ΗΠΑ εναντίον Κίνας: Οι σημαντικότερες κόντρες των δύο παγκόσμιων υπερδυνάμεων
- 20/06/2023, 12:30
- SHARE
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν δηλώνουν αισιόδοξοι για την πρόοδο στη σχέση των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, μετά την επίσκεψη στο Πεκίνο του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν. Ωστόσο, οι βαθιές διαφωνίες επιμένουν μεταξύ τους επιμένουν, με τις δυο χώρες να έχουν μακριά και πολύπλοκη ιστορία.
«Τα δύο μέρη σημείωσαν πρόοδο και κατέληξαν σε συνεννόηση σε συγκεκριμένα σημεία», ανέφερε ο Σι Τζινπίνγκ, χωρίς να διευκρινίσει ποια ακριβώς ήταν αυτά. Χαρακτήρισε «καλό πράγμα» την «πρόοδο», σύμφωνα με την κινεζική κρατική τηλεόραση CCTV.
«Βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο», έκρινε από την πλευρά του ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στην Καλιφόρνια, κρίνοντας πως ο κ. Μπλίνκεν έκανε «εξαιρετική δουλειά» στο Πεκίνο.
Η κινεζική και η αμερική οικονομία μπορεί να είναι άμεσα συνδεδεμένες σε όλους σχεδόν τους τομείς, ωστόσο, οι σχέσεις τους σε πολιτικό επίπεδο έχουν περάσει από πολλά κύματα. Ας θυμηθούμε τις πιο ταραχώδεις στιγμές στην ιστορία των δυο υπερδυνάμεων.
10. Εμπορικός πόλεμος
Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ ξεκίνησε το 2018 όταν οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς σε κινεζικά προϊόντα και η Κίνα ανταπέδωσε με δικούς της δασμούς. Αυτή η εμπορική διαμάχη αφορούσε ζητήματα όπως κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, εμπορικές ανισορροπίες και πρόσβαση στην αγορά.
9. Θάλασσα της Νότιας Κίνας
Οι ΗΠΑ εξέφρασαν ανησυχίες για τις εδαφικές διεκδικήσεις της Κίνας και την κατασκευή στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Οι ΗΠΑ διεξήγαγαν επιχειρήσεις ελεύθερης ναυσιπλοΐας, τις οποίες η Κίνα θεωρεί παραβίαση της κυριαρχίας της.
8. Τεχνολογία και κυβερνοασφάλεια
Υπήρξαν συνεχείς εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ για ζητήματα όπως η κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, η μεταφορά τεχνολογίας και ανησυχίες για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Κίνα ότι εμπλέκεται σε κατασκοπεία στον κυβερνοχώρο, με ποιο πρόσφατο το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί γύρω από την πλατφόρμα TikTok.
7. Ανθρώπινα δικαιώματα
Οι ΗΠΑ επέκριναν την πολιτική των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την πλευρά της Κίνας, ιδίως όσον αφορά ζητήματα όπως η μεταχείριση των Ουιγούρων Μουσουλμάνων στο Σιντζιάνγκ, οι περιορισμοί στην ελευθερία του λόγου και η πολιτική καταστολή. Αυτές οι ανησυχίες έχουν οδηγήσει σε διπλωματικές εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών.
6. Χονγκ Κονγκ
Οι ΗΠΑ επικρίνουν την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας και την επιβολή των νόμων για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ. Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις σε Κινέζους αξιωματούχους και έχουν λάβει άλλα μέτρα για να υποστηρίξουν το κίνημα υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ.
5. Πανδημία COVID-19
Η προέλευση της πανδημίας COVID-19 στη Γουχάν της Κίνας οδήγησε σε εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών. Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Κίνα για έλλειψη διαφάνειας και κακή διαχείριση της αρχικής επιδημίας, με αποτέλεσμα τεταμένες σχέσεις και παιχνίδια κατηγοριών.
4. Στρατιωτικός ανταγωνισμός
Οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν εμπλακεί σε στρατιωτικό ανταγωνισμό στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει ανησυχίες για τον στρατιωτικό εκσυγχρονισμό της Κίνας, τις εδαφικές διαφορές και την αυξημένη αυτοπεποίθηση στην περιοχή.
3. Ιδεολογικές διαφορές
Το αυταρχικό πολιτικό σύστημα της Κίνας και η αυξανόμενη επιρροή της παγκοσμίως έχουν δημιουργήσει ιδεολογικές διαφορές με τις ΗΠΑ, οι οποίες υποστηρίζουν ένα πιο δημοκρατικό καθεστώς. Αυτές οι διαφορές έχουν συμβάλει στον στρατηγικό ανταγωνισμό μεταξύ των δύο χωρών.
2. Οικονομικός ανταγωνισμός
Η ταχεία οικονομική ανάπτυξη της Κίνας και η αμφισβήτησή της στην αμερικανική οικονομική κυριαρχία έχουν δημιουργήσει εντάσεις. Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει ανησυχίες για το κρατικό οικονομικό μοντέλο της Κίνας, τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και την παραβίαση της πνευματικής ιδιοκτησίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ TOP 10:
Η διαμάχη για την Ταϊβάν
Οι ΗΠΑ διατηρούν ανεπίσημες σχέσεις με την Ταϊβάν και έχουν υποστηρίξει τη δημοκρατία της. Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν ως μέρος της επικράτειάς της και αντιτίθεται σε οποιαδήποτε εμπλοκή των ΗΠΑ στις υποθέσεις της Ταϊβάν.
Σημείο καμπής στις σχέσεις Ταϊβάν και Κίνας τοποθετείται χρονικά στον Αύγουστο του 2022, όταν στο νησί πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη η τότε πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.
Το Πεκίνο καταδίκασε με σφοδρότητα εκείνη την επίσκεψη ως «εξαιρετικά επικίνδυνη», με τη χώρα να προχωρά σε μπαράζ στρατιωτικών ασκήσεων με τη χρήση βαλλιστικών πυραύλων.
Η Ταϊβάν αντέτεινε πως οι ενέργειες αυτές, που ανάγκασαν τη διεθνή εμπορική αεροπλοΐα και ναυσιπλοΐα να βρουν εναλλακτικές διαδρομές στη θάλασσα της Νότιας Κίνας, παραβίαζαν την εθνική κυριαρχία της.
Έκτοτε, η ένταση μεταξύ των δύο βαίνει διαρκώς κλιμακούμενη.