Παγκόσμια ανησυχία για Ζαπορίζια. «Κρίσιμη» η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό
- 23/03/2023, 09:15
- SHARE
Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) εξέφρασε ξανά την ανησυχία του για το γεγονός πως παραμένει αποσυνδεδεμένη και υπό επισκευή η τελευταία εφεδρική γραμμή ηλεκτροδότησης του πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας.
Η τελευταία εφεδρική γραμμή, 330 κιλοβόλτ (kV), υπέστη ζημιά την 1η Μαρτίου και παραμένει αποσυνδεδεμένη και υπό επισκευή, υπενθύμισε ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ, ο Ραφαέλ Γκρόσι, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στη Βιέννη θες Τετάρτη.
«Η πυρηνική ασφάλεια στον πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό στη Ζαπορίζια παραμένει σε επισφάλεια», επέμεινε ο κ. Γκρόσι.
Επί τρεις εβδομάδες, το εργοστάσιο ηλεκτροδοτείται από μόλις μια εξωτερική γραμμή 750 kV, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Όταν αυτή αποσυνδέεται, το εργοστάσιο -το μεγαλύτερο της Ευρώπης– μπορεί να βασιστεί μόνο στην «έσχατη γραμμή άμυνας» που διαθέτει, γεννήτριες ντίζελ, για να ψύχονται οι αντιδραστήρες του και άλλες κρίσιμες λειτουργίες των συστημάτων του, τόνισε ο κ. Γκρόσι.
«Καλώ για ακόμα μια φορά όλα τα μέρη να εγγυηθούν την προστασία της πυρηνικής ασφάλειας στο εργοστάσιο», τόνισε για πολλοστή φορά ο Ραφαέλ Γκρόσι.
Ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ επισήμανε ακόμη πως το προσωπικό στο εργοστάσιο παραμένει υπό πίεση.
«Το μειωμένο επίπεδο του προσωπικού» στο εργοστάσιο, «σε συνδυασμό με την ψυχολογική πίεση εξαιτίας της συνεχιζόμενης στρατιωτικής σύγκρουσης, πλήττει την πυρηνική ασφάλεια», ανέφερε.
Το εργοστάσιο στη Ζαπορίζια τελεί πρακτικά υπό τον έλεγχο της Ρωσίας εδώ και χονδρικά έναν χρόνο, αφού τα ρωσικά στρατεύματα το κατέλαβαν στο αρχικό στάδιο της εισβολής που εξαπέλυσαν την 24η Φεβρουαρίου 2022. Η εγκατάσταση έχει γίνει επανειλημμένα στόχος πυρών από τους αντιμαχόμενους.
Τεταμένες για πολύ καιρό θα παραμείνουν οι σχέσεις Ρωσίας και Κίνας με τη Δύση, λέει ο Μεντβέντεφ
Η Δύση απεχθάνεται την ανεξαρτησία της Ρωσίας και της Κίνας και οι επόμενες δεκαετίες δεν θα είναι ήσυχες, καθώς θα προσπαθήσει να επιτύχει την κατάτμηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε μικρότερα και πιο αδύναμα κράτη, δήλωσε σήμερα ο ρώσος πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο κ. Μεντβέντεφ υποστήριξε πως η Ουκρανία είναι μέρος της «Μεγάλης Ρωσίας» και πρόσθεσε πως δεν βλέπει καμιά προοπτική αναθέρμανσης των σχέσεων της Μόσχας με δυτικές κυβερνήσεις στο εγγύς μέλλον.
«Πιστεύω πως κάποια στιγμή η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί και οι επικοινωνίες θα αποκατασταθούν, όμως ειλικρινά πιστεύω πως μέχρι τότε μεγάλος μέρος αυτών των ανθρώπων (σ.σ. των σημερινών δυτικών ηγετών) θα έχουν πάρει σύνταξη και κάποιοι θα έχουν πεθάνει», πρόσθεσε.
Ο κ. Μεντβέντεφ, σήμερα αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας, συμπλήρωσε πως αν οποιαδήποτε χώρα αποπειραθεί να προχωρήσει στη σύλληψη του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δυνάμει του εντάλματος που έχει εκδοθεί σε βάρος του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, αυτό θα θεωρηθεί στη Μόσχα κήρυξη πολέμου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: