Τι κάνει ο άνθρωπος για να σώσει την startup του!
- 12/07/2014, 12:30
- SHARE
Απίθανες λύσεις και κόλπα που επιστράτευσαν οι ιδιοκτήτες των διασημότερων εταιρειών για να τις σώσουν όταν ήταν ακόμα στα σπάργανα.
Οι ιδρυτές του Airbnb πουλούσαν δημητριακά πρωινού, το PayPal μοίραζε χρήματα, άλλος έφτιαχνε δεκάδες ψεύτικα accounts που «απαντούσαν» το ένα στο άλλο, κάποιος έστειλε μέχρι και μπύρες σε έναν υποψήφιο χρηματοδότη – και όχι για να τον καλοπιάσει.
Το μήνυμα όλων αυτών είναι, φυσικά, πως όταν θέλεις να πετύχεις δεν υπάρχουν όρια.
Δημητριακά Ομπάμα από το Airbnb
Πολύ προτού οι επενδυτές «ερωτευτούν» το Airbnb και φτάσει σήμερα να αποτιμάται στα $1,3 δισ, οι δημιουργοί του είχαν μεγάλο πρόβλημα εξεύρεσης κεφαλαίων. Μια από τις μπίζνες που δημιούργησαν ήταν τα Obama O’s με κεντρικό σύνθημα «Ελπίδα σε κάθε μπολ». Αγόρασαν χύμα δημητριακά, τα πακετάρισαν ως limited edition και τα πούλησαν εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Φυσικά, έκαναν το ίδιο και με κουτιά με τον Τζον Μακέιν. Μέσα σε δύο μήνες έβγαλαν πάνω από 30.000 δολάρια.
Ψεύτικοι λογαριασμοί στο Reddit
Μπορεί το 2013 να είχε 731 εκατ. accounts, όμως το 2005 οι επισκέπτες ήταν τόσο λίγοι που οι ιδρυτές είχαν δημιουργήσει δεκάδες ψεύτικους λογαριασμούς για να δείχνουν ότι το site έχει κίνηση. Μάλιστα, απαντούσαν και ο ένας στον άλλον δίνοντας έτσι τον τόνο και τον χαρακτήρα που θα το καθιέρωνε στη συνέχεια.
Γυαλιά από το σχολικό
Η Warby Parker είναι εταιρεία οπτικών που στηρίζεται περισσότερο στο word of mouth παρά στις διαφημίσεις. Αυτό ήταν σαφές από την πρώτη μέρα όταν το 2010 οι ιδρυτές της αγόρασαν ένα σχολικό λεωφορείο και ξεκίνησαν περιοδεία στις ΗΠΑ που την ονόμασαν «Η σχολική εκδρομή της Warby Parker» κερδίζοντας δημοσιότητα και όλη τη δωρεάν διαφήμιση που χρειάζονταν. Μέχρι σήμερα έχουν πουλήσει πάνω από 1 εκατ. ζευγάρια.
Μοιράζοντας λεφτά
Κάθε μέρα περνούν από το PayPal πληρωμές αξίας 315 εκατ. δολαρίων. Όμως στις πρώτες δύσκολες μέρες κάθε συνδρομητής λάμβανε με την εγγραφή του 10 δολάρια να τα κάνει ό,τι θέλει, ενώ λάμβανε και άλλα εφόσον σύστηνε κάποιον φίλο του. Τον πρώτο χρόνο η εταιρεία του Peter Thiel και του Elon Musk κατέγραψε έτσι μεγάλες ζημιές. Αναμενόμενες, ωστόσο, και εύκολα αναστρέψιμες μια και έφτασε το 1 εκατ. χρήστες μέσα σε 12 μήνες.
Μπύρες στον χρηματοδότη
Το Instacart είναι μια υπηρεσία διανομής ειδών σούπερ-μάρκετ, σήμερα δραστηριοποιείται σε 12 πόλεις στις ΗΠΑ, και το ρεκόρ του είναι 12 λεπτά από τη στιγμή που ο πελάτης παραγγείλει κάτι στον υπολογιστή του μέχρι να το βρει στην πόρτα του.
Κάποια στιγμή ο ιδρυτής του προσπαθούσε να προσελκύσει το ενδιαφέρον ενός accelerator, αλλά είχε χάσει όλες τις σχετικές προθεσμίες. Αντί για mail ή memo ή τηλεφώνημα έστειλε στον υπεύθυνο μια εξάδα μπύρες μέσω του Instacart ώστε εκείνος να πάρει μια γεύση της υπηρεσίας. Ο υπεύθυνος ενδιαφέρθηκε, ενημερώθηκε και λίγο αργότερα κάλεσε τον ιδρυτή να συζητήσουν.
Γράμματα από το αφεντικό
Όταν το Pinterest δεν είχε τους 70 εκατ. χρήστες που είχε σήμερα, αλλά μόλις 7.000, ο ιδρυτής του έγραψε προσωπικά σε κάθε έναν από αυτούς ρωτώντας την άποψή τους για την υπηρεσία και ζητώντας τις προτάσεις τους. Μέχρι σήμερα ο Ben Silberman αποδίδει την επιτυχία του Pinterest στο feedback που πήρε εκείνες τις ημέρες.
Ο «τρελός» του Salesforce
Ο Marc Benioff δεν είναι απλά ο ιδρυτής μιας από τις πιο επιτυχημένης εταιρείας business software και cloud υπηρεσιών για επιχειρήσεις. Είναι και ο πρωταγωνιστής αναπάντεχων ενεργειών για να τη διαφημίσει. Πλήρωσε «διαδηλωτές» για να παρενοχλήσουν το συνέδριο του μεγαλύτερου ανταγωνιστή του και επιστράτευσε τους ταξιτζήδες του event να προπαγανδίζουν υπέρ του δικού του προϊόντος στους συνέδρους που έβγαιναν από το κτίριο. Κάποια φορά ήταν καλεσμένος να μιλήσει σε συνέδριο της Oracle. Ακύρωσε την ομιλία του την τελευταία στιγμή και οργάνωσε μια δική του στο διπλανό ρεστοράν. Διοργανώνει πάρτι σε στάδια με 90.000 καλεσμένους όπου παίζουν διάσημοι μουσικοί και συγκροτήματα.
Βάλε τον πορτιέρη να ψηφίσει!
Η Watsi είναι μια πλατφόρμα χρηματοδότησης ιατρικής περίθαλψης για φτωχούς. Συνδέει δωρητές με ανθρώπους που έχουν ανάγκη, δραστηριοποιείται σε 19 χώρες και έχει συγκεντρώσει πάνω από $3 εκατ. μέσα σε μόλις ενάμιση χρόνο ύπαρξης.
Στους πρώτους δύσκολους μήνες έπρεπε να κερδίσουν έναν διαγωνισμό για μη κερδοσκοπικές εταιρείες ώστε να πάρουν τα πρώτα τους χρήματα – όλοι τους εργάζονταν εθελοντικά και part time. Τις τελευταίες ώρες, και με το αποτέλεσμα αμφίρροπο, η ομάδα πήγε σε ένα μπαρ και άρχισε να ζητά από τους πελάτες να ψηφίσουν από τα κινητά τους. Πήγαν και στον θηριώδη πορτιέρη ο οποίος όχι μόνο ψήφισε, αλλά… πρότεινε με χαμόγελο σε κάθε πελάτη που ερχόταν να κάνει το ίδιο. Η Watsi κέρδισε.