Ο Ματίς και ο Μόραλης «ταξιδεύουν» στην Νέα Υόρκη
- 23/07/2014, 10:26
- SHARE
Πρόκειται για ένα πρωτότυπο έργο Ελλήνων και Αμερικανών καλλιτεχνών στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Μεταξύ των Θαλασσών».
Η ανυπακοή στην αποτυχία και το ανυπότακτο όνειρο του καλλιτέχνη αναδείχτηκαν με ευρηματικότητα και σύνθεση ιδεών, χωρών, εικόνων και γλωσσών, σε μια παράσταση στο Μανχάταν, που έφερε «ελληνική σφραγίδα».
Πρόκειται για το έργο του Αμερικανού συγγραφέα και καθηγητή Chuck Mee «Hôtel Méditerranée», με το οποίο έγινε χθες το βράδυ η πρεμιέρα του φετινού φεστιβάλ «Μεταξύ των Θαλασσών» (Between the Seas) της Νέας Υόρκης. Ιδρύτρια του φεστιβάλ και καλλιτεχνική διευθύντριά του είναι η Ελληνίδα σκηνοθέτης και ηθοποιός, Ακτίνα Σταθάκη.
Η παράσταση δόθηκε στο Wild Project του Ανατολικού Μανχάταν και οι θεατές καταχειροκρότησαν τους συντελεστές. Το έργο σκηνοθέτησε η Νάντια Φώσκολου και την παραγωγή έκανε η Ρεγγίνα Βορριά.
Αναμειγνύοντας μια αμερικανική «γνήσια πρώτη ύλη», την αυτοπροσωπογραφία του φημισμένου Γάλλου ζωγράφου Ματίς, όπως την κατέγραψε ο Chuck Mee και ένα ελληνικό «αυθεντικό υλικό», με το ντοκιμαντέρ του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου για τον Γιάννη Μόραλη, παρουσιάστηκε μια καλοδουλεμένη και πολυσύνθετη δουλειά, δίνοντας την ευκαιρία συνεργασίας σε Έλληνες και Αμερικανούς καλλιτέχνες, αλλά συνάμα μεταφέροντας τη μόνιμη αγωνία του καλλιτέχνη που παλεύει για να καταρρίψει οριοθετήσεις στο έργο και στη ζωή του.
«Επέλεξα το έργο του Chuck Mee “Αυτοπροσωπογραφία του Ματίς”, γιατί με ενδιαφέρει γενικά το έργο αυτού του σπουδαίου Αμερικανού συγγραφέα» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Νάντια Φώσκολου, σημειώνοντας: «Όσο το μελετούσα, μου ερχόντουσαν μνήμες από μία αναδρομική έκθεση που είχα δει πριν από λίγα χρόνια στην Αθήνα για τον Γιάννη Μόραλη, τον οποίο αγαπώ πολύ και συγκεκριμένα από ένα ντοκιμαντέρ του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου που προβαλλόταν στο πλαίσιο αυτής της έκθεσης, στην Εθνική Πινακοθήκη. Μελετώντας λοιπόν το κείμενο, έβλεπα ότι είχε άμεση διασύνδεση. Έτσι, μού ήρθε η ιδέα να παρουσιάσω μια παράσταση που είναι το έργο του Chuck Mee και αναφέρεται στον Ματίς, σε συνομιλία, σε μείγμα, με τον ντοκιμαντέρ για τον Γιάννη Μόραλη. Το νόημα της ιστορίας στηρίζεται στον αγώνα του καλλιτέχνη, αλλά νομίζω ότι αφορά τον αγώνα του κάθε ανθρώπου: η αγωνία της επιτυχίας, ο αγώνας της επιβίωσης, της αθανασίας, της αιωνιότητας, όλα αυτά».
Η σκηνοθέτης του «Hôtel Méditerranée», που έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη σκηνοθεσία θεάτρου στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και σκηνοθετεί αξιόλογα έργα σε Αθήνα και Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι συντελεστές της παράστασης είναι Έλληνες και Αμερικανοί καλλιτέχνες, και επιθυμία τους είναι το συγκεκριμένο έργο να παρουσιαστεί και στην Ελλάδα.
Συντελεστές της παράστασης ήταν οι ηθοποιοί: Φώτης Μπατζάς, Χριστίνα Σιαπκαρά, Καλλιόπη Τζερμάνη, Nathan Wright και Τίνα Γιωτοπούλου. Σκηνικά Μικαέλα Λιακατά, φωτισμός Drew Florida, κοστούμια Kristin Isola, μουσική Ερατώ Κρεμμύδα, στίχους Maggie-Kate Coleman και σχεδιασμό προβολής Aaron Minerbrook.
Η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ «Between the Seas» της Νέας Υόρκης, που διοργανώνεται για τέταρτη συνεχή χρονιά, Ακτίνα Σταθάκη, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «σκοπός ήταν να δώσω ένα χώρο και μια πλατφόρμα έκφρασης σε μεσογειακούς καλλιτέχνες, οι οποίοι δεν έχουν συχνά την ευκαιρία να δείξουν τη δουλειά τους στη Νέα Υόρκη και συγχρόνως να τους δοθεί η ευκαιρία να γνωριστούν και να συνεργαστούν με καλλιτέχνες που ζουν στην Αμερική. Ο θεσμός έχει εξελιχθεί πάρα πολύ και κάθε χρόνο έχουμε μεγαλύτερη υποστήριξη από καλλιτέχνες, από χορηγούς και από το κοινό».
Όπως επισήμανε, «η Ελλάδα έχει έντονη παρουσία, ανάλογα και με τις συμμετοχές καλλιτεχνών», υπογραμμίζοντας ότι «η χώρα μας παράγει πάρα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα αυτό τον καιρό, ίσως και λόγω της κρίσης και πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο να προβάλλονται και στην Αμερική». Όσον αφορά την πρεμιέρα του φετινού φεστιβάλ, με το προαναφερθέν έργο, τόνισε ότι «άρεσε πάρα πολύ και το θέατρο ήταν γεμάτο. Η παράσταση στηριζόταν σε μια αρκετά ενδιαφέρουσα ιδέα και ανέμειξε το βίντεο με το θέατρο και τη δουλειά ενός Έλληνα ζωγράφου με τη δουλειά ενός Γάλλου ζωγράφου. Αυτό που επίσης βρήκα ενδιαφέρον, διαβάζοντας το κείμενο του Chuck Mee, είναι η ανάγκη του καλλιτέχνη να είναι καλλιτέχνης. Στις εποχές όμως που ζούμε, μπορούμε να το περιμένουμε αυτό; Είναι μια πολυτέλεια η τέχνη; Η τέχνη πρέπει να είναι στρατευμένη ή τέχνη για την τέχνη; Αυτά τα ερωτήματα του κειμένου νομίζω πως βρήκαν μεγάλη απήχηση στους θεατές».
Το φεστιβάλ «Between the Seas» θα παρουσιάσει, επίσης, για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη δουλειά της Λένας Κιτσοπούλου «Η τιμή». Πρόκειται για ένα μικρής διάρκειας μονόπρακτο της συγγραφέως, γραμμένο το 2012, στο πλαίσιο του προγράμματος «Theater Uncut» του Λονδίνου και θα παρουσιαστεί με τη μορφή θεατρικής ανάγνωσης στα αγγλικά. «Η Τιμή» πραγματεύεται την ιστορία ενός ζευγαριού στην Ελλάδα της κρίσης, που πηγαίνει στο σουπερμάρκετ για να αγοράσει ένα μωρό. Θα παρουσιαστεί σε σκηνοθεσία της Noelle Ghoussaini, μαζί με το μονόπρακτο του Σύρου συγγραφέα Mohammad Al Attar «Μια τυχαία συνάντηση».
Η παρουσίαση του έργου θα γίνει στο πλαίσιο ενός καινούριου προγράμματος, που ξεκίνησε το φεστιβάλ, με την ονομασία «4Χ4: NYC meets the Med». Τέσσερα μεσογειακά έργα επιλέγονται για μια σειρά θεατρικών αναγνώσεων σε σκηνοθεσία τεσσάρων Αμερικανών σκηνοθετών. «Στόχος του προγράμματος είναι να γνωρίσει το αμερικανικό κοινό τη μεσογειακή δραματουργία, αλλά και να ενισχυθεί η διαπολιτισμική συνεργασία μεταξύ Μεσογειακών και Αμερικανών καλλιτεχνών» τόνισε η κ. Σταθάκη. Εκτός από τη Λένα Κιτσοπούλου και τον Al Attar, θα παρουσιαστούν έργα των Jeton Neziraj (Κόσοβο) και Esteve Soler (Καταλονία).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε ακόμα:
Ο «Φιλοκτήτης» του Σοφοκλή μέσα από τα μάτια του Κώστα Φιλίππογλου