Οι 10 σημαντικότερες παγκόσμιες οικονομικές κρίσεις μέχρι σήμερα
- 26/05/2023, 11:37
- SHARE
Το όριο του χρέους των ΗΠΑ θα πρέπει να αυξηθεί πριν από την 1η Ιουνίου ώστε η χώρα να συνεχίσει να πληρώνει τις υποχρεώσεις της και μετά την 15η του μηνός, έχει προειδοποιήσει επανειλλημένως η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Λευκού Οίκου και των Ρεπουμπλικάνων συνεχίζονται.
Το περίφημο «όριο δανεισμού» ή «ταβάνι του χρέους», που βρίσκεται πάνω από τα 31 τρισεκατομμύρια δολάρια -παγκόσμιο ρεκόρ-, ξεπεράστηκε πριν από μήνες· η κυβέρνηση διαχειρίζεται ως εδώ την κατάσταση με λογιστικές διευθετήσεις.
Αν κηρυσσόταν στάση πληρωμών, οι ΗΠΑ δεν θα ήταν σε θέση να πληρώνουν τοκοχρεολύσια σε όσους διακρατούν αξιόγραφα του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, που θεωρούνται οι ασφαλέστερες τοποθετήσεις στις παγκόσμιες χρηματαγορές. Δεν θα μπορούν να καταβάλουν μισθούς στους δημόσιους λειτουργούς, συντάξεις σε βετεράνους των ενόπλων δυνάμεων, και ούτω καθεξής.
Οι συνέπειες για την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία θα ήταν τρομακτικές, προειδοποιούν οικονομολόγοι.
Με αφορμή την τρέχουσα κρίσιμη κατάσταση στις ΗΠΑ, ας ρίξουμε μια ματιά στις 10 ισχυρότερες οικονομικές κρίσεις στην ιστορία.
10. Ο πανικός του 1792
Αυτή η κρίση εμφανίστηκε στις πρώτες μέρες των Ηνωμένων Πολιτειών, όταν η αχαλίνωτη κερδοσκοπία εις βάρος του δημόσιου χρέους οδήγησε σε κραχ της αγοράς, προκαλώντας εκτεταμένη οικονομική δυσπραγία.
9. Ο πανικός του 1837
Πυροδοτούμενη από το σκάσιμο μιας «κερδοσκοπικής φούσκας» στις τιμές της γης και του βαμβακιού, αυτή η κρίση εξαπλώθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα μια σοβαρή οικονομική ύφεση και χρεοκοπίες τραπεζών.
8. Ο πανικός του 1857
Αυτή η οικονομική κρίση ξεκίνησε στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω της πτώσης των τιμών των γεωργικών προϊόντων, της υπερβολικής επέκτασης της βιομηχανίας σιδηροδρόμων και της υπερβολικής κερδοσκοπίας στη γη. Προκάλεσε παγκόσμια οικονομική ύφεση και επηρέασε και την Ευρώπη.
7. Η Μεγάλη Ύφεση (1929-1939)
Μία από τις πιο σοβαρές οικονομικές κρίσεις στην ιστορία, η Μεγάλη Ύφεση ξεκίνησε με το κραχ του χρηματιστηρίου του 1929 και οδήγησε σε εκτεταμένες τραπεζικές χρεοκοπίες, υψηλά ποσοστά ανεργίας και μια δεκαετία παγκόσμια οικονομική ύφεση.
6. Η Πετρελαϊκή Κρίση (1973)
Μετά τον Αραβο-Ισραηλινό πόλεμο, οι χώρες εξαγωγής πετρελαίου επέβαλαν εμπάργκο πετρελαίου στα έθνη που υποστήριξαν το Ισραήλ. Αυτό οδήγησε σε απότομη αύξηση των τιμών του πετρελαίου, κάτι που προκάλεσε παγκόσμια ύφεση, προκαλώντας υψηλά ποσοστά πληθωρισμού και ανεργία.
5. Η κρίση χρέους της Λατινικής Αμερικής (1982)
Αυτή η κρίση εμφανίστηκε όταν αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής αθέτησαν τις πληρωμές του εξωτερικού χρέους τους. Ως αποτέλεσμα ακολούθησε μια σοβαρή ύφεση, οικονομική αστάθεια και η ανάγκη για διεθνή βοήθεια.
4. Η ασιατική οικονομική κρίση (1997)
Ξεκινώντας από την Ταϊλάνδη, αυτή η κρίση εξαπλώθηκε γρήγορα σε άλλες ασιατικές χώρες. Προκλήθηκε από τις υποτιμήσεις των νομισμάτων, τον υπερβολικό δανεισμό και την κατάρρευση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων, κάτι που οδήγησε σε σοβαρές οικονομικές συσπάσεις και χρηματοπιστωτική αναταραχή.
3. The Dot-Com Bubble Burst (2000)
Οι κερδοσκοπικές επενδύσεις σε εταιρείες που βασίζονται στο Διαδίκτυο προκάλεσαν ταχεία αύξηση των τιμών των μετοχών, οι οποίες τελικά κατέρρευσαν, με αποτέλεσμα σημαντική πτώση στις αγορές μετοχών και απώλειες για τους επενδυτές.
2. Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση (2007-2008)
Ξεκινώντας με την κρίση των ενυπόθηκων δανείων υψηλού κινδύνου στις Ηνωμένες Πολιτείες, η κρίση εξαπλώθηκε στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, οδηγώντας στην κατάρρευση μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, σε πιστωτική κρίση και σε σοβαρή ύφεση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ TOP 10:
1. Η κρίση του Ευρωπαϊκού Δημοσίου Χρέους (2010-2012)
Προερχόμενη από τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας, η κρίση εξαπλώθηκε και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Αφορούσε υψηλά επίπεδα κρατικού χρέους, αδυναμίες του τραπεζικού συστήματος και τον κίνδυνο χρεοκοπίας, προκαλώντας οικονομική συρρίκνωση και αστάθεια.