Υγεία: Ζητούνται κίνητρα για τον τομέα καινοτομίας στην Ελλάδα
- 28/04/2023, 10:09
- SHARE
Οι Στρατηγικές για την ενίσχυση της καινοτομίας στον τομέα της Υγείας βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 8oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που λαμβάνει χώρα στους Δελφούς 26 – 29 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Η Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Abbvie Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας ανέφερε ότι είμαστε στη σωστή κατεύθυνση στον τομέα της καινοτομίας, αλλά χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμα. Επισήμανε επίσης ότι υπάρχουν 8 χιλιάδες μόρια που μελετώνται αυτή τη στιγμή σε ερευνητικά εργαστήρια παγκοσμίως, παρατηρείται όμως μία πτώση του ενδιαφέροντος και σε ευρωπαϊκό επίπεδο της καινοτομίας. Για παράδειγμα από το 50% της καινοτομίας αξιοποιείται μόνο το ένα τέταρτο, γι’ αυτό και υπάρχει ανάγκη συνεργασίας όλου του ερευνητικού χώρου.
Ο Γιάννης Κωτσιόπουλος, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, τόνισε με τη σειρά του ότι πρέπει να θεσπιστούν κίνητρα στην καινοτομία και στην έρευνα, κυρίως στα νοσοκομεία. Μέχρι τώρα τα νοσοκομεία και οι κλινικές σημειώνει πως δεν είχαν έσοδα από τις έρευνες και στόχος είναι η ίδρυση τμήματος κλινικών μελετών μέσα στα νοσοκομεία με ψηφιοποίηση. Αναφέρει τέλος, ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν δοθεί 350 εκ για την ψηφιοποίηση του ΕΣΥ που θα βοηθήσουν την κλινική έρευνα.
Ο Χρήστος Μπούκης, Value Access and Policy Lead, Amgen Hellas, υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει ψηφιοποίηση της έρευνας για μείωση της γραφειοκρατίας, με στόχο τη διαφάνεια και την έκβαση των κλινικών δοκιμών. Ανέφερε επίσης, ότι είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει σταθερό θεσμικό πλαίσιο, ώστε οι εταιρείες που παίρνουν ρίσκα για την καινοτομία να νιώθουν εμπιστοσύνη.
Ο Kωνσταντίνος Παναγούλιας, Αντιπρόεδρος της Vianex, υποστήριξε ότι δεν υπηρετούν όλα τα προϊόντα την καινοτομία, υπάρχουν αυστηρά μόνο δύο κατηγορίες καινοτόμων προϊόντων (rapid innovation- radical innovation), έτσι ώστε αυτοί που επενδύουν τα χρήματα τους να πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Από την πλευρά του, ο Ηλίας Κυριόπουλος, Επίκουρος καθηγητής του τμήματος Health Policy, του Πανεπιστημίου LSE, ανέφερε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ενώ εξέφρασε σοβαρές ενστάσεις για την αξιολόγηση των φαρμάκων. Χρειάζεται, υπογράμμισε, να επενδύσουμε στην κατάρτιση επιστημόνων ειδικά για τον τομέα της καινοτομίας.
Τη συζήτηση συντόνισε η Βίκυ Καρατζαφέρη, Senior Editor των μέσων 989 Alpha, Healthstories.gr και Mononews.gr.
Δείτε LIVE το 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Η σχετική με το DEF III ειδησεογραφία βρίσκεται συγκεντρωμένη στο micro site www.amna.gr/delphi-VIII όπου γίνεται ζωντανή μετάδοση του DELPHI ECONOMIC FORUM VIII.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: