Πεντάγωνο καλεί Silicon Valley
- 27/08/2013, 13:39
- SHARE
Ο «ομφάλιος λώρος» μεταξύ Πενταγώνου και αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών με startups στην «Μέκκα» της τεχνολογίας.
Εδώ και χρόνια, το Πεντάγωνο χτυπά την «πόρτα της Silicon Valley, σε αναζήτηση «φυντανιών» στην κατασκοπευτική τεχνολογία. Τώρα όμως συμβαίνει το αντίστροφο, καθώς η μία μετά την άλλη, startups με ειδίκευση σε θέματα ασφαλείας ξεπηδούν σαν μανιτάρια στην «Μέκκα» της τεχνολογίας.
Επιχειρηματίες και επενδυτές «αλιεύουν» με ολοένα και μεγαλύτερη πια όρεξη έμπειρα στελέχη από τη «δεξαμενή» του μηχανισμού εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ. Κάποια δε από αυτά μπαίνουν από μόνα τους -και μάλιστα δυναμικά- σε αυτόν τον τομέα επιχειρηματικότητας, καθώς η ζήτηση αυξάνεται με σταθερούς ρυθμούς στην αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων και λοιπών κενών ασφαλείας, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Μία νέα άφιξη, γράφουν οι New York Times, είναι η Synack, που υπόσχεται στους πελάτες της ένα στρατό ετοιμοπόλεμων χάκερς, ικανών να εντοπίσουν στο πι και φι τρωτά σημεία στα συστήματα πληροφορικής κυβερνητικών υπηρεσιών και εταιρειών ιδιωτών. Η εν λόγω startup ιδρύθηκε από τους Τζέι Κάπλαν και Μαρκ Κουχρ: δύο πρώην υπαλλήλους στη διαβόητη πλέον NSA. Έπειτα από τέσσερα χρόνια εργασίας, έφυγαν από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ τον περασμένο Φεβρουάριο. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, κατάφεραν να συγκεντρώσουν 1,5 εκατομμύρια δολάρια ως κεφάλαιο κίνησης. Και τώρα εξυπηρετούν τους πρώτους τους πελάτες.
Διαβάστε ακόμη: Χιονοστιβάδα παρακολουθήσεων υπό το «Prismα» της NSA
«Το να κάνεις πράγματα σε επίπεδο απορρήτου πραγματικά σου ανοίγει τα μάτια», λέει ο Τζέι Κάπλαν. «Η κυβέρνηση κάνει πολύ ενδιαφέροντα πράγματα, που δεν αποκαλύπτει. Κοντολογίς, εκεί αποκτάς τη μοναδική ευκαιρία να δεις πώς ακριβώς κινείται ο αντίπαλος και να έχεις μία ολοκληρωμένη εικόνα για την ασφάλεια πληροφορικών συστημάτων, σε ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο».
Δουλεύοντας στην NSA, «είσαι πραγματικά στα άκρα», συμπληρώνει ο Όρεν Φαλκόβιτς, που έφυγε πέρυσι από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας για να βάλει μπρος την Sqrrl, μία εταιρεία αναλύσεων δεδομένων, βάσει της τεχνολογίας που ανέπτυξε η ίδια η αμερικανική υπηρεσία.
Μία άλλη πετυχημένη startup στον κλάδο, η Morta Securit, ιδρύθηκε από τον Ραζ Σαχ, πρώην πιλότο μαχητικών F-16 της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, με θητεία στο Ιράκ. Ο ίδιος περιγράφει τον εαυτό του ως πρώην «πολιτικό σύμβουλο» της NSA. Φέτος, ίδρυσε μαζί με δύο πρώην αναλυτές την δική του εταιρεία στην Silicon Valley. Το μόνο που λέει είναι ότι η εταιρεία του είναι σε «λειτουργία stealth», όπως τα αόρατα μαχητικά, δηλαδή.
Δεν αποκαλύπτει όμως περισσότερες λεπτομέρειες για τις δραστηριότητές της. «Υπάρχουν πολλές εξελιγμένες μέθοδοι για να κλέψει κανείς στοιχεία από εταιρείες και κυβερνήσεις», λέει απλά ο Σαχ. «Λόγω εμπειρίας, οι δικοί μας έχουν καλύτερη κατανόηση των γεγονότων»…
Διαβάστε ακόμη: Κυβερνοπόλεμος Κίνας-ΗΠΑ με έπαθλο την παγκόσμια ψηφιακή κυριαρχία
Το ίδιο λίγο-πολύ υποστηρίζει και ο Σούμιτ Αγκάργουολ, πρώην βοηθός υπουργός Άμυνας αρμόδιος για social media, που ένωσε πρόσφατα τις δυνάμεις του με το Shape Security: μία εταιρία με έδρα τη Silicon Valley, που -όπως λέει- προσφέρει λύσεις «στρατιωτικής καθοδήγησης» έναντι των botnets (ενός συστήματος διαδικτυακών συστημάτων για την παραβίαση του απορρήτου). Διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, εν τω μεταξύ, είναι ο Ντέρεκ Σμιθ, πρώην σύμβουλος του αμερικανικού Πενταγώνου. Από την έναρξή της, το 2011, η Shape Security έχει συγκεντρώσει κεφάλαιο κίνησης περί τα 26 εκατ. δολάρια.
Ο Σαμίρ Μπαλότρα -πρώην αρμόδιος για θέματα κυβερνο-ασφάλειας στον Λευκό Οίκο- από την άλλη, εργάζεται σήμερα για λογαριασμό της Impermium, μιας εταιρείας ασφαλείας στο Ρέντγουντ Σίτι, στις ΗΠΑ. Και ο Σάουν Χένρι, πρώην ειδικός σε συστήματα πληροφορικής στο FBI, είναι σήμερα ιδιοκτήτης της CrowdStrike, μίας εταίρειας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας σε συστήματα πληροφορικής.
Πρόκειται για ανθρώπους «που έχουν μοναδική αντίληψη για τις εξελίξεις, καθώς ήταν στην πρώτη γραμμή», εξηγεί ο Μάθιου Χάουαρντ, πρώην αναλυτής πληροφοριών του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και σήμερα συνέταιρος στην επενδυτική Norwest Venture Partners, που μεταξύ άλλων «παρακολουθεί» από κοντά τις startups στον τομέα της τεχνολογικής ασφάλειας. Τώρα, λέει, μέσω των εταιρειών που απασχολούνται «έχουν σαφείς εμπορικές φιλοδοξίες. Κι έτσι οι διαχωριστικές γραμμές» μεταξύ του πριν και του μετά, «γίνονται ακόμη πιο ασαφείς»…