Το μετέωρο βήμα της Boxer – Φειδάς και η κρίσιμη δικάσιμος
- 24/06/2023, 13:21
- SHARE
Έξι χρόνια μετά την κατάθεση στο Πρωτοδικείο Αθηνών του πρώτου σχεδίου εξυγίανσης, η εταιρεία Φειδάς, γνωστή με το brand Boxer, ζητά επαναφορά της συζήτησης περί επικύρωσης της δεύτερης συμφωνίας εξυγίανσης της που κατέθεσε το 2021. Η συζήτηση στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών ορίσθηκε να πραγματοποιηθεί στις 27 Σεπτεμβρίου ημέρα Τετάρτη στις 9 το πρωί. Όμως παραμένει άγνωστο αν αυτή τη φορά η εταιρεία που μεσουράνησε κάποιες δεκαετίες πίσω θα καταφέρει να βρει τον βηματισμό της.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το 2017 η εταιρεία, που έμαθε τους Ρώσους να φοράνε τη δεκαετία του ’80 δυτικού τύπου παπούτσια, που δημιούργησε ένα από τα πιο σύγχρονα εργοστάσια υποδηματοποιίας με παραγωγική δυναμικότητα 2 εκατομμυρίων ζευγαριών το έτος και που προς της κρίσης τζίραρε περί τα 30 εκατ. ευρώ, αναζήτησε σανίδα σωτηρίας καταθέτοντας στο Πρωτοδικείο Αθηνών το πρώτο σχέδιο εξυγίανσης. Εκείνο το πρώτο βήμα για την επιστροφή της στον ενάρετο κύκλο που εγκρίθηκε από τους πιστωτές της και έλαβε στις 5 Μαρτίου του 2018 το «πράσινο φως» από το Πρωτοδικείο Αθηνών δεν περπάτησε ποτέ. Διότι το βασικό ακίνητο που διασφάλιζε τη χρηματοδότηση του business plan, δεσμεύτηκε από το Ελληνικό Δημόσιο.
Για τον λόγο αυτό το 2021, η εταιρεία αναζήτησε μια νέα συμφωνία με τους πιστωτές της, για να «περπατήσει» μέσω μιας βιώσιμης και υλοποιήσιμης λύσης. Όμως ούτε αυτό το σχέδιο έχει καταφέρει να φέρει στον ενάρετο δρόμο την βιομηχανία υποδηματοποιίας που δραστηριοποιείται πάνω από έναν αιώνα στην παραγωγή υποδημάτων.
Το τελευταίο επεισόδιο στο εξαετές σήριαλ στα δικαστήρια παίζεται αυτές τις ημέρες. Η ιστορική βιομηχανία υποδημάτων αιτήθηκε την επανεξέταση της υπόθεσής της από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Η συζήτηση αφορά το δεύτερο σχέδιο εξυγίανσης που είχε καταθέσει προ διετίας για το οποίο τον Νοέμβριο του 2022 το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών ανέβαλε την έκδοση οριστικής απόφασης και διέταξε την επανάληψη της συζήτησης προκειμένου ο Εμπειρογνώμονας να διευκρινίσει με συμπληρωματική του έκθεση τα εξής:
- Για ποιο λόγο στο σενάριο βίαιης ρευστοποίησης εκποίησης το ελληνικό δημόσιο εντάσσεται για το σύνολο των απαιτήσεων του ύψους 9,771 εκατ. ευρώ στην κατηγορία των γενικώς προνομιούχων και δεν έχει συνεκτιμήσει ότι οι απαιτήσεις του ελληνικού δημοσίου ύψους 4,042 εκατ. ευρώ είναι εξασφαλισμένες με υποθήκη και άρα ανήκει στους ενέγγυους πιστωτές και ότι μόνο για το υπόλοιπο ποσό των 5,73 εκατ. ευρώ θεωρείται γενικώς προνομιούχο
- Σε περίπτωση που προβεί σε διόρθωση της παραπάνω, ποια η κατανομή του προϊόντος ρευστοποίησης για το ελληνικό δημόσιο κατά το σενάριο βίαιης εκποίησης.
Η εταιρεία ζήτησε τον Δεκέμβριο του 2022 να προσδιοριστεί νέα δικάσιμος για τη συζήτηση της αίτησης η οποία από το Πρωτοδικείο Αθηνών τον περασμένο Μάιο κηρύχθηκε απαράδεκτη καθώς δεν επαναφέρθηκαν προς συζήτησης οι κύριες παρεμβάσεις του Ελληνικού Δημοσίου, του e-ΕΦΚΑ και η πρόσθετη παρέμβαση του Παναγιώτη Νταή που είναι μέτοχος της Φειδάς. Για να φτάσουμε στα μέσα Ιουνίου όπου η εταιρεία ζήτησε εκ νέου να προσδιοριστεί νέα δικάσιμος για τη συζήτηση της αίτησης και να συνεκδικαστούν οι κύριες και πρόσθετες παρεμβάσεις ώστε να εκδοθεί ενιαία απόφαση και να γίνει αυτή δεκτή.
Μπορεί η Boxer – Φειδάς όμως να καταστεί βιώσιμη; Ναι λένε πηγές της εταιρείας οι οποίες σημειώνουν πως τον τελευταίο χρόνο έχει δημιουργηθεί μια task force με έμπειρα στελέχη της αγοράς ικανά για να αντιμετωπίσει η βιομηχανία τα χρονίζοντα προβλήματα της, που έχουν δημιουργηθεί με την οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας και προσφάτως λόγω της πανδημίας και να θέσει τις βάσεις για την επόμενη ημέρα.
Στο πλαίσιο αυτό έχουν υπάρξει εκ βάθρων αλλαγές προσώπων στο διοικητικό της συμβούλιο, αλλά και κουλτούρας στο μοντέλο διοίκησης και στο επιχειρηματικό της πλάνο. Προτεραιότητα πλέον έχουν οι εξαγωγές, η ανάλυση δεδομένων για τις τιμές των Α’ υλών, οι συνεργασίες με εταιρείες του εξωτερικού και η εύρεση συνεργασιών για παραγωγή διευρυμένης γκάμας υποδημάτων φασόν (‘private label’).
Στη χρήση του 2021 (τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός) ο κύκλος εργασιών της είχε αυξηθεί 6,72% στα 4.460.397,73 ευρώ και οι καθαρές ζημιές στα 1.133.309,44 ευρώ έναντι ζημιών 1.300.480,95 ευρώ το 2021. Όμως τα νούμερα αυτά απέχουν όχι μόνο από τα υψηλά της προ οικονομικής χρήσης περιόδου όπου οι πωλήσεις της ήταν στα 30 εκατ. ευρώ αλλά ακόμη και από αυτά του 2018 και 2019. Τότε οι πωλήσεις της ήταν 7,5 εκατ. ευρώ από 8,5 εκατ. ευρώ το 2018 (-11,5%) με ζημιές 775.156 ευρώ έναντι κέρδους 367.487 ευρώ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: