Αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Τι αναζητούν οι ψηφοφόροι

Αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Τι αναζητούν οι ψηφοφόροι
Η ελληνική σημαία κυματίζει πάνω από Παρθενώνα στο λόφο της Ακρόπολης, Αθήνα, Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018. Στις 21 Ιουνίου μετά από συνεδρίαση του Eurogroup αποφασίστηκε η έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο, το οποίο λήγει και επίσημα στις 20 Αυγούστου του 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι μονομάχοι έχουν πάρει θέσεις, με τους στόχους των κομμάτων να είναι ξεκάθαροι...

Αντίστροφα έχει αρχίσει να μετρά το εκλογικό σώμα για τις κάλπες της 21ης Μαΐου στην Ελλάδα. Οι μονομάχοι έχουν πάρει θέσεις, με τους στόχους των κομμάτων να είναι ξεκάθαροι. Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα επιδιώξει να βγει από την εκλογική διαδικασία με μια καθαρή εκλογική νίκη που δεν θα επιδέχεται αμφισβήτηση. Και αυτό πρακτικά σημαίνει ένα ισχυρό ποσοστό-διαβατήριο αυτοδυναμίας για τη ΝΔ, αλλά και μια ευκρινής διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα θα επιδιώξει αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό και ανατροπή των δημοσκοπήσεων, που τον βλέπουν να υπολείπεται ως 7,3% του ανθυποψηφίου του, με έμβολο τους νέους. Σε κάθε περίπτωση, η αλλαγή στο εκλογικό σύστημα (απλή αναλογική) καθιστά παραπάνω από πιθανή την επανάληψη της διαδικασίας για την ανάδειξη κυβέρνησης το καλοκαίρι.

Το διακύβευμα

Οι εκλογές στην Ελλάδα μπορεί να μη βρίσκονται στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής όπως οι εκλογές στην Τουρκία, ωστόσο το διακύβευμα είναι αρκετά ισχυρό… Το μείζον είναι η χώρα να αποφύγει άλλη μια περίοδο πολιτικού δράματος μένοντας στην τρέχουσα τροχιά, που βελτίωσε τη διεθνή της θέση και την έκανε ένα μέρος όπου οι επενδυτές θέλουν ξανά να αναπτύξουν επιχειρηματικές δραστηριότητες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Από τη σκοπιά ενός ξένου είναι μείζον η Ελλάδα να μην ξαναγίνει πεδίο κρίσης. Με άλλα λόγια, πρέπει να καταφέρει να κάνει δύο πράγματα: να εξυπηρετήσει κανονικά το εξωτερικό της χρέος και να διατηρήσει αρκετά ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης» δήλωσε στο Bloomberg ο Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών στην Αθήνα. 

Το 2022, η Ελλάδα κατάφερε να μειώσει το λόγο χρέους προς ΑΕΠ ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Τα ασφάλιστρα κινδύνου των ελληνικών κρατικών ομολόγων (CDS) σε σύγκριση με αυτά της Γερμανίας μειώθηκαν κατά ένα τρίτο το περασμένο έτος, ενώ τα ελληνικά ομόλογα τυγχάνουν διαπραγμάτευσης σε παρόμοια απόδοση με τα ιταλικά, τα οποία κατέχουν επενδυτική βαθμίδα. Ωστόσο, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδας παραμένει ο υψηλότερος από οποιονδήποτε άλλο στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurostat, η ελληνική οικονομία αναμένεται να φτάσει τα 223 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος, περίπου όσο ήταν το 2010. Ωστόσο, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των 21.200 ευρώ είναι περίπου 29% λιγότερο από ό,τι στην Τσεχική Δημοκρατία, τη λιγότερο εύπορη χώρα του ανατολικού μπλοκ. Πριν από την κρίση, οι Έλληνες ήταν περίπου 37% πλουσιότεροι από τους Τσέχους.

Από πού βγαίνει η κυβέρνηση…

Η περιοχή της Αττικής φιλοξενεί περισσότερο από το ένα τρίτο των 10,6 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας, οπότε θα αποφασίσει τελικά ποιος κυβερνά την Ελλάδα.

Και ο Μητσοτάκης και ο Τσίπρας έχουν επικεντρωθεί στα εισοδήματα. Ο πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί να αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ το μήνα από 780 ευρώ κατά τη διάρκεια της επόμενης τετραετίας, ενώ ο μεγάλος αντίπαλός του έχει δεσμευτεί για 880 ευρώ τις πρώτες 50 ημέρες στην εξουσία. Το 2010, πριν την κρίση, ο βασικός μισθός ήταν 740 ευρώ.

«Ζητείται από τους πολίτες να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουμε ή θα επιστρέψουμε σε ένα παρελθόν που νομίζω ότι θέλουμε να ξεχάσουμε», είπε ο Μητσοτάκης, 55 ετών, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής μεταξύ όλων των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων στις 10 Μαΐου.

Ο 48χρονος Τσίπρας είπε ότι οι ανισότητες σημαίνουν ότι ολόκληρα στρώματα της κοινωνίας καταστρέφονται. «Αν δεν αποφασίσουμε να κάνουμε μεγάλες αλλαγές, σε τέσσερα χρόνια από τώρα δεν θα υπάρχει μεσαία τάξη», απάντησε. Αυτό που αναζητά το εκλογικό σώμα είναι ένα μονοπάτι που να οδηγεί στον μέσο όρο του βιοτικού επιπέδου της ευρωζώνης, δήλωσε ο Νίκος Βέττας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιστορική στιγμή για τους Έλληνες εκλογείς του εξωτερικού

Στο μεταξύ, ιστορική είναι η σημερινή μέρα για την ομογένεια καθώς για πρώτη φορά Έλληνες του εξωτερικού συμμετέχουν ως ψηφοφόροι στις εθνικές εκλογές από τον τόπο διαμονής τους, αντί να μεταβούν στην Ελλάδα.
Μετά από προτάσεις και σχεδιασμούς δεκαετιών, πρόβλεψη – προτροπή που περιλήφθηκε στο Σύνταγμα της Ελλάδας και τελικά νόμο του κράτους που ψηφίστηκε το 2019 με υψηλή διακομματική συναίνεση, ήρθε η ώρα να λάβει σάρκα και οστά ένα διαχρονικό αίτημα του απόδημου ελληνισμού, έστω με προϋποθέσεις που αποκλείει ένα μεγάλο μέρος ψηφοφόρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι 22.825 Έλληνες που είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού προσέρχονται στις κάλπες, σήμερα Σάββατο, μία ημέρα πριν από τις εκλογές στην ελληνική επικράτεια, από τις 07:00 έως τις 19:00 τοπική ώρα.

Η ψηφοφορία πραγματοποιείται στα 99 εκλογικά τμήματα που συστάθηκαν σε 85 πόλεις 35 χωρών ανά την υφήλιο και ειδικότερα, σε κτίρια πρεσβειών και προξενείων των ελληνικών αρχών, γραφεία ιερών ναών της ελληνορθόδοξης εκκλησίας και κτίρια ή καταστήματα ελληνικών κοινοτήτων, συλλόγων ή άλλων ελληνικών οργανώσεων. Για τη συγκρότηση εκλογικού κέντρου σε μια πόλη, προϋπόθεση ήταν η εγγραφή τουλάχιστον 40 εκλογέων. Σε όσες πόλεις δεν συμπληρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός, οι ψηφοφόροι θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε άλλη πόλη ή και χώρα.

Περισσότεροι από 4.870 Έλληνες εκλογείς είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικά τμήματα του Ηνωμένου Βασιλείου (συγκροτήθηκαν σε Λονδίνο, Γλασκόβη, Μπέρμιγχαμ, Ληντς και Εδιμβούργο), 3.326 της Γερμανίας (σε Αμβούργο, Βερολίνο, Μόναχο, Στουτγκάρδη, Ντίσελντορφ, Φρανκφούρτη, Δρέσδη, Ανόβερο, Νυρεμβέργη, ‘Ααχεν, Βούπερταλ, Κολωνία, Μπίλεφελντ, Ντόρτμουντ και Λουντβικσχάφεν), 1.935 της Ολλανδίας (Χάγη, ‘Αμστερνταμ, Ρότερνταμ και Αϊντχόφεν), 1.680 των ΗΠΑ (Σαν Φραντσίσκο, Ατλάντα, Βοστόνη, Λος ‘Αντζελες, Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον, Σικάγο και Τάμπα) 1.629 του Βελγίου (Βρυξέλλες, Αμβέρσα), 1.462 στην Κύπρο (σε Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσό και Πάφο), κ.λπ.

Για την ακριβή διεύθυνση του εκλογικού τμήματος, στο οποίο ψηφίζουν οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν από την ψηφιακή πλατφόρμα «Μάθε που Ψηφίζεις» στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών, https://mpp.ypes.gov.gr/#/ συμπληρώνοντας τα πεδία Επώνυμο, Όνομα, Όνομα Πατέρα, Έτος Γέννησης, Όνομα Μητέρας (προαιρετικό), ή μόνο τα πεδία Επώνυμο και Ειδικός Εκλογικός Αριθμός (εφόσον το γνωρίζουν). Εναλλακτικά έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν από τις τηλεφωνικές γραμμές 2131361500 και 2131313800, που αυτό το Σαββατοκύριακο λειτουργούν όλο το 24ωρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι εκλογείς προσέρχονται στο εκλογικό τμήμα τους έχοντας απαραιτήτως μαζί τους ως συνήθως, κάποιο έγγραφο ταυτοπροσωπίας όπως την ελληνική αστυνομική ταυτότητα (ακόμα και κομμένη) ή το ελληνικό διαβατήριο τους ή δίπλωμα οδήγησης ή ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Για πρώτη φορά, η αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας που είναι προσβάσιμη μέσω της κυβερνητικής πύλης https://wallet.gov.gr.

Στα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού μπορούν να ψηφίσουν και οι Έλληνες ναυτικοί, έστω και αν δεν έχουν περιληφθεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού των εκλογικών τμημάτων. Υποχρεούνται, όμως, να έχουν μαζί τους, εκτός από ταυτότητα ή διαβατήριο και το ελληνικό ναυτικό τους φυλλάδιο.

Για την ψηφοφορία των εκλογέων χρησιμοποιούνται τα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων και ως εκ τούτου δεν χρειάζονται σταυροί προτίμησης δίπλα από ονόματα υποψηφίων. Πάντως, τυχόν «σταυρωμένα» ψηφοδέλτια θα προσμετρώνται ως έγκυρα.

Οι ψήφοι που καταγράφονται στα εκλογικά τμήματα εξωτερικού προσμετρώνται στο γενικό αποτέλεσμα για την κατανομή του συνολικού αριθμού των εδρών που αναλογούν σε κάθε κόμμα, καθώς και στο αποτέλεσμα για την κατανομή των εδρών Επικρατείας κάθε κόμματος.

Τα ψηφοδέλτια, οι φάκελοι, τα παραβάν και οι κάλπες απεστάλησαν στις διπλωματικές αρχές από το υπουργείο Εσωτερικών και είναι τα ίδια με αυτά που θα χρησιμοποιηθούν για την ψηφοφορία στην Ελλάδα.

Όταν κλείσουν οι κάλπες οι εφορευτικές επιτροπές δεν κάνουν διαλογή

ψηφοδελτίων και εξαγωγή του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στο κάθε εκλογικό τμήμα. Περιορίζονται στο να καταμετρήσουν τους φακέλους, χωρίς να τους ανοίξουν. Οι εκλογικοί σάκοι με τα ψηφοδέλτια των ομογενών θα μεταφερθούν σταδιακά τις επόμενες δύο ημέρες αεροπορικώς στην ελληνική πρωτεύουσα και στο Εφετείο Αθηνών, όπου θα ανοιχτούν και θα γίνει η διαλογή των ψήφων όταν κλείσουν οι κάλπες στην ελληνική επικράτεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπενθυμίζεται ότι για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού οι (μόνιμα ή προσωρινά) εκτός επικράτειας εκλογείς είναι απαραίτητο τα τελευταία 35 χρόνια να έχουν διαμείνει συνολικά δύο έτη στην Ελλάδα και να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος. Η αίτηση πραγματοποιείται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών apodimoi.gov.gr.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: