Ποιοι ψάχνουν εργαζόμενους και δεν βρίσκουν
- 21/06/2023, 16:13
- SHARE
Με το …κιάλι βλέπουν τους εξειδικευμένους εργαζόμενους οι βιοτέχνες της Θεσσαλονίκης, καθώς 8 στους 10 (ποσοστό 82%) δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό με τις δεξιότητες που η επιχείρηση τους απαιτεί.
Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από το δίμηνο Οικονομικό Βαρόμετρο, για το διάστημα Μαΐου – Ιουνίου, που εκπόνησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Σημειώνεται πως το Βαρόμετρο διενεργήθηκε ηλεκτρονικά σε 345 επιχειρήσεις-μέλη του ΒΕΘ.
Όπως προκύπτει από την έρευνα οι ειδικότητες στις οποίες καταγράφεται μεγαλύτερη έλλειψη εργαζομένων είναι των τεχνιτών με αποτέλεσμα το 65% των ερωτηθέντων να απαντά πως δεν βρίσκει τεχνικό προσωπικό. Το 6% απαντά πως δεν βρίσκει εργαζόμενους στον κλάδο της πληροφορικής, το 3% σε οικονομικούς κλάδους, ενώ το 26% σε άλλους κλάδους.
Μεγαλύτερο πρόβλημα εύρεσης εξειδικευμένων εργαζομένων αντιμετωπίζουν οι μικτές επιχειρήσεις, δηλαδή το 87%, ακολουθούν οι επιχειρήσεις υπηρεσιών με 85% ενώ το 75% των μεταποιητικών δηλώνει πως αντιμετωπίζει δυσκολίες στην αναζήτηση του προσωπικού που χρειάζεται η επιχείρηση του.
Οι ασφαλιστικές εισφορές συνεχίζουν να αποτελούν το μεγαλύτερο αγκάθι για τους βιοτέχνες της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα στην ερώτηση «ποια μέτρα πιστεύετε πως θα ενισχύσουν τη δραστηριότητα σας;» το 45% των συμμετεχόντων απαντά η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, το 23% η επιδότηση της εργασίας, το 17% η ουσιαστικότερη διασύνδεση παραγωγής με εκπαίδευση μέσω προγραμμάτων κατάρτισης, ενώ το 15% άλλο.
Στην ερώτηση «οι επαναληπτικές εκλογές επηρεάζουν την πορεία της επιχείρησης σας (ζήτηση κλπ)» το 61% απάντησε ναι/μάλλον ναι, ενώ το 39% όχι/ μάλλον όχι. Η σταθερότητα φαίνεται να είναι το ζητούμενο αλλά και το μήνυμα που εκπέμπει ο βιοτεχνικός κόσμος.
Όμως σε σχετική ερώτηση, ικανοποιητική κρίνει την κατάσταση της επιχείρησης του το 51% των ερωτηθέντων, 27% καλή, ενώ το 22% τη χαρακτηρίζει κακή.
Για τους επόμενους έξι μήνες το 55% εκτιμά πως η κατάσταση της επιχείρησης του θα είναι ίδια, το 26% καλύτερη, ενώ το 19% χειρότερη.
Το 73% των συμμετεχόντων στην έρευνα για το επόμενο δίμηνο απαντά πως θα διατηρήσει το ανθρώπινο δυναμικό της επιχείρησης του, το 20% πως θα προσλάβει προσωπικό και το 7% πως θα απολύσει.
Το 35% των ερωτηθέντων απαντά πως ο τζίρος της επιχείρησης του κατέγραψε μείωση, το 53% πως παρέμεινε ίδιος, ενώ το 12% πως αυξήθηκε. Αναφορικά με το δείκτη οικονομικής συγκυρίας αυτός προκύπτει για τρίτο συνεχές δίμηνο θετικός από την έναρξη του βαρομέτρου, ένα χρόνο πριν. Συγκεκριμένα ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου ήταν στο 5,9% ενώ στο δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου είχε διαμορφωθεί στο 2,9%.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: