διέταξε παρακολούθηση σε άλλες πέντε περιπτώσεις μεταξύ 2016 και 2019.
Η Credit Suisse δήλωσε ότι είχε απαγορεύσει την παρακολούθηση «εκτός εάν απαιτείται για επιτακτικούς λόγους, όπως απειλές για τη σωματική ασφάλεια των εργαζομένων».
2020: Βουλγαρική διακίνηση ναρκωτικών
Οι Ελβετοί εισαγγελείς εξέδωσαν κατηγορητήριο κατά της Credit Suisse επειδή φέρεται ότι δεν διεξήγαγε κατάλληλους ελέγχους σε πελάτες και δεν ερεύνησε την πηγή κεφαλαίων που συνδέονται με ένα βουλγαρικό κύκλωμα ναρκωτικών, το οποίο ξέπλυνε τουλάχιστον 146 εκατομμύρια δολάρια μέσω λογαριασμών μεταξύ 2004 και 2008.
Η ποινική δίκη, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022, είναι η πρώτη κατά ελβετικής τράπεζας στην ιστορία της χώρας.
Η Credit Suisse δήλωσε ότι «θα υπερασπιστεί τον εαυτό της σθεναρά» και «απορρίπτει ανεπιφύλακτα ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς σε αυτό το κληρονομικό ζήτημα που εγείρονται εναντίον της».
2021: Η κατάρρευση του hedge fund Archegos
Η Credit Suisse κατέγραψε ζημία 5,5 δισ. δολαρίων λόγω της επικίνδυνης έκθεσής της στο αμερικανικό hedge fund Archegos Capital Management, το οποίο κατέρρευσε στις αρχές του 2021.
Η Credit Suisse είπε ότι ανέλαβε δράση κατά 23 υπαλλήλων και απέλυσε εννέα, ενώ στη συνέχεια υποσχέθηκε να θέσει τη διαχείριση κινδύνου «στο επίκεντρο» της λήψης των αποφάσεών της.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ TOP 10:
2021: Σκάνδαλο Greensill
Η Credit Suisse αναγκάστηκε να αναστείλει κεφάλαια επενδυτών, ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά την κατάρρευση της αλυσίδας εφοδιασμού Greensill Capital, τα δάνεια της οποίας συσκευάστηκαν και πωλήθηκαν σε πελάτες της Credit Suisse.
Το σκάνδαλο Greensill, το οποίο προήλθε από επικίνδυνα δάνεια που η τράπεζα παρείχε σε εταιρείες τους μεγιστάνα των μετάλλων Sanjeev Gupta, κυκλοφόρησε όταν ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον άσκησε πίεση σε υπουργούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους για λογαριασμό του.
Η τράπεζα εξακολουθεί να προσπαθεί να ανακτήσει χρήματα για πελάτες και δήλωσε ότι «έχουν ληφθεί μέτρα κατά ορισμένων ατόμων» σε σχέση με την υπόθεση.
2021: Ομόλογα τόνου Μοζαμβίκης
Οι ρυθμιστικές αρχές επέβαλαν πρόστιμο 350 εκατομμυρίων λιρών στην Credit Suisse για να διευθετήσει το ρόλο της τράπεζας στο μακροχρόνιο σκάνδαλο δωροδοκίας δανείων «ομολόγων τόνου» της Μοζαμβίκης που ώθησε τη χώρα σε οικονομική κρίση από το 2016.
Η Credit Suisse ενεπλάκη σε σκάνδαλο με μίζες αξίας 50 εκατομμυρίων δολαρίων, όταν ένας κρατικός εργολάβος χρημάτισε τους τραπεζίτες της με αντάλλαγμα καλύτερους όρους για δάνεια αξίας σχεδόν 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μεταξύ 2012 και 2016.
Η τράπεζα δήλωσε ότι «καταδικάζει οποιεσδήποτε αδικαιολόγητες παρατηρήσεις και έχει ήδη λάβει αποφασιστικά μέτρα για να ενισχύσει τη σχετική διακυβέρνηση και τις διαδικασίες της».
Η Δημοκρατική γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν προέτρεψε το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ να αρνηθεί στην Credit Suisse την ικανότητα να διαχειρίζεται τα συνταξιοδοτικά ταμεία των εργαζομένων ως αποτέλεσμα του διακανονισμού δωροδοκίας.
2022: Η παραίτηση του προέδρου
Ο António Horta-Osório παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου της Credit Suisse στις 17 Ιανουαρίου, αφού παραβίασε δύο φορές τους κανόνες της καραντίνας για τον Covid σε Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ άλλων για να παρακολουθήσει αγώνες ποδοσφαίρου και τένις στο Λονδίνο.
«Λυπάμαι που ορισμένες προσωπικές μου ενέργειες έχουν οδηγήσει σε δυσκολίες για την τράπεζα και έχουν θέσει σε κίνδυνο την ικανότητά μου να εκπροσωπώ τον οργανισμό εσωτερικά και εξωτερικά», είπε.
Η Credit Suisse διόρισε αμέσως το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Axel Lehmann ως πρόεδρό της. Ο Lehmann βρισκόταν στο τιμόνι μόνο για πέντε εβδομάδες πριν από τη δημοσίευση διαρροής των μυστικών της Suisse.