Θανάσης Ναυρόζογλου (Natech): Δημιουργούμε μια ψηφιακή τράπεζα πανευρωπαϊκής εμβέλειας
- 28/03/2023, 14:07
- SHARE
Η Natech αποτελεί έναν από τους κορυφαίους παρόχους τραπεζικού λογισμικού με ελληνικό πρόσημο. Ένα «παιδί» του Θανάση Ναυρόζογλου, στο πρόσωπο του οποίου η Τράπεζα Πειραιώς βρήκε τον συνεργάτη με τον οποίο θα μπορούσε να δημιουργήσει μια καινοτόμο, ανεξάρτητη BankTech, που θα εισαγάγει τους καταναλωτές στη νέα εποχή της τραπεζικής.
Συνδυάζοντας κορυφαία τεχνολογική και τραπεζική τεχνογνωσία, προσφέρει υπηρεσίες Banking-as-a-Service, Buy-Now-Pay-Later, Digital Onboarding και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα για τους καταναλωτές, με αμιγώς ψηφιακό και ευέλικτο τρόπο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.
Τα τελευταία χρόνια η Natech καταγράφει αύξηση του τζίρου της, διαθέτοντας στο πελατολόγιό της μερικά από τα πλέον γνωστά ονόματα του χρηματοπιστωτικού και εν γένει επιχειρηματικού χώρου, ενώ πρόσφατα άντλησε 10 εκατομμύρια ευρώ μέσω μετατρέψιμου ομολόγου, από διεθνείς και ιδιώτες θεσμικούς επενδυτές, καθώς επίσης και από υφιστάμενους μετόχους.
Έτσι, με ορμητήριο τα Ιωάννινα, «οι λύσεις της Natech στοχεύουν σε βελτιωμένη εμπειρία στους πελάτες, αυξημένα επίπεδα λειτουργικής αποτελεσματικότητας και συνεχή εναρμόνιση με τις ρυθμιστικές απαιτήσεις» – και το πράττουν. Ας δούμε, όμως, τι απάντησε ο Θανάσης Ναυρόζογλου στο Fortune Greece.
Πώς ξεκίνησε η εταιρεία και πού βρισκόμαστε σήμερα;
Η Natech είναι μια ευρωπαϊκή Fintech εταιρεία που αναπτύσσει τραπεζικά συστήματα για διακεκριμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε περισσότερες από 40 χώρες εδώ και 20 χρόνια. Ξεκίνησε με σκοπό να εξυπηρετήσει μηχανογραφικές ανάγκες των πιστωτικών συνεταιρισμών και των μικρών Συνεταιριστικών Τραπεζών που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα. Πλέον, προσφέρουμε πλέον λύσεις που καλύπτουν σχεδόν κάθε πτυχή των τραπεζικών και οικονομικών αναγκών (κεντρικό τραπεζικό σύστημα, καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος, e-banking, mobile banking, συστήματα πληρωμών κ.λπ.).
Αυτή τη στιγμή έχουμε παρουσία σε Ελλάδα και Γερμανία και συνεχώς αυξανόμενο αριθμό εταίρων σε Ευρώπη, Αφρική και ΝΑ Ασία. Οι λύσεις της Natech προσφέρουν βελτιωμένη εμπειρία στους πελάτες, αυξημένα επίπεδα λειτουργικής αποτελεσματικότητας και συνεχή εναρμόνιση με τις ρυθμιστικές απαιτήσεις και προσφέρονται είτε στο cloud είτε on premise. Η εταιρεία έχει καταφέρει να είναι μία από τις κορυφαίες παγκοσμίως στον κλάδο της. Έχει βραβευτεί ως ο Καλύτερος Πάροχος Τραπεζικής Τεχνολογίας – Ελλάδα 2022, ως FinTech Καινοτόμος Εταιρεία της χρονιάς – Ευρώπη 2022 κι αναγνωρίζεται σταθερά ως μία από τους 34 παγκόσμιους προμηθευτές που παρέχουν ισχυρές τραπεζικές τεχνολογικές λύσεις και υπηρεσίες σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διαφόρων μεγεθών. Στο πλαίσιο της εξέλιξης των προτάσεών μας συνάψαμε μια στρατηγική συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς και συστήνουμε την πρώτη ελληνική ψηφιακή τράπεζα για τις αγορές της Ευρώπης.
Αντλήσατε πρόσφατα 10 εκατομμύρια ευρώ μέσω έκδοσης ιδιωτικού μετατρέψιμου ομολόγου. Ποια είναι τα επόμενα βήματά σας και ποιοι οι στόχοι σας;
H Natech όντως άντλησε πρόσφατα 10 εκατομμύρια ευρώ μέσω μετατρέψιμου ομολόγου από διεθνείς και ιδιώτες θεσμικούς επενδυτές, καθώς επίσης και από υφιστάμενους μετόχους. Ήταν μια μεγάλη επιτυχία για την εταιρεία που ήρθε μετά από εντατική δουλειά τόσο των στελεχών όσο και της BNP Paribas που είναι κι ο αποκλειστικός μας οικονομικός σύμβουλος στη διαδικασία. Αφενός, η συναλλαγή αυτή θα υποστηρίξει την ευρωπαϊκή ανάπτυξη της Natech πάνω στην οποία εργαζόμαστε τα τελευταία χρόνια εντατικά, έχοντας ιδρύσει την πρώτη μας θυγατρική στο Βερολίνο κι οδεύοντας ήδη προς τη δεύτερη επίσης στην Ευρώπη. Αφετέρου, θα ενισχύσει την κοινοπραξία με την Τράπεζα Πειραιώς για την ανάπτυξη της ψηφιακής τράπεζας και την παροχή Banking as a Service (BaaS) υπηρεσιών στην Ευρώπη.
Στην Ελλάδα δεν υπήρχε μέχρι πρότινος ψηφιακή τράπεζα. Πλέον έρχεστε να καλύψετε αυτό το κενό. Έδρα σας παραμένουν τα Γιάννενα. Πόσο σας εξυπηρετεί αυτή η επιλογή, δεδομένου ότι η στόχευσή σας είναι ευρωπαϊκή;
Στη Natech είχαμε από το 2021 είχαμε αρχίσει να αναζητούμε πρόσβαση σε τραπεζική άδεια προκειμένου να μπορούμε να προσφέρουμε το Banking-as-a-Service. Ψάχναμε σε Ελλάδα και Ευρώπη τράπεζες που θα ήθελαν να συνεργαστούν μαζί μας, για να μισθώνουν την τραπεζική τους άδεια. Έγινε, λοιπόν, μια πρώτη κρούση στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία -εκείνη την εποχή ενδιαφερόταν για κάτι αντίστοιχο. Παρουσιάσαμε τη δική μας πρόταση, άκουσαν κι αυτοί πολύ σοβαρά τις παρατηρήσεις μας και το όραμά μας, ταιριάξαμε πάρα πολύ σε θέματα φιλοσοφίας, χημείας των ανθρώπων σε υψηλότατο επίπεδο.
Πολύ γρήγορα, μέσα σε ακριβώς τρεις μήνες, καταλήξαμε σε συμφωνία. Μέρος της τελευταίας ήταν η έδρα να παραμείνει τα Γιάννενα, κάτι που ήταν στόχος και σκοπός για εμάς. Θέλαμε η τράπεζα να είναι δίπλα στα γραφεία, στις εγκαταστάσεις της Natech διότι αυτή είναι που προσφέρει την τεχνολογία καθώς και πολλές άλλες υπηρεσίες στον οργανισμό, και με αυτό τον τρόπο όλοι εμείς μπορούμε να έχουμε ενεργή συμμετοχή στο εγχείρημα. Με αυτό τον τρόπο θα αυξηθεί και η τεχνογνωσία στην πόλη των Ιωαννίνων καθώς η Νέα Τράπεζα έχει ευρωπαϊκή στόχευση. Η τοπική κοινωνία μπορεί από αυτό το εγχείρημα να αποκομίσει πολλά. Το κομμάτι των υποδομών χρειάζεται ακόμη σημαντική βελτίωση καθώς, λόγου χάρη, το γεγονός ότι η περιοχή των Ιωαννίνων υστερεί σε αεροπορική σύνδεση με μεγάλες πόλεις του εξωτερικού είναι ένας παράγοντας δυσκολίας για όλους εμάς που χρειάζεται και να μετακινούμαστε, αλλά και προσπαθούμε να προσελκύσουμε ανθρώπινο δυναμικό από άλλες περιοχές.
Δεδομένου ότι δραστηριοποιείστε και στο εξωτερικό, πόσο διαφορετικά είναι τα πράγματα στην Ελλάδα από άλλες χώρες;
Εξαρτάται από τη χώρα, το αντικείμενο αλλά και τον χρονισμό. Για παράδειγμα, το επιχειρείν είναι λίγο ως πολύ παρεμφερές στην Ευρώπη και οι διαδικασίες σε αδρές γραμμές μοιάζουν πολύ. Μπορεί να διαφέρουν επιμέρους πράγματα, όπως η φορολογία ή το πλήθος των φορέων που απαιτούνται να επισκεφτεί κανείς, αλλά λίγο ως πολύ πλέον υπάρχει σχετική σύγκλιση των διαδικασιών των κρατών μελών.
Σίγουρα η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει επιτύχει άλματα στην ψηφιοποίηση οπότε τα «καλούδια» πιο ανεπτυγμένων οικονομιών έχουν έρθει και σε εμάς. Η μεγάλη διαφορά έγκειται περισσότερο στις συνήθειες του κόσμου και στις σχέσεις επιχειρήσεων-δημοσίου αλλά και εκπαιδευτικών φορέων. Ίσως η διαφορά να ξεκινά από την παιδεία και τις προσδοκίες των ανθρώπων από το κράτος. Σε άλλες χώρες βλέπουμε σαφώς μεγαλύτερη συνεργασία επιχειρήσεων με Πανεπιστήμια και σαφώς πιο ενισχυμένες δράσεις άμεσης ένταξης στην αγορά εργασίας. Επιπρόσθετα, η μεγαλύτερη μεταβλητότητα στο νομοθετικό πλαίσιο της Ελλάδας δημιουργεί ανασφάλειες στο στρατηγικό σχεδιασμό σε σχέση με άλλες χώρες, όπου το πλαίσιο είναι πολύ πιο σταθερό. Σίγουρα υπάρχουν κράτη που είναι χειρότερα από εμάς, αλλά η εμπειρία μας δείχνει πως στο εξωτερικό παρατηρείται ένας μεγαλύτερος σεβασμός στην ιδιωτική πρωτοβουλία και ο χρόνος θεωρείται πιο πολύτιμος.
Πόσο ανταγωνιστικοί μπορεί να είστε απέναντι σε εταιρείες-γίγαντες όπως η Revolut και η Klarna;
Η καθεμία εταιρεία από αυτές που αναφέρεστε είναι πολύ διαφορετική από την άλλη, αν και δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό χώρο. Π.χ. η Revolut δεν είναι τράπεζα με την κλασική έννοια και δραστηριοποιείται στις περισσότερες χώρες ως ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος – δεν δίνει ή δεν μπορεί να δώσει κάποιας μορφής πίστωση ή δάνειο. Η Klarna, αν και τράπεζα, εστιάζει στο Buy Now Pay Later και έχει παραμερίσει αρκετά το θέμα των πληρωμών και των καταθέσεων. Συνεπώς, θα λέγαμε πως τα δύο αυτά ιδρύματα λειτουργούν περισσότερο συμπληρωματικά μεταξύ τους και όχι ευθέως ανταγωνιστικά.
Εμείς, από την άλλη, δημιουργούμε μια τράπεζα που έχει το σύνολο του τεχνολογικού υποβάθρου για να ανταπεξέλθει στις μοντέρνες ανάγκες των νεότερων καταναλωτών, με τεχνολογία που αναπτύσσουμε οι ίδιοι. Παράλληλα θα προσφέρουμε υποστηρικτικές υπηρεσίες τραπεζικού ενδιαφέροντος με χρήση αυτής της τεχνολογίας σε άλλα ιδρύματα, όπως το Embedded Finance και ευρύτερα το Banking-as-a-Service. Εξάλλου, θα διαθέτουμε την πρόσβαση σε ευρύτερες τραπεζικές υπηρεσίες σε άλλους παρόχους και θα καλύπτουμε ένα κενό για τους νεότερους ανθρώπους που σήμερα πρακτικά αποκλείονται από τον παραδοσιακό τραπεζικό χώρο. Είναι κάτι αρκετά ιδιαίτερο, χωρίς να υπάρχει άμεσος ανταγωνιστής μας προς το παρόν.
Είστε μια εταιρεία fintech. Ένας τομέας που «τρέχει» με τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης παγκοσμίως. Ποιες θεωρείτε πως είναι οι κυρίαρχες τάσεις στον συγκεκριμένο χώρο;
Το Fintech είναι πραγματικά ευμετάβλητο. Οι τάσεις μεταβάλλονται τόσο γρήγορα, που δύσκολα κάποιος μπορεί να προβλέψει τι θα επικρατήσει. Σίγουρα όμως η τεχνολογία θα αποτελεί το κυρίαρχο μέσο συναλλαγής και εξυπηρέτησης, αφού ο χρόνος και ο τόπος δεν θα επηρεάζουν τη διαθεσιμότητα των υπηρεσιών. Επιπλέον, το fintech καθιστά την τραπεζική πιο προσιτή και κατανοητή προς όλους. Συνεπώς τα παραδοσιακά σχήματα φαίνεται πως θα περιοριστούν σε έκταση και θα υπάρχει μεγαλύτερη συνεργασία και αμεσότητα μεταξύ επιχειρήσεων, φορέων, fintechs και τραπεζών. Οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις θα εστιάσουν σε πράγματα που τους προσδίδουν αξία και θα μειώσουν πολύ τους χρόνους εξυπηρέτησης. Αν το συνοψίσω, νομίζω πως οδηγούμαστε σε έναν κόσμο άμεσης τραπεζικής που η τεχνολογία θα αποτελεί το κύριο στοιχείο διαφοροποίησης, και η τεχνητή νοημοσύνη θα εκτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό των εργασιών.