Τεράστια απειλή το ransomware για τις επιχειρήσεις – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Τεράστια απειλή το ransomware για τις επιχειρήσεις – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα
epa07261857 ILLUSTRATION - A person sits in front of a computer screen in Moers, Germany, 04 January 2019. Reports on 04 January 2019 state personal data of hundreds of German politicians, celebrities and journalists have been hacked and posted online. The compromised data reportedly includes credit card details, private chat protocols and contact information. The data was allegedly shared via a Twitter account under the name G0d (@_0rbit) prior to Christmas 2018, which has been suspended in the meantime. EPA/SASCHA STEINBACH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αυτοί είναι οι κλάδοι που γίνονται ο μεγαλύτερος στόχος κυβερνοεπιθέσεων.

Σε μεγάλη πληγή έχουν εξελιχθεί οι κυβερνοπιθέσεις τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρώπη, με τον πόλεμο Ουκρανίας – Ρωσίας να πυροδοτεί ακόμα περισσότερο το κλίμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία από την Check Point Research (CPR), οι κυβερνοεπιθέσεις, παγκοσμίως, αυξήθηκαν κατά 28% το 3ο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Tην ίδια στιγμή, στην Ελλάδα, για το ίδιο διάστημα, οι επιθέσεις αυξήθηκαν κατά 64% συγκριτικά με τον προηγούμενο χρόνο, καταγράφοντας 813 επιθέσεις κατά μέσο όρο την εβδομάδα σε οργανισμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μιλώντας σε πρόσφατο συνέδριο, ο Γιάννης Τζάνος, Group Corporate Security Officer & Chief Information Security Officer της τράπεζας Eurobank τόνισε χαρακτηριστικά σε σχέση με τις κυβερνοπιθέσεις ότι «όπου υπάρχει χρήμα, υπάρχει δυνατότητα επίθεσης. Οι κυβερνοπιθέσεις χρόνο με το χρόνο εξελίσσονται. Κάθε μέρα ένα καινούριο κάστρο πέφτει».

Κατά τον ίδιο, οι κυβερνοεπιθέσεις έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με το 2015, συμβαίνουν κυρίως σε αναπτυγμένες οικονομίες και είναι χαρακτηριστικό ότι οι ΗΠΑ, παρότι συνιστά την πιο δυνατή οικονομία, έχει δεχθεί το 50% των κυβερνοεπιθέσεων, σύμφωνα με στοιχεία από έκθεση της ΕΚΤ. Στο ίδιο πλαίσιο, η Ευρώπη έχει δεχθεί το 13% των κυβερνοεπιθέσεων, με τον τραπεζικό χώρο να πλήττεται, λιγότερο, ωστόσο, από άλλους κλάδους όπως ο δημόσιος τομέας, τα πανεπιστήμια και ο τομέας της υγείας.

Πρόσθεσε, δε, ότι ο νούμερο 1 ψηφιακός κίνδυνος στην παρούσα φάση, είναι το λεγόμενο ransomware, το οποίο έχει εξελιχθεί σε τρομερή απειλή, οι κίνδυνοι μέσω του social engineering, αλλά και οι απειλές σε τρίτους παρόχους (providers), ενώ υπάρχει και μια τριπλή μορφή εκβιασμού, η οποία γίνεται κυρίως μέσω email και λιγότερο μέσω browsing.

Κατέληξε, εξάλλου, ότι «το ψηφιακό έγκλημα ακολουθεί τα trends της κοινωνίας και του εμπορίου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2021 καταγράφηκε μείωση, ωστόσο το αμέσως προηγούμενο έτος, το 2020, υπήρξε αύξηση λόγω της επέλασης του κορωνοϊού, εξαιτίας πρακτικών όπως η τηλεργασία, η οποία τότε δεν προφυλάσσονταν όπως τα επόμενα χρόνια.

Σημαντικές, εξάλλου, ήταν επιθέσεις που είχαν να κάνουν με άρνηση υπηρεσιών, οι οποίες καλύπτουν το 16% των επιθέσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Check Point Research (CPR), ο κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης ήταν αυτός με τη μεγαλύτερη στόχευση, όσον αφορά τα ransomware το 3ο τρίμηνο του 2022, με 1 έναν στους 42 οργανισμούς να επηρεάστηκαν από ransomware, σημειώνοντας αύξηση 5% ετησίως.

Ακολούθησε ο τομέας της παροχής Υπηρεσιών Διαδικτύου/Managed Service Provider (1 στους 43 οργανισμούς επηρεάστηκε, μείωση 25% ετησίως), ο οικονομικός/Τραπεζικός κλάδος (1 στους 49 οργανισμούς επηρεάστηκε από ransomware, αύξηση 17% από το περασμένο έτος) και ο κλάδος Λιανικής/Χονδρικής, που έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη αύξηση επιθέσεων ransomware σε ετήσια βάση, με 4,39% από το 3ο τρίμηνο του 2021.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

3 στους 4 Έλληνες έχουν αποτελέσει στόχο επίθεσης phishing