Τουρισμός: Πού, πότε και πόσα θα ξοδέψουν οι Ευρωπαίοι – Η θέση της Ελλάδας
- 18/04/2023, 13:01
- SHARE
Το 2019, το τελευταίο έτος πριν η πανδημία COVID-19 πλήξει σοβαρά τον τουριστικό τομέα, η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία που παράγεται άμεσα από τον τουρισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανήλθε σε περίπου 572 δις. ευρώ, ή 5% της συνολικής ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας στην οικονομία της ΕΕ.
Μεταξύ των χωρών για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, τα υψηλότερα μερίδια τουρισμού στη συνολική ακαθάριστη προστιθέμενη αξία παρατηρήθηκαν στην Κροατία (11%), στην Πορτογαλία (8%), στην Ισπανία (7%), στην Ιταλία (6%) και στην Αυστρία (5%). Σε απόλυτες τιμές, η υψηλότερη άμεση ακαθάριστη προστιθέμενη αξία στον τουρισμό δημιουργήθηκε στη Γερμανία (124 δισ. ευρώ), ακολουθούμενη από την Ιταλία (100 δισ. ευρώ) και τη Γαλλία (87 δισ. ευρώ).
Τέσσερα χρόνια μετά η τουριστική βιομηχανία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει βρει τον βηματισμό της. Η Ελλάδα, παραδείγματος χάριν, προσβλέπει σε τουριστικά έσοδα άνω των 18,2 δισ. ευρώ. Δηλαδή πάνω από τα τουριστικά έσοδα ρεκόρ του 2019. Η επίτευξη αυτού του στόχου θεωρείται κάτι περισσότερο από δεδομένη, αφ ενός λόγω του πληθωρισμού και αφ ετέρου λόγω του γεγονότος ότι η χώρα διατηρείται στην πρώτη πεντάδα των προτιμήσεων των Ευρωπαίων για τις φετινές τους διακοπές.
Έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων δείχνει ότι η Ελλάδα είναι ο τέταρτος πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός για τις φετινές διακοπές των Ευρωπαίων, πίσω από τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία. Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα. Όμως αν δούμε τους βασικούς τροφοδότες του ελληνικού τουριστικού προϊόντος θα διαπιστώσουμε ότι η Ελλάδα παρ’ ότι διατηρείται στο top 5 των πιο δημοφιλών τουριστικών προορισμών εμφανίζει σημάδια κόπωσης. Παραδείγματος χάριν οι Γερμανοί εμφανίζονται διατεθειμένοι να επισκεφτούν την Ελλάδα όμως καταγράφεται μείωση 4% αυτού του ενδιαφέροντος σε σχέση με την περασμένη χρονιά.
Τι ανησυχεί τους Ευρωπαίους τουρίστες
Παρά το αμείωτο ενδιαφέρον για τα ταξίδια τη φετινή χρονιά, οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για την οικονομική επιβάρυνση, τα προσωπικά τους οικονομικά και τις ακραίες καιρικές συνθήκες. Οι προσπάθειες διατήρησης των ταξιδιού εντός του διαθέσιμου προϋπολογισμού περιλαμβάνουν λιγότερα έξοδα για ψώνια (17%), επιλογή φθηνότερων καταλυμάτων (16%) και φθηνότερων εστιατορίων (15%) στον προορισμό.
Παρ’ όλες τις ανησυχίες πάντως οι ταξιδιωτικές δαπάνες παραμένουν αρκετά ανθεκτικές σε σύγκριση με άλλες κατηγορίες δαπανών καθώς ένας στους δύο Ευρωπαίους σκοπεύουν να ξοδέψουν όσα ξόδευαν τα προηγούμενα χρόνια και 2 στους 10 (ποσοστό 19%) θα ξοδέψουν ακόμη περισσότερα. Το 35% των Ευρωπαίων προγραμματίζει ταξίδια από 4 έως 6 διανυκτερεύσεις με μέσο προϋπολογισμό 501-1.000 ευρώ. Το ποσοστό όσων σχεδιάζουν να ξοδέψουν περισσότερα από 1.500 ευρώ έχει αυξηθεί κατά 7% σε σχέση με το 2022, φτάνοντας το 37%.
Από την έρευνα προκύπτει επίσης πως 7 στους 10 Ευρωπαίους (ποσοστό 72%) σχεδιάζει να ταξιδέψει μεταξύ Απριλίου – Σεπτεμβρίου 2023 (-5% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2022).
– Το 40% σκέφτεται να ταξιδέψει τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, ενώ μόνο το 23% αναμένει να ταξιδέψει τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο (μείωση 9% από πέρυσι).
– Το ταξίδι εντός Ευρώπης παραμένει η κορυφαία επιλογή: το 30% των ταξιδιωτών σχεδιάζει να επισκεφτεί μια γειτονική ευρωπαϊκή χώρα και το 28% κατευθύνεται σε μια μη γειτονική χώρα. Ταυτόχρονα, μόνο το 11% των ερωτηθέντων σχεδιάζει ταξίδια εκτός περιοχής.
– Η προτίμηση των Ευρωπαίων για ταξίδια αναψυχής (69%) μειώνεται κατά 7%, σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, ενώ άλλοι λόγοι για ταξίδι κερδίζουν έδαφος. Το ενδιαφέρον για επαγγελματικά ταξίδια αυξάνεται αργά (+3% σε ετήσια βάση).
– Το 59% των Ευρωπαίων σχεδιάζει να κάνει πολλαπλά ταξίδια μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023. Αυτή η τάση ηγείται των μεμονωμένων ταξιδιωτών, με το 34% να σχεδιάζει τουλάχιστον 3 ταξίδια (+8% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν).
– Το ποσοστό των Ευρωπαίων που προτιμούν να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς (τρένο ή λεωφορείο) στο επόμενο ταξίδι τους έχει ανέλθει στο 14%, αυξημένο κατά 6% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.
– Το 52% των Ευρωπαίων έχει ήδη κλείσει πλήρως ή εν μέρει το επόμενο ταξίδι του (αύξηση 8% από το 2022) – ένδειξη αυξανόμενης εμπιστοσύνης των καταναλωτών. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μεγαλύτερο ποσοστό κρατήσεων (53%) γίνεται για ενδοευρωπαϊκά ταξίδια σε σύγκριση με τα ταξίδια εσωτερικού (45%).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: