Εκλογές: «Μήλον της Έριδος» η …εγγύηση της επενδυτικής βαθμίδας
- 24/04/2023, 09:45
- SHARE
Σε κορυφαίο θέμα της προεκλογικής συζήτησης/αντιπαράθεσης ανάγεται το θέμα της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας που θα εγγυηθεί την επιστροφή της χώρας σε μια κανονικότητα ως προς τον δανεισμό της από τις διεθνείς αγορές.
Εξάλλου και το timing των εκθέσεων των διεθνών οίκων συνδέεται με το χρόνο των εκλογών αφού η δημοσίευσης της Standard & Poor’s την 21η Απριλίου ήρθε ένα μήνα πριν τις εκλογές και η προγραμματισμένη για τις 9 Ιουνίου αξιολόγηση της Fitch, συμπύπτει στη διάστημα μεταξύ του πρώτου και δεύτερου γύρου των εκλογών. Πάντως θα πρέπει να τονιστεί ότι οι οίκοι δεν κάνουν αναφορά στις εκθέσεις τους στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα ενώ είναι κοινή πεποίθηση ότι οι διεκδικητές της εξουσίας έχουν σαφή φιλοευρωπαϊκή θέση και έχουν εγγηθεί την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων της χώρας έναντι των Βρυξελλών με την απαραίτητη συνέπεια.
Στο δια ταύτα, η χώρα παραμένει στο κατώφλι της επενδυτικής βαθμίδας μετά την έκθεση της S&P, που αναθεώρησε το outlook για την Ελλάδα σε θετικό από σταθερό, επιβεβαιώνοντας το rating BB+/B. Πρακτικά, έγινε ένα μικρό βήμα σε ότι αφορά το outlook, τις προοπτικές της οικονομίας δηλαδή ώστε να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα αλλά δεν υπήρξε κάποια αλλαγή στη βαθμολογία σε σχέση με το αξιόχρεο. Έγινε σαφές ότι η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να αναβαθμιστεί εντός των επόμενων 12 μηνών στην περίπτωση που διατηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία.
Υπενθυμίζεται ότι συμπληρώνεται πάνω από μια δεκαετία από την προσφυγή της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τον Απρίλιο του 2010, κίνηση που είχε οδηγήσει τους οίκους αξιολόγησης στην υποβάθμιση του αξιόχρεου στην κατηγορία junk (σκουπίδια) και εν συνεχεία στα μνημόνια και στον αποκλεισμό της χώρας από τις αγορές. Όταν έγινε η συμφωνία για το ελληνικό χρέος, πριν από μια πενταετία περίπου, η χώρα απέκτησε δυνατότητα εξυπηρέτησης του χρέους της έναντι εξασφαλίσεων. Έκτοτε οι κυβερνήσεις της χώρας επιδίδονται στο κυνήγι της επενδυτικής βαθμίδας, που καθυστέρησε λόγω των πρόσφατων κρίσεων (πανδημία, πόλεμος στην Ουκρανία κ.α.), με αποτέλεσμα ενόψει εκλογών το θέμα να έχει μπει ψηλά στην ατζέντα των κομμάτων.
«Από το 2019 μέχρι σήμερα ο κ. Μητσοτάκης έχει υποσχεθεί αμέτρητες φορές την επενδυτική βαθμίδα μέσα στη θητεία του. Η θητεία του τελειώνει και η επενδυτική βαθμίδα δυστυχώς για τη χώρα, δεν ήρθε ποτέ», ανέφερε μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του μια μέρα μετά την αξιολόγηση της S&P. «Το ποιος εργάζεται για τη δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας και ποιος εγκλώβισε τη χώρα στην ύφεση και την υπερφορολόγηση είναι γνωστό», απάντησε η Νέα Δημοκρατία.
Η ατζέντα των αξιολογήσεων
Ας σημειωθεί ότι κάθε επόμενη αξιολόγηση λαμβάνει υπόψη την προηγούμενη κι ως εκτού του η Fitch, που αναμένεται να δημοσιεύσει τη δική της έκθεση τον Ιούνιο θα λάβει υπόψη την κρίση της S&P που μιλά για σταθερή προοπτική, χωρίς ανισορροπίες, ένα θετικό μήνυμα και για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Με βάση τις εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης η Ελλάδα θα ανακτήσει επενδυτική βαθμίδα έως τις αρχές του 2024 εφόσον συνεχίσει να επιδεικνύει ικανοποιητικούς μακροοικονομικούς δείκτες. Σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, η επενδυτική βαθμίδα σε συνδυασμό με μια συνετή δημοσιονομική πολιτική και με την συνεπή συνέχεια των μεταρρυθμίσεων θα ευνοήσει έναν νέο κύκλο επενδύσεων στον επιχειρηματικό τομέα της χώρας από funds και ξένους επενδύσεις. Δεν δικαιολογείται ωστόσο ενθουσιασμός αν ληφθεί υπόψη ότι άλλες χώρες που μπήκαν σε μνημόνια βγήκαν πολύ πιο γρήγορα από την Ελλάδα η οποία ακόμη περιμένει την επενδυτική βαθμίδα.
Με βάση τον προγραμματισμό για φέτος τα επόμενα ορόσημα για τις αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας είναι: στις 9 Ιουνίου με την αξιολόγηση της Fitch, στις 4 Αυγούστου με την Scope και ακολουθούν 8 Σεπεμβρίου η DBRS, 15 Σεπτεμβρίου η Moody’s, 20 Οκτωρβίου η Standad and Poor’s και 1 Δεκεμβρίου κλείνει τον κύκλο η Fitch.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: