Πώς να πάρετε συμβουλές καριέρας από τα ινδάλματά σας
- 20/07/2014, 09:01
- SHARE
Συναντήσατε αυτόν που θαυμάζετε. Πώς θα τον πείσετε να ασχοληθεί μαζί σας και να σας δώσει, δωρεάν, τα φώτα του;
Σε ένα συνέδριο, σε μία εκδήλωση, ή ακόμα και τυχαία, μπορεί να βρεθείτε στον ίδιο χώρο με κάποιον άνθρωπο που θεωρείτε ίνδαλμά σας. Θέλετε να του κάνετε χιλιάδες ερωτήσεις -για την καριέρα σας, για την επιχείρησή σας, για την ιδέα σας, οτιδήποτε- αλλά πώς να τον πλησιάσετε αφού δεν τον ξέρετε καθόλου;
Σε άλλο σενάριο, έχετε επιλέξει έναν άνθρωπο από τον οποίο θα θέλατε ψήγματα σοφίας, αλλά δεν ξέρετε πώς να τον προσεγγίσετε. Αλλά ακόμα και αν υποθέσουμε πως με κάποιο τρόπο γίνεται η επαφή και πιάνετε την κουβέντα, γιατί εκείνος να μοιραστεί μαζί σας εμπειρίες και γνώση που μπορεί να είναι και αποτέλεσμα δεκαετιών εμπειρίας;
Οι επιτυχημένοι άνθρωποι λαμβάνουν τέτοια αιτήματα δεκάδες φορές την ημέρα και ο χρόνος τους δεν είναι απλά περιορισμένος, πολλές φορές είναι ανύπαρκτος. Πολλές φορές, μάλιστα, συμφωνούν να μιλήσουν και να βοηθήσουν, αλλά με το αζημίωτο.
Ας δούμε παρακάτω τους τρόπους με τον οποίους μπορείτε να πάρετε αυτό που θέλετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Πλησιάστε τους
Αν ψάξετε καλά, πιθανότατα θα βρείτε κάποιον κοινό γνωστό ή κάποιον κοινό συνεργάτη. Ψάξτε στο LinkeIn για τυχόν επαφές που μοιράζεστε και ζητήστε από τον γνωστό σας να σας συστήσει στον «στόχο» σας. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, στείλτε του κάποιο μήνυμα όπου θα αναφέρετε σαφώς το γιατί προτιμήσατε εκείνον αντί για άλλους. Π.χ. «παρακολούθησα την ομιλία σας στην τάδε εκδήλωση και ήταν συναρπαστική» ή «έχω αποφοιτήσει από το ίδιο πανεπιστήμιο με εσάς με την ίδια ειδικότητα» ή «έχετε αλλάξει επιτυχημένα πεδίο, ακριβώς στους τομείς που προσπαθώ και εγώ». Ακόμα και η παραμικρότερη σύνδεση θα ξεχωρίσει το δικό σας αίτημα από τα δεκάδες άλλα που λαμβάνει.
Μην πείτε «να πιούμε έναν καφέ»
Για κάποιον περίεργο λόγο, ο κόσμος θεωρεί πως αυτό είναι μια θεμιτή προσέγγιση. Στην πραγματικότητα είναι κάτι σαν «θέλω λίγο από τον άχρηστο/ελεύθερο χρόνο σου» και ο άλλος θα πάρει το μήνυμα ότι τόσο αξιολογείς τον δικό σου. Καλύτερα να προτείνετε ένα τηλεφώνημα (μπορεί να γίνει από οπουδήποτε, ακόμα και οδηγώντας). Ή, ακόμα καλύτερα, κανονίστε μια συνάντηση σε επικείμενη εκδήλωση όπου πιθανότατα θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε και άλλο κόσμο που θα σας συστήσει ο άτυπος μεντόράς σας.
Ορίστε ακριβώς πόσο χρόνο χρειάζεστε (όχι πολύ)
Στο email που θα εξηγείτε τι θέλετε, πάντα να περιλαμβάνετε το χρόνο που χρειάζεστε. 15-20 λεπτά το πολύ. Το γενικό «θέλω να μιλήσουμε» δεν το συμπάθησε ποτέ κανένας. Και ετοιμαστείτε να προσαρμοστείτε εσείς στο πρόγραμμά του.
Θέστε το ακριβές θέμα
Πρέπει να είναι καθαρό από την αρχή τι θέλετε να συζητήσετε. Φράσεις όπως «θέλω να μιλήσουμε για την καριέρα σας» στέλνουν το μήνυμα πως θα πάρει πολλή ώρα ενώ το «θέλω τα φώτα σας για το πώς σκέφτονται και τι θέλουν τα VC στην Ελλάδα, τα οποία εσείς έχετε επιτυχημένα χρησιμοποιήσει» είναι πιθανότερο να έχει θετική ανταπόκριση.
Ευχαριστήστε. Πολύ.
Η ευγένεια είναι μια από τις μεγαλύτερες αρετές. Μην αμελείτε ποτέ να ευχαριστήσετε το πρόσωπο που ασχολήθηκε μαζί σας, ακόμα και προτού το κάνει. Κάντε του καθαρό πόσο εκτιμάτε το ότι συμφώνησε να βοηθήσει αφιερώνοντας τον πολύτιμο χρόνο του.
Προσφερθείτε να δώσετε και εσείς κάτι ως ανταπόδοση, ακόμα και αν ο άλλος δεν χρειάζεται τίποτα από εσάς. Δείχνει ευγνωμοσύνη και, το σημαντικότερο, αυτοπεποίθηση.
Διαβάστε ακόμη: