Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ για τις υποκλοπές – Μόνιμες αυξήσεις των μισθών, ανοιχτό παράθυρο για επέκταση market pass

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ για τις υποκλοπές – Μόνιμες αυξήσεις των μισθών, ανοιχτό παράθυρο για επέκταση market pass
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Ράνια Τζίμα ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το αν, όπως παραιτήθηκε ο Κωστας Αχ. Καραμανλής μετά την τραγωδία των Τεμπών, εκείνος σκέφτηκε να παραιτηθεί μετά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.

«Δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ μετά τις παρακολουθήσεις και ζήτησα άμεση διαλεύκανση και ανέλαβα να διορθώσω μία σειρά από αστοχίες που επέτρεψε στην ΕΥΠ να παρακολουθεί ανθρώπους χωρίς τις απαραίτητες διαδικασίες» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός.

«Στη συνέχεια ανέλαβα δύο σημαντικές δεσμεύσεις προς τους πολίτες, άμεση διαλεύκανση από την δικαιοσύνη για την υπόθεση των υποκλοπών και διορθώσω αστοχίες της ΕΥΠ προσθέτοντας επιπλέον φίλτρα» συμπλήρωσε.

Παράλληλα ανέφερε πως «σταδιακά η ΕΥΠ μπορεί να παρέχει τις πληροφορίες που χρειάζεται για την εθνική ακεραιότητα της χώρας».

Στη follow up ερώτηση η Ράνια Τζίμα ζήτησε τον λόγο που παρακολουθούνταν ο Νίκος Ανδρουλάκης, με τον κ. Μητσοτάκη να απαντά ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ δεν αποτελεί κανέναν κίνδυνο για τη δημοκρατία και δεν έπρεπε να παρακολουθείτο.

«Σύμφωνα με τον Economist η χώρα μας έχει κάνει βήματα μπροστά, παρά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

«Θα ήμουν διατεθειμένος να συζητήσω επέκταση market pass και για το β ‘ εξάμηνο του έτους»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ενότητα του debate «Οικονομία-Ανάπτυξη-Απασχόληση» και σε ερώτηση της Σίας Κοσιώνη (ΣΚΑΙ) για την τιμή του φυσικού αερίου, τον πληθωρισμό και την ακρίβεια ανέφερε:

«Το πρόβλημα του πληθωρισμού είναι παγκόσμιο. Πέφτει πια και στη χώρα μας, όμως στα τρόφιμα παραμένουν οι τιμές υψηλές. Μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές, αυτό υπηρετεί το καλάθι του νοικοκυριού. Έκτακτη στήριξη των νοικοκυριών που δοκιμάζονται με το market pass και το σημαντικότερο μόνιμες αυξήσεις. Βασική δέσμευση η αύξηση των μισθών τη δεύτερη τετραετία. Ο πληθωρισμός θα πέσει, αλλά αυτές οι αυξήσεις των μισθών θα είναι μόνιμες».

Σε επόμενη ερώτηση για τις τιμές των τροφίμων ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «οι τιμές και των τροφίμων θα βαίνουν μειούμενες γιατί και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα θα μειώνεται. Το market pass είναι δοκιμασμένο εργαλείο, θα ήμουν διατεθειμένος να συζητήσω επέκτασή του και για το β ‘ εξαμηνο του έτους. Όπου δοκιμάστηκαν μειώσεις του ΦΠΑ δεν είχαμε ουσιαστικό όφελος για τον καταναλωτή».

Χαίρομαι που είπε ο κ. Τσίπρας ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα θα συνεχιστούν-Τα εξοπλιστικά προγράμματα δεν επιδέχονται καμίας επαναδιαπραγμάτευσης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ενότητα του debate «Εξωτερική Πολιτική – ‘Αμυνα» και σε ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα (Star) για τις αμυντικές δαπάνες και αν θα συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι ότι θα εξαιρεθούν από τον υπολογισμό του ελλείμματος ανέφερε: «Με μία σειρά από εξοπλιστικά προγράμματα, καλά μελετημένα ενισχύσαμε τις ένοπλες δυνάμεις χωρίς απόκλιση από δημοσιονομικούς κανόνες. Γι’ αυτό πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα το 2022 και θα πετύχουμε και φέτος. Χτίσαμε πανίσχυρες συμμαχίες, η ισορροπία στο Κογκρέσο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει γύρει υπέρ μας. Χαίρομαι που είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα θα συνεχιστούν. Τα προγράμματα αυτά δεν επιδέχονται καμίας επαναδιαπραγμάτευσης».

Σε επόμενη ερώτηση για τον νικητή των τουρκικών εκλογών ανέφερε: «Θα σεβαστούμε την κρίση του τουρκικού λαού και είμαι διατεθειμένος να συνομιλήσω με όποιον επιλέξει. Ο τουρκικός αναθεωρητισμός έτσι όπως εκφράστηκε από το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας είναι βαθιά συστημικά καταγεγραμμένος στο dna όλων των τουρκικών κομμάτων. Είμαι πάντα έτοιμος να συζητήσω για τη μία διαφορά έχουμε, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Η πολιτική της ισχυρής αποτροπής , των ισχυρών συμμαχιών πρέπει να συνεχιστεί».

Μητσοτάκης: Η μείωση ΦΠΑ και ΕΦΚ, που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, στοιχίζουν 4 δισ. ετησίως, να πει ο κ. Τσίπρας πού θα τα βρει

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση του Παναγιώτη Στάθη από το OPEN αναφορικά με την κριτική που ασκεί στον ΣΥΡΙΖΑ για το πού θα βρει τα χρήματα για τα μέτρα που αναφέρει, ενώ η ΝΔ έδωσε πάνω από 43 εκατ. για την πανδημία, είπε πως από εδώ και στο εξής τα πράγματα αλλάζουν, η χώρα πρέπει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα και αυτό το ξέρει και ο κ. Τσίπρας.

«Η χώρα είχε εξαιρέσεις από τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες στην πανδημία. Κρατήσαμε όρθια την κοινωνία, σώσαμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Από εδώ και στο εξής η χώρα είναι υποχρεωμένη να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι, πλέον. Αρα, η ακριβής κοστολόγηση των προγραμμάτων έχει σημασία. Μόνο τα δύο εμβληματικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ, η μείωση ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στοιχίζουν κοντά 4 δισ. ετησίως. Θα πρέπει ο κ. Τσίπρας να πει πού θα τα βρει, γιατί οι ευρωπαϊκοί κανόνες δεν πρόκειται να αλλάξουν».

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές: Σχεδόν τρεις ώρες κράτησε το debate – Τα βασικά σημεία των τοποθετήσεων των πολιτών αρχηγών

Κυβερνητικά στελέχη για το debate: «Ο κ. Μητσοτάκης ήταν σαφής, ψύχραιμος, γνώστης, απαντούσε επί της ουσίας σε κάθε ερώτηση»

Kυριάκος Μητσοτάκης στο debate: «Δύο μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ, η μείωση ΦΠΑ και του ΕΦΚ, στοιχίζουν 4 δισ ετησίως – Πού θα τα βρει;»