Ενώπιον του Κογκρέσου ο δημιουργός του ChatGPT: Θεσπίστε τώρα κανονισμούς για την τεχνητή νοημοσύνη

Ενώπιον του Κογκρέσου ο δημιουργός του ChatGPT: Θεσπίστε τώρα κανονισμούς για την τεχνητή νοημοσύνη
WASHINGTON DC, UNITED STATES - MAY 16: Open AI’s CEO Sam Altman testifies at an oversight hearing by the Senate Judiciary’s Subcommittee on Privacy, Technology, and the Law to examine A.I., focusing on rules for artificial intelligence in Washington, DC on May 16th, 2023. Nathan Posner / Anadolu Agency (Photo by Nathan Posner / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Ο Σαμ Άλτμαν παροτρύνει το Κογκρέσο των ΗΠΑ να θεσπίσει κανονισμούς για τα «όλο και πιο ισχυρά» συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.

Ο επικεφαλής της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης που κατασκευάζει το ChatGPT είπε στο Κογκρέσο την Τρίτη ότι η κυβερνητική παρέμβαση «θα είναι κρίσιμη για τον μετριασμό των κινδύνων των ολοένα και πιο ισχυρών» συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.

«Καθώς αυτή η τεχνολογία προχωρά, καταλαβαίνουμε ότι οι άνθρωποι ανησυχούν για το πώς θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο που ζούμε. Το ίδιο ανησυχούμε κι εμείς», κατέθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, σε ακρόαση της Γερουσίας την Τρίτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η startup του με έδρα το Σαν Φρανσίσκο τράβηξε την προσοχή του κοινού αφότου κυκλοφόρησε το ChatGPT στα τέλη του περασμένου έτους. Το ChatGPT είναι ένα δωρεάν εργαλείο chatbot που απαντά σε ερωτήσεις δίνοντας πειστικές ανθρώπινες απαντήσεις.

Ο αρχικός πανικός μεταξύ των εκπαιδευτικών σχετικά με τη χρήση του ChatGPT για την συγγραφή εργασιών από τους μαθητές μετατράπηκε σε μια ευρύτερη ανησυχία σχετικά με την ικανότητα των πιο πρόσφατων εργαλείων «γενετικής τεχνητής νοημοσύνης» να παραπλανούν τους ανθρώπους, να διαδίδουν ψέματα, να παραβιάζουν την προστασία πνευματικών δικαιωμάτων και να καθιστούν άχρηστες ορισμένες θέσεις εργασίας.

Παρότι δεν υπάρχει άμεση ένδειξη ότι το Κογκρέσο θα θεσπίσει νέους κανόνες για την τεχνητή νοημοσύνη, όπως κάνουν οι ευρωπαίοι νομοθέτες, οι κοινωνικές ανησυχίες έφεραν τον Άλτμαν και άλλους CEO του κλάδου της τεχνολογίας στον Λευκό Οίκο νωρίτερα αυτό το μήνα και οδήγησαν τις αμερικανικές υπηρεσίες να υποσχεθούν να καταπολεμήσουν τα προϊόντα με επιβλαβή τεχνητή νοημοσύνη που παραβιάζουν τους ισχύοντες νόμους για τα πολιτικά δικαιώματα και την προστασία των καταναλωτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ, Δημοκρατικός από το Κονέκτικατ που προεδρεύει της υποεπιτροπής της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας για το απόρρητο, την τεχνολογία και το νόμο, άνοιξε την ακρόαση με μια ηχογραφημένη ομιλία που έμοιαζε με τη φωνή του, αλλά στην πραγματικότητα ήταν ένας κλώνος φωνής εκπαιδευμένος στις ομιλίες του Μπλούμενταλ και απήγγειλε μια ομιλία που γράφτηκε από το ChatGPT αφού του έκανε την ερώτηση, «Πώς να ξεκινήσω αυτήν την ακρόαση;»

Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό, είπε ο Μπλούμενταλ, αλλά προσέθεσε: «Τι θα γινόταν αν του είχα ζητήσει μια επικύρωση της παράδοσης της Ουκρανίας ή της ηγεσίας του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν;».

Ο Μπλούμενταλ είπε ότι οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να υποχρεωθούν να δοκιμάζουν τα συστήματά τους και να αποκαλύπτουν γνωστούς κινδύνους προτού τα κυκλοφορήσουν.

Η OpenAI, που ιδρύθηκε το 2015, είναι επίσης γνωστή για άλλα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος δημιουργίας εικόνων DALL-E. Η Microsoft έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία και έχει ενσωματώσει την τεχνολογία της στα δικά της προϊόντα, συμπεριλαμβανομένης της μηχανής αναζήτησής της Bing.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Άλτμαν σχεδιάζει επίσης να ξεκινήσει μια παγκόσμια περιοδεία αυτόν τον μήνα σε πρωτεύουσες και μεγάλες πόλεις σε έξι ηπείρους για να μιλήσει για την τεχνολογία με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και το κοινό. Την παραμονή της κατάθεσής του στη Γερουσία, δείπνησε με δεκάδες Αμερικανούς νομοθέτες, αρκετοί από τους οποίους είπαν στο CNBC ότι εντυπωσιάστηκαν από τα σχόλιά του.

Θα καταθέσουν επίσης η υπεύθυνη προστασίας προσωπικών δεδομένων και εμπιστοσύνης της IBM, Κριστίνα Μοντγκόμερι, και ο Γκάρι Μάρκους, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης που ήταν μεταξύ μιας ομάδας ειδικών τεχνητής νοημοσύνης που κάλεσε την OpenAI και άλλες εταιρείες τεχνολογίας να αναστείλουν την ανάπτυξη πιο ισχυρών μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης για έξι μήνες για να δοθεί στην κοινωνία περισσότερος χρόνος να εξετάσει τους κινδύνους. Η επιστολή ήταν μια απάντηση στην έκδοση Μαρτίου του τελευταίου μοντέλου του OpenAI, GPT-4, που περιγράφεται ως πιο ισχυρό από το ChatGPT.

«Η τεχνητή νοημοσύνη θα μεταμορφωθεί με τρόπους που δεν μπορούμε καν να φανταστούμε, με επιπτώσεις στις εκλογές, τις θέσεις εργασίας και την ασφάλεια των Αμερικανών», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζος Χόλεϊ από το Μιζούρι. «Αυτή η ακρόαση σηματοδοτεί ένα κρίσιμο πρώτο βήμα προς την κατανόηση του τι πρέπει να κάνει το Κογκρέσο».

Ο Άλτμαν και άλλοι ηγέτες του κλάδου της τεχνολογίας δήλωσαν ότι καλωσορίζουν κάποια μορφή εποπτείας της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά έχουν προειδοποιήσει ενάντια σε υπερβολικά αυστηρούς κανόνες. Σε ένα αντίγραφο των παρατηρήσεών της, η Μοντγκόμερι της IBM ζητά από το Κογκρέσο να υιοθετήσει μια προσέγγιση «ρυθμίσεων ακριβείας».

«Αυτό σημαίνει τη θέσπιση κανόνων που θα διέπουν την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης σε συγκεκριμένες περιπτώσεις χρήσης, όχι τη ρύθμιση της ίδιας της τεχνολογίας», είπε η Μοντγκόμερι.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: