Πώς ξεχωρίζουμε τις καλές από τις «κακές» ξένες επενδύσεις;
- 29/04/2023, 13:23
- SHARE
Αποστολή: 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Για τις μεγάλες προκλήσεις προσέλκυσης ποιοτικών ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, οι οποίες θα αποτελέσουν ρυθμιστές μιας ανταγωνιστικής αναπτυξιακής πορείας σε διεθνές περιβάλλον, μίλησαν στο πλαίσιο του 8ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο Κυριάκος Σαμπατακάκης, CEO της Accenture στην Ελλάδα, ο Ιωσήφ Κιουρούκογλου, Managing Director της Bank of America UK, ο Γιάγκος Χατζηγιάννης, μέλος του ΔΣ του Invest Cyprus και ο Γιώργος Τρυφηνόπουλος, Head of Strategy του Hellenic Financial Stability Fund.
Στη συζήτηση που συντόνισε ο Τάσος Ζάχος, Editor in Chief του Fortune Greece, ο Κυριάκος Σαμπατακάκης απέδωσε την εκτόξευση των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, ειδικά την τελευταία διετία, στις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στο ρυθμιστικό πλαίσιο για την αγορά και το κόστος εργασίας, το πτωχευτικό δίκαιο και τις στρατηγικές επενδύσεις. «Πολλές πολυεθνικές ανακάλυψαν το ταλέντο που υπάρχει στην Ελλάδα, και ειδικά ο νόμος του Cloud 1st που εφαρμόστηκε στο Δημόσιο τράβηξε το ενδιαφέρον πολύ μεγάλων ξένων επιχειρήσεων στη χώρα μας», τόνισε χαρακτηριστικά, φέρνοντας το παράδειγμα της Microsoft και των ανακοινώσεων για επενδύσεις. Μια κίνηση η οποία, όπως είπε ο επικεφαλής της Accenture, παρακίνησε και τους υπόλοιπους πολύ μεγάλους «παίκτες» του big tech από τις ΗΠΑ για να προχωρήσουν και στις δικές τους επενδυτικές κινήσεις. Ένας επιπλέον παράγοντας που ενίσχυσε την αυξητική τάση των άμεσων ξένων επενδύσεων, σύμφωνα με τον Κυριάκο Σαμπατακάκη, είναι και η συμβολή των Ελλήνων της διασποράς, οι οποίοι εξακολουθούν να προβάλλουν και να ενισχύουν την εικόνα της χώρας μας και του επιστημονικού προσωπικού.
Ο Ιωσήφ Κιουρούκογλου τόνισε ότι χάρη στις μεταρρυθμίσεις που έλαβαν χώρα τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει μπει πλέον για τα καλά στο διεθνές επενδυτικό ραντάρ. «Το περιθώριο ανάπτυξης στην Ελλάδα μετά την κρίση παραμένει ιδιαίτερα ελκυστικό», σημείωσε, και δεν παρέλειψε να αναφέρει πόσο σημαντικά θα είναι τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης για να διατηρηθεί το επενδυτικό μομέντουμ.
Ο Γιάγκος Χατζηγιάννης έφερε το κυπριακό παράδειγμα αναπτυξιακής πορείας, στεκόμενος μάλιστα στο γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σήμερα 40 θέσεις πάνω από το 2021 στον διεθνή δείκτη Foreign Direct Investments. Για να το πετύχει αυτό, όπως είπε, έναν από τους σημαντικότερους ρόλους έπαιξε η καθολική συμφωνία των πολιτικών παρατάξεων σε ένα ενιαίο πλάνο με ορίζοντα το 2035, το οποίο αποτελεί οδηγό για την εφαρμογή αναπτυξιακών πολιτικών.
Ο Γιώργος Τρυφηνόπουλος σημείωσε ότι τα μακροοικονομικά στοιχεία μετά την περίοδο του Covid έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στην αποστολή προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, καθώς -πριν δούμε την κατάσταση να αλλάζει- το επιτοκιακό καθεστώς ως το 2022 υπήρξε ιδιαίτερα ευνοϊκό. Αναφέρθηκε, δε, στην προοπτική αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, λέγοντας πως «η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε ένα περιβάλλον το οποίο πληροί την επενδυτική βαθμίδα. Για αυτόν τον λόγο πολλοί επενδυτές τοποθετήθηκαν γρήγορα, ούτως ώστε να προλάβουν τις καλύτερες μελλοντικές αποδόσεις».
Στο ερώτημα εάν υπάρχουν καλές και κακές επενδύσεις, ο Κυριάκος Σαμπατακάκης αναγνώρισε ότι ήδη στην Ελλάδα αντιμετωπίζουμε σήμερα ένα ζήτημα σχετικά με την εκτέλεση των επενδύσεων. Για αυτό, όπως τόνισε, οφείλουμε να γίνουμε πιο επιλεκτικοί. «Πρέπει να ξεκινήσουμε από την εκπαίδευση», υπογράμμισε. «Διαπιστώνουμε ότι ακόμη υπάρχει σημαντική υποεκπροσώπηση σπουδαστών στους τoμείς STEM αλλά και στη διείσδυση της αγοράς στα πανεπιστήμια», είπε. Κάλεσε, δε, την επιχειρηματική και επενδυτική κοινότητα της χώρας να δώσει πολύ μεγάλη σημασία στην έρευνα και την ανάπτυξη. «Να μην είμαστε μόνο καταναλωτές τεχνολογίας. Ας είμαστε και δημιουργοί. Τομείς όπως η αειφορία, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η ψηφιακή υγεία, η άμυνα και η ασφάλεια μπορούν να αποτελέσουν προνομιακούς τομείς ανάπτυξης εγχώριας τεχνογνωσίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Συμπληρώνοντας, ο Ιωσήφ Κιουρούκογλου πρόσθεσε στη λίστα των πολλά υποσχόμενων κλάδων ανάπτυξης τα logistics και τη μεταποίηση, ως χώρους οι οποίοι είναι ιδανικοί για μακροπρόθεσμες επενδύσεις.
Καταλήγοντας, ο Κυριάκος Σαμπατακάκης στάθηκε στο γεγονός ότι η ραγδαία διείσδυση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην καθημερινότητά μας, έχει τη δυνατότητα να εκτοξεύσει την αλυσίδα αξίας σε όλους τους τομείς. «Η Accenture επιχειρεί να αυξήσει την πρόσβαση στον χώρο και προχωρά σε νέες επενδύσεις στις εγκαταστάσεις», είπε, συμπληρώνοντας ότι τομείς όπως ο τουρισμός, πολιτισμός, ο αθλητισμός και το λεγόμενο smart living έχουν πάρα πολλά περιθώρια εξέλιξης, μέσω της τεχνολογικής διασύνδεσης και της υιοθέτησης των νέων τεχνολογιών. Για αυτό, όπως τόνισε, παρά το διεθνές περιβάλλον οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να στηρίξουν τα αναπτυξιακά προγράμματα των επιχειρήσεων υπό πολύ καλύτερες προϋποθέσεις.
Δείτε LIVE το 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Η σχετική με το DEF III ειδησεογραφία βρίσκεται συγκεντρωμένη στο micro site www.amna.gr/delphi-VIII όπου γίνεται ζωντανή μετάδοση του DELPHI ECONOMIC FORUM VIII.