Πληθωρισμός: Μπορεί να αντέξει ο προϋπολογισμός μέτρα για την ακρίβεια;
- 13/06/2023, 09:23
- SHARE
Η καλή πορεία των φορολογικών εσόδων καλλιεργεί προσδοκίες για διατήρηση των μέτρων στήριξης των εισοδημάτων όσο ο πληθωρισμός επιμένει και συνεχίζονται τα κύματα ακρίβειας στα τρόφιμα.
Φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης συντηρούν την τάση υπερεκτέλεσης του προϋπολογισμού. Αυτή η τάση σε συνδυασμό με την καλή πορεία της ανάπτυξης, που διαμορφώθηκε σε 2,1% στο α’ τρίμηνο του 2023, θα ευνοήσουν την αύξηση των διαθέσιμων πόρων.
Ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται και την ένταση των παρενεργειών του πληθωρισμού θα κριθεί και η συνέχιση μέτρων όπως το Market Pass. Το πρόγραμμα έχει ισχύ έξι μηνών, από τον Φεβρουάριο έως και τον Ιούλιο του 2023 και η ψηφιακή κάρτα λήγει τέλος Αυγούστου. Υπενθυμίζεται ότι το Market Pass εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό πέρυσι τον Δεκέμβριο, εγκαινιάστηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2023 και στις 15 Μαρτίου ενισχύθηκαν από την Κοινωνία της Πληροφορίας περίπου 2,9 εκατ. δικαιούχοι του προγράμματος με 500 εκατ. ευρώ (για την περίοδο Φεβρουάριος – Ιούλιος 2023).
Πάντως ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχιστεί το Market Pass. Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε και στο debate των πολιτικών αρχηγών τον περασμένο μήνα αυτό θα ισχύσει εφόσον τα δημοσιονομικά δεδομένα το επιτρέψουν. Εξετάζεται πάντως σοβαρά επέκταση του Market Pass και στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 και συνέχιση μέτρων όπως το καλάθι του νοικοκυριού, όπως είχε σημειώσει.
Εντωμεταξύ, η αύξηση των μισθών, μια πρωτοβουλία της προηγούμενης κυβέρνησης για τη στήριξη των εισοδημάτων και μια από τις προεκλογικές υποσχέσεις των κομμάτων, αποτελεί εργαλείο για πολλές κυβερνήσεις στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο. Παράλληλα αναζητούνται πόροι για την χρηματοδότηση νέων μέτρων όσο συνεχίζεται η ακρίβεια στα τρόφιμα. Για παράδειγμα, η Γαλλία αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 2,19% και προχώρησε σε συμφωνία με τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ για συγκράτηση των τιμών, η Πορτογαλία προχώρησε σε κατάργηση του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα διατροφής στο πλαίσιο μέτρων για τα χαμηλά εισοδήματα, η Ισπανία αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 8% και η Τσεχία κατά 6,8%.
Τα κύματα ανατιμήσεων
Αναφορικά με την πορεία των τιμών, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο πληθωρισμός τροφίμων διαμορφώθηκε σε 11,6% τον Μάϊο ενώ ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε 2,8% από 3% τον Απρίλιο.
Μέσα σε έναν χρόνο έχουν καταγραφεί αυξήσεις σε ψωμί και δημητριακά που ξεπερνούν το 11%, σε κρέατα σχεδόν 12%, γαλακτοκομικά και αυγά 18%, έλαια και λίπη κοντά στο 16% ενώ διψήφια αύξηση τιμών σημειώνεται σε Ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά (10,3%), καφέ-κακάο-τσάι (13,2%) και μεταλλικό νερό-αναψυκτικά και χυμούς φρούτων (12,9%). Αυξήσεις καταγράφονται και μεταξύ Μαΐου και Απριλίου. Τα στοιχεία δείχνουν για παράδειγμα αύξηση 5,4% στο ρύζι, 8% στο αλεύρι, 3,4% στο χοιρινό, 4% στα αυγά, 7,6% στα φρούτα, 4,3% στις πατάτες κ.ο.κ..
Πρόβλημα ωστόσο αντιμετωπίζουν και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης αν ληφθεί υπόψη ότι ο πληθωρισμός τροφίμων στην ΕΕ κυμαίνεται κατά μέσο όρο σε 16,41%. Πρακτικά, η Ελλάδα έχει υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων από την Κύπρο, που είναι στο 8,38%, τη Λευκορωσία με 4,4%, τη Δανία με 10,6%, το Κόσοβο με 9,4%, τη Μάλτα στο 11,4% και την Ελβετία με 5,3%. Είναι ωστόσο σε καλύτερη θέση από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ, όπως για παράδειγμα τη Γερμανία και τη Γαλλία, με πληθωρισμό τροφίμων 16,8% και 14,9% αλλά και γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία, στο 15,85% και η Ρουμανία στο 19,84%.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: