Το Fortune Greece σε συνεργασία με την KPMG αναδεικνύουν και φέτος τους μεγάλους πρωταγωνιστές της εταιρικής υπευθυνότητας.
Ο κορυφαίος θεσμός για την εταιρική φήμη στην Ελλάδα επιστρέφει για να επιβραβεύσει οργανισμούς που δρουν με σκοπό, καινοτομία, ευελιξία, εξωστρέφεια και εταιρική υπευθυνότητα, για 9η συνεχή χρονιά. Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότερα από 2.200 στελέχη από 440 εταιρείες, ώστε να αναδείξουν τις Πιο Αξιοθαύμαστες Εταιρείες στην Ελλάδα για το 2023.
*Η λίστα δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα.
MAC 2023: Τι ξεχωρίσαμε, by KPMG
Η λίστα των Most Admired Companies φέτος περιλαμβάνει εταιρείες από όλους σχεδόν τους κλάδους της έρευνας (8 από τους συνολικά 9). Ανάμεσά τους, ο κλάδος της «βιομηχανίας» έχει τη μεγαλύτερη αντιπροσώπευση στις εταιρείες της λίστας και ακολουθούν οι κλάδοι «τροφίμων και ποτών» και «φαρμακευτικός».
Στο πλαίσιο αυτό η Γεωργία Καλεμίδου, Consulting Director της KPMG σχολίασε ότι «είναι αξιοσημείωτο ότι αυτή η πρωτιά ίσως σηματοδοτεί μία νέα τάση του κλάδου της βιομηχανίας, καθώς χαρακτηρίζεται μάλλον από πιο παραδοσιακά στοιχεία λειτουργίας και σχετικά περιορισμένη εξωστρέφεια προβολής του». Αναφορικά με τη Νο1 εταιρεία κάθε χρονιάς, επί δύο συνεχόμενες χρονιές προερχόταν από τον κλάδο των υπηρεσιών (2018-2019), ενώ τις υπόλοιπες επτά από τους κλάδους του φαρμάκου (2015), της βιομηχανίας (2016, 2020,2021,2022, 2023) και του λιανικού εμπορίου (2017). Η ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ είναι επί τέσσερα συνεχή έτη στην πρώτη θέση της έρευνας.
Μελετώντας τη λίστα των MAC 2023 και συγκεκριμένα τις TOP 5 εταιρείες της λίστας, το κριτήριο με τις περισσότερες ψήφους είναι η «Οικονομική ευρωστία», κριτήριο το οποίο έχει να βρεθεί πρώτο σε ψήφους από το 2018. Λαμβάνοντας υπόψη και το δεύτερο σε ψήφους κριτήριο, αυτό της «Καινοτομίας», έχει ενδιαφέρον να διερευνήσει κανείς τις καινοτομίες που εισάγουν οι εταιρείες αυτές και πώς επιδρούν στα συνολικά τους αποτελέσματα.
Μελετώντας τις ψήφους ανά κριτήριο των MAC για την 9ετία προκύπτει ότι τα δύο πιο δημοφιλή κριτήρια του θεσμού είναι η «Οικονομική ευρωστία» και η «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη». Μάλιστα, τα κριτήρια αυτά έχουν τις περισσότερες ψήφους ανάμεσα στις TOP 5 MAC εταιρείες κάθε χρονιάς. Ειδικά όσον αφορά στο 2ο κριτήριο, αυτό της «Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης», το ενδιαφέρον στον κλάδο «Τεχνολογία–Τηλεπικοινωνίες» είναι ακόμα εντονότερο, καθώς είναι το κριτήριο με τις περισσότερες ψήφους στις περισσότερες χρονιές. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Γεωργία Καλεμίδου, «θα έλεγε κανείς ότι ο προσανατολισμός των επιχειρήσεων και μάλιστα από το χώρο των τηλεπικοινωνιών στα θέματα της αειφορίας και βιώσιμης ανάπτυξης αποτελούν σημαντικά χαρατηριστικά επιτυχίας και αναγνώρισης στην επιχειρηματική κοινότητα. Την ίδια στιγμή, οι πρακτικές τους στα θέματα ESG μπορεί να ειδωθούν και σαν “παραδείγματα προς μίμηση” για άλλες επιχειρήσεις».