Τράπεζες: Καμπανάκι τα επιτόκια στα στεγαστικά των πιο ευάλωτων
- 23/03/2023, 10:22
- SHARE
Κινδύνους στη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους αναδύουν οι αυξήσεις των επιτοκίων, καθώς αν και υπάρχουν εγγυήσεις για τη σταθερότητα των ελληνικών τραπεζών εν μέσω κρίσης, στον απόηχο της κατάρρευσης τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρώπη, το θέμα χρήζει παρακολούθησης, όπως φαίνεται από τη συνάντηση που είχε με τραπεζίτες ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Κάλεσε τους εκπροσώπους των τραπεζών να προωθήσουν πιο αποφασιστικά ρυθμίσεις προστατεύοντας τους ευάλωτους δανειολήπτες. Οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν ισχυρές και οι καταθέσεις ασφαλείς, σύμφωνα με τον ίδιο, που παρακολουθεί πάντως τους κινδύνους που συνεπάγεται για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους η επιβάρυνση λόγω της αύξησης του κόστους χρήματος στην ευρωζώνη. Ας σημειωθεί ότι τα περισσότερα δάνεια είναι συνδεδεμένα με το euribor, με αποτέλεσμα κάθε αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ να τα επιβαρύνει.
Το euribor 3μήνου, που αποτελεί τη βάση υπολογισμού για τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, περί το το 3,5% το τρέχον έτος σύμφωνα με αναλυτές, διατηρώντας αυξημένες τις δόσεις σε όλες τις κατηγορίες των δανείων. Προ ημερών η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) προχώρησε σε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας τιθάσευσης του πληθωρισμού. Πρόκειται για την έκτη αύξηση από τον Ιούλιο η οποί πρόσθεσε κόστος στα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, ήτοι επιβάρυνση με επιπλέον κόστη 150-200 ευρώ για υπόλοιπα της τάξης των 100.000 ευρώ.
H επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, αναφερόμενη στα σχέδια για μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων σημείωσε ότι τα επιτόκια παραμένουν το βασικό εργαλείο νομισματικής πολιτικής και οι αποφάσεις θα υπαγορευτούν από την εκτίμηση της ΕΚΤ για τις προοπτικές του πληθωρισμού υπό το πρίσμα των νέων οικονομικών και χρηματοοικονομικών δεδομένων. Η πρόβλεψη της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό αναφέρει 5,3% το 2023, 2,9% το 2024 και 2,1% το 2025. Εντωμεταξύ, καθησυχαστικές είναι και οι αναφορές για την ανθεκτικότητα του τραπεζικού κλάδου της ζώνης του ευρώ.
Αντίστοιχα ανθεκτικός χαρακτηρίζεται και ο εγχώριος κλάδος, διαθέτοντας ισχυρή ρευστότητα και κεφάλαια. Με τους δανειολήπτες ωστόσο -νοικοκυριά και επιχειρήσεις- να δυσκολεύονται ήδη να ικανοποιήσουν υποχρεώσεις έχει ανοίξει η συζήτηση για το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων, θέμα που απασχόλησε τη συνάντηση που είχε χθες ο υπουργός με τα επιτελεία των τραπεζών.
Το βασικό επιτόκιο του ευρώ βρίσκεται πλέον στο 3,50% από 3% πριν την πρόσφατη αύξηση, συμπαρασύροντας ανοδικά τις δόσεις των δανείων που είναι συνδεδεμένα με euribor. Στελέχη τραπεζών διατυπώνουν προβλέψεις για προβλήματα που ενδέχεται να παρουσιαστούν κυρίως σε στεγαστικά δάνεια όπου τα επιτόκια έχουν διπλασιαστεί σε λίγους μήνες.
Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (3.3.2023) το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των υφιστάμενων δανείων διαμορφώνεται σε 5,33% όταν πριν ένα χρόνο ήταν 3,51% και τον Ιούλιο 3,46%. Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών αυξήθηκε κατά 33 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,01%, με βάση τα πρόσφατα στοιχεία όταν πριν ένα χρόνο ήταν 1,9% και τον Ιούλιο 1,96%.
Η επιβάρυνση μέσα σε λίγους μήνες είναι μεγάλη και προς τούτο οι τράπεζες καλούνται να προτείνουν λύσεις για την διευκόλυνση των δανειοληπτών. Με στόχο την πρόληψη νέας γενιάς κόκκινων δανείων αλλά κυρίως τη στήριξη των πιο αδύναμων δανειοληπτών ο υπουργός Οικονομικών συζήτησε με τα στελέχη των τραπεζών μεταξύ άλλων και για το πρόγραμμα επιδότησης του ήμισυ της επιβάρυνσης που προκύπτει από την άνοδο των κυμαινόμενων επιτοκίων για διάστημα ενός έτους. Η δράση αφορά ευάλωτα νοικοκυριά, που υπολογίζονται σε περίπου 30.000. Πρόκειται για πρόγραμμα που απευθύνεται σε συνεπείς ευάλωτους δανειολήπτες το οποίο χρηματοδοτείται από τις τράπεζες αλλά δεν έχει διεισδύσει επαρκώς στην αγορά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: