Μεταβιβάσεις ακινήτων μόνο με πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ
- 24/07/2014, 11:00
- SHARE
Άκυρες θα θεωρούνται οι συναλλαγές χωρίς την απόδειξη ότι έχουν πληρωθεί όλοι οι φόροι της τελευταίας πενταετίας.
Πιστοποιητικό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) με το οποίο θα αποδεικνύεται ότι έχουν πληρωθεί όλοι οι φόροι ακίνητης περιουσίας της τελευταίας πενταετίας, θα χρειάζονται πλέον οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους.
Το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι σε κάθε πώληση, δωρεά, γονική παροχή, κληρονομιά κ.λπ. ο φορολογούμενος πρέπει να προσκομίζει στον συμβολαιογράφο το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ.
Σε διαφορετικές περίπτωση οι μεταβιβάσεις που θα γίνονται χωρίς το πιστοποιητικό αυτό θα θεωρούνται άκυρες, ενώ το ακίνητο δεν θα μπορεί να μετεγγραφεί στο Κτηματολόγιο ή να υποθηκευθεί.
Όπως επισημαίνεται σε εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων βάσει του νόμου είναι αυτοδικαίως άκυρη κάθε υποσχετική ή εκποιητική δικαιοπραξία με την οποία συστήνονται, μεταβάλλονται, αλλοιώνονται ή μεταβιβάζονται από οποιαδήποτε αιτία δικαιώματα επί ακινήτου ή παρέχεται δικαίωμα προσημείωσης ή υποθήκης σε αυτό, αν δεν μνημονεύεται και δεν επισυνάπτεται από το συμβολαιογράφο στο συμβόλαιο που συντάσσει, πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ για το συγκεκριμένο ακίνητο.
Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων οι φύλακες μεταγραφών και οι προϊστάμενοι των κτηματολογικών γραφείων υποχρεούνται να αρνηθούν τη μεταγραφή ή την καταχώρηση στα κτηματολογικά βιβλία συμβολαιογραφικού εγγράφου, με το οποίο συστήνονται, μεταβάλλονται, αλλοιώνονται ή μεταβιβάζονται από οποιαδήποτε αιτία δικαιώματα επί ακινήτου ή παρέχεται δικαίωμα προσημείωσης ή υποθήκης σε αυτό, αν δε μνημονεύεται και δεν επισυνάπτεται πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ.
Αυτό ισχύει και για τη μεταγραφή ή καταχώρηση της κατακυρωτικής έκθεσης επί εκούσιου πλειστηριασμού, καθώς και για τη μεταγραφή ή καταχώρηση της αποδοχής κληρονομιάς. Επιπρόσθετα, αναφέρει ότι είναι απαράδεκτη η συζήτηση ενώπιον δικαστηρίου εμπράγματης αγωγής επί ακινήτου, πλην της μονομερούς εγγραφής υποθήκης ή προσημείωσης υποθήκης ή της άρσης κατάσχεσης, αν δεν προσκομισθεί από τον υπόχρεο το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ.
Η ΓΓΔΕ αναφέρει πως το σχέδιο συμβολαιογραφικού εγγράφου θα πρέπει να περιέχει όλα τα στοιχεία που απαιτούνται, δηλαδή θα πρέπει να μνημονεύεται το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ χωρίς βέβαια την αναγραφή του συγκεκριμένου πιστοποιητικού και την επισύναψη αυτού, ώστε, κατά τη σύνταξη του οριστικού συμβολαίου να συμπληρωθεί μόνο ο αριθμός αυτού και να επισυναφθεί.
Διαβάστε ακόμη: