Σε φαύλο κύκλο οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Σε φαύλο κύκλο οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα
05 March 2022, Hamburg: A woman stands in line at a stall holding the cash for her purchase. Inflation in the euro zone has risen to a record high, driven by energy costs. Photo: Jonas Walzberg/dpa (Photo by Jonas Walzberg / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
6 στις 10 ελληνικές επιχειρήσεις δηλώνουν πως ο πληθωρισμός τις δυσκολεύει ολοένα και περισσότερο να πληρώσουν εγκαίρως τους προμηθευτές τους.

Ένα τέταρτο του τρισεκατομμυρίου ευρώ είναι πάνω από το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ευρωπαϊκών οικονομιών όπως η Φινλανδία και η Πορτογαλία και είναι αρκετά χρήματα για να καλυφθεί το κόστος εργασίας για περισσότερα από 200.000 άτομα για ολόκληρη την επαγγελματική τους ζωή.

Αυτό το ποσό, σύμφωνα με την Intrum, ξοδεύουν κάθε χρόνο οι επιχειρήσεις στην Ευρώπη για να «κυνηγήσουν» καθυστερημένες πληρωμές από τους πελάτες τους. Σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση Ευρωπαϊκών Πληρωμών της Intrum – η οποία βασίζεται σε έρευνα 10.556 στελεχών σε 29 χώρες- οι εταιρείες καλούνται να αποδεχτούν ολοένα και μεγαλύτερους όρους πληρωμής από τους πελάτες τους, ενώ με τη σειρά τους, καταλήγουν να πληρώνουν τους δικούς τους προμηθευτές αργότερα, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα δύο τρίτα των επιχειρήσεων (65%) λένε ότι εάν οι πελάτες τους πλήρωναν πιο γρήγορα, θα μπορούσαν να πληρώσουν τους δικούς τους προμηθευτές με μεγαλύτερη ταχύτητα. Ταυτόχρονα, το 61% λέει ότι η ταχύτερη αμοιβή θα μπορούσε να τους βοηθήσει να δώσουν προτεραιότητα στην απόδοση της βιωσιμότητας και το 46% δηλώνει ότι μπορεί να τους επιτρέψει να επεκτείνουν το εργατικό τους δυναμικό.

Οι επιχειρήσεις ποιων χωρών ξοδεύουν τις περισσότερες μέρες κάθε χρόνο κυνηγώντας καθυστερημένες πληρωμές από πελάτες και ποιες δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να πληρώσουν εγκαίρως τους προμηθευτές τους; Σύμφωνα με την έρευνα της Intrum στην πρώτη θέση βρίσκονται οι επιχειρήσεις από τη Φινλανδία όπου κάθε χρόνο ξοδεύουν 83 ημέρες για να «μαζέψουν» τις καθυστερημένες πληρωμές. Η Ελλάδα σε αυτό τον πίνακα βρίσκεται στην 8η θέση, επί συνόλου 29 κρατών, με 78 ημέρες, δηλαδή πάνω από το μέσο όρο. Ωστόσο μόλις το 44% των στελεχών των ελληνικών επιχειρήσεων δήλωσε πως σε ολόκληρη τη σταδιοδρομία του, η διαχείριση μετρητών και χρηματοοικονομικού χρέους δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη προτεραιότητα στην αίθουσα συνεδριάσεων από ό,τι σήμερα. Λογικό αφού οι Ελληνικές επιχειρήσεις έχουν στην «πλάτη» τους την οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας όπου αντιμετώπισαν και τις μεγαλύτερες δυσκολίες.

Πάντως 6 στις 10 ελληνικές επιχειρήσεις (ποσοστό 59%) δηλώνουν πως ο πληθωρισμός τις δυσκολεύει ολοένα και περισσότερο να πληρώσουν εγκαίρως τους προμηθευτές τους. Ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 56%, στη χειρότερη θέση βρίσκονται οι επιχειρήσεις της Εσθονίας (69%) και στην καλύτερη του Βελγίου (ποσοστό 39%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθώς οι ταμειακές ροές συμπιέζονται, η Intrum βλέπει να εμφανίζεται ένας «βρόχος καθυστερημένων πληρωμών». Αν μια επιχείρηση αγωνίζεται να πείσει τους πελάτες της να πληρώσουν, τότε μπορεί να χρειαστεί να καθυστερήσει να πληρώσει τους δικούς της προμηθευτές, οδηγώντας ενδεχομένως σε διακοπή της αλυσίδας εφοδιασμού και σε μια λιγότερο ανθεκτική ευρωπαϊκή οικονομία, σημειώνεται στην έρευνα. Μόλις πριν από δύο χρόνια, το 29% των ερωτηθέντων παραδέχτηκε ότι πλήρωνε τους προμηθευτές αργότερα από ό,τι θα δεχόταν από τους δικούς τους πελάτες. Το 2023, το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί στο 37%.

Και τα κακά νέα δεν σταματούν εδώ. Καθώς μόνο μια μειοψηφία επιχειρήσεων βλέπει φως στο τέλος του τούνελ. Πάνω από τα δύο τρίτα (68%) αναμένουν υψηλά επίπεδα πληθωρισμού που θα διαρκέσουν τουλάχιστον για ένα ακόμη έτος, με τα ποσοστά να αυξάνονται σημαντικά στη Βαλτική. Πάντως στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι πολύ πιο κάτω από το μέσο όρο, μόλις 41% και το χαμηλότερο μεταξύ των κρατών που εξετάζονται στην έρευνα. Στην Βουλγαρία είναι στο 75%.

Η πίεση στις επιχειρήσεις έρχεται επίσης από μέσα. Σχεδόν 9 στους 10 (85%) των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι οι υπάλληλοί τους τους πιέζουν για μεγαλύτερες από το συνηθισμένο αυξήσεις μισθών ή είναι πιθανό να το κάνουν τους επόμενους μήνες. Σε πιο εύπορες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και της Φινλανδίας, το ποσοστό υπερβαίνει το 90%. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό φθάνει το 81%.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: