Η Ρωσία κλείνει το παράθυρο συμφωνίας για τα σιτηρά – Τι θα γίνει από εδώ και στο εξής

Η Ρωσία κλείνει το παράθυρο συμφωνίας για τα σιτηρά – Τι θα γίνει από εδώ και στο εξής
France-Fanjeaux- 2017-07-05. Wheat fields are harvested during the summer period in the Aude department in southern France. France-Fanjeaux- 2017-07-05. Les champs de ble sont moissonnes durant la periode estivale dans le departement de l Aude dans le sud de la France. (Photo by Frederic Scheiber / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι το παράθυρο για την παράταση της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά κλείνει και ότι οι συνομιλίες μεταξύ των μερών συνεχίζονται, αλλά χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα αναφέρει ότι ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την συμφωνία στις 18 Μαΐου εάν οι απαιτήσεις της να χαλαρώσουν οι περιορισμοί στις δικές της εξαγωγές αγροτικών προϊόντων δεν ικανοποιηθούν.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι το μέρος της συμφωνίας που αφορά τα συμφέροντα της Ρωσίας δεν εφαρμόσθηκε, αλλά ο διάλογος συνεχίζεται.

«Η θέση της Ρωσίας είναι πολύ γνωστή, και είναι ότι η συμφωνία παρατάθηκε για δύο μήνες» δήλωσε ο Πεσκόφ. «Οι όροι της συμφωνίας που αφορούν τον αγροτικό τομέα της Ρωσίας δεν τηρούνται».

Ο Πεσκόφ είπε επίσης ότι δεν είναι σε θέση να πει σε ποιο σχήμα, χρόνο και τοποθεσία θα συνεχισθούν οι συνομιλίες, μετά τις δηλώσεις μια ουκρανικής πηγής στο πρακτορείο Reuters ότι τα μέρη της συμφωνίας θα συναντηθούν την Τετάρτη.

«Οι επαφές συνεχίζονται, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουν φέρει κανένα αποτέλεσμα» είπε.

Η Ρωσία, μεταξύ άλλων αιτημάτων που έχει θέσει, είπε ότι επιθυμεί την επανασύνδεση της κρατικής αγροτικής τράπεζας Rosselkhozbank με το διεθνές σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων SWIFT και την επανεκκίνηση του αγωγού αμμωνίας “Τολιάτι-Οδησσός”.

Η Δύση λέει ότι οι κυρώσεις της δεν στοχεύουν τον αγροτικό τομέα της Ρωσίας, αλλά η Μόσχα ισχυρίζεται ότι οι εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων της έχουν πληγεί από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στις τράπεζες της όπως και από κυρώσεις στην αλυσίδα τροφοδοσίας και τον ασφαλιστικό τομέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Συμφωνία Κομισιόν με 5 κράτη μέλη της EE για τη διαμετακόμιση των ουκρανικών σιτηρών