Ερντογάν: Καλύτερα «μόνος» του
- 22/07/2014, 21:10
- SHARE
Περισσότερες εξουσίες να μεταβιβάζονται στην προεδρία θέλει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι επιθυμεί να ενισχυθούν οι εξουσίες του προέδρου στη χώρα του και πρόσθεσε πως αναμένει ότι το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης θα καταρτίσει και θα καταθέσει προς ψήφιση στην Εθνοσυνέλευση ένα νέο Σύνταγμα μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2015.
Ο Ερντογάν ελπίζει να γίνει ο πρώτος απευθείας εκλεγμένος από το λαό πρόεδρος της Τουρκίας στις εκλογές της 10ης Αυγούστου και δεν κρύβει την επιθυμία του να δει το ως σήμερα κυρίως εθιμοτυπικό αυτό αξίωμα να αποκτά μεγαλύτερη ισχύ εάν —όπως αναμένεται γενικά— κερδίσει πράγματι.
Οι επικριτές του πρωθυπουργού εκφράζουν φόβους πως ίσως χρησιμοποιήσει αυτόν τον ρόλο για να συγκεντρώσει κι άλλες εξουσίες. Ο αυταρχισμός που επιρρίπτουν στον Ερντογάν οι αντίπαλοί του θεωρείται πως θα μπορούσε να θέσει εν αμφιβόλω μια δεκαετία οικονομικής ανάπτυξης και, σε σύγκριση με το παρελθόν, πολιτικής σταθερότητας.
«Εύχομαι να δω τη χώρα μου να μετακινείται σε ένα προεδρικό σύστημα, αλλά δεν μπορώ να πω εάν και κατά πόσον το κόμμα μου θα συμφωνήσει σε αυτό ως τότε», είπε ο Ερντογάν σε μια τηλεοπτική του συνέντευξη η οποία μεταδόθηκε αργά χθες Δευτέρα.
«Εάν δεν είναι ένα εντελώς προεδρικό σύστημα, ένα ημιπροεδρικό σύστημα θα μπορούσε επίσης να είναι μια πιθανότητα. Με αυτόν τον τρόπο η λήψη αποφάσεων. . . θα είναι εφικτό να γίνεται ταχύτερα και με μεγαλύτερη ευκολία», επισήμανε ο Ερντογάν, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είπε ότι «δεν είναι μυστικό» πως το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης θέλει να καταρτίσει νέο Σύνταγμα και ότι θα πιέσει αυτό να αναθεωρηθεί εάν, όπως προβλέπει, το κυβερνών κόμμα τα πάει καλά στις βουλευτικές εκλογές της επόμενης χρονιάς.
Οι προηγούμενες προσπάθειες για την αναθεώρηση του τουρκικού Συντάγματος απέτυχαν διότι οι διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση κατέρρευσαν. Οι όποιες αναθεωρήσεις προταθούν θα πρέπει να εγκριθούν από μια πλειοψηφία δύο τρίτων στο τουρκικό κοινοβούλιο—δηλαδή έναν αριθμό βουλευτών που υπερβαίνει το 58% των εδρών το οποίο ελέγχει σήμερα το AKP.
Ο Ερντογάν κυριαρχεί στην τουρκική πολιτική σκηνή επί μια δεκαετία και πλέον και πιστώνεται την άνοδο της τουρκικής οικονομίας από το τέλμα όπου θεωρείτο πως βρισκόταν στη 17η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.
Όμως η πολιτική του υστεροφημία έχει τρωθεί σε μεγάλο βαθμό, εξαιτίας ιδίως της βάρβαρης καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του καλοκαιριού του 2013 αλλά και του σκανδάλου διαφθοράς που κλυδωνίζει την κυβέρνηση και τον στενό κύκλο του ιδίου του Ερντογάν από τα τέλη της περασμένης χρονιάς ως και τους τελευταίους μήνες.
Διαβάστε ακόμα: