Πώς ένα διάλειμμα από τα social media θα βοηθήσει την ψυχική μας υγεία

Πώς ένα διάλειμμα από τα social media θα βοηθήσει την ψυχική μας υγεία
Officially launched in 2019, Facebook Dating is arriving in France and other European countries this Thursday, October 22nd. The social network hopes to compete with dating sites and applications such as Tinder, Meetic, Adopteunmec or Badoo, by becoming the reference for serious relationships. The integrated and totally free service uses information from Internet users to help them create affinities. France, 2020-10-24. Photograph by Jimmy Beunardeau / Hans Lucas. Lancé officiellement en 2019, Facebook Dating débarque en France et dans d’autres pays européens ce jeudi 22 octobre. Le réseau social espère concurrencer les sites et applications de rencontre comme par exemple Tinder, Meetic, Adopteunmec ou encore Badoo, en devenant la référence des relations sérieuses. Le service intégré et totalement gratuit utilise les informations des internautes pour les aider à créer des affinités. France, le 2020-10-24. Photographie par Jimmy Beunardeau / Hans Lucas. (Photo by Jimmy Beunardeau / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP
Μήπως είναι ώρα για ένα διάλειμμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Με μια νέα εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης να εμφανίζεται σχεδόν κάθε δεύτερη μέρα, υπάρχουν κάποιοι που αποφασίζουν να αφήσουν εντελώς πίσω τους αυτές τις πλατφόρμες. Και αυτό εν τέλει δεν θα ήταν και τόσο κακή ιδέα.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο ιδιοκτήτης του Twitter και πρώην διευθύνων σύμβουλος Elon Musk ανακοίνωσε ότι η εφαρμογή θα θέσει προσωρινά όρια στον αριθμό των εφαρμογών που μπορούν να διαβάσουν οι χρήστες σε μια ημέρα λόγω «ακραίων επιπέδων απόσπασης δεδομένων και χειραγώγησης του συστήματος». Οι μη επαληθευμένοι χρήστες περιορίστηκαν αρχικά στο να διαβάζουν 600 tweets την ημέρα, ενώ οι επαληθευμένοι χρήστες -όσοι πληρώνουν στο Twitter μηνιαία συνδρομή 8 δολαρίων- μπορούσαν να βλέπουν έως και 6.000 tweets την ημέρα.

Αν και κάποιοι εξοργίστηκαν και έφυγαν επιλέγοντας εναλλακτικές του Twitter, όπως το SPILL και το Bluesky, άλλοι αστειεύτηκαν για το πώς το όριο θα ενίσχυε την ψυχική τους υγεία και θα τους βοηθούσε να επανέλθουν στους στόχους τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και άλλοι συνέχισαν να σκέφτονται να εγκαταλείψουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο σύνολό τους, κάτι που μάλλον θα ήταν καλύτερα να κάνουν. Πρόσφατα, ο επικεφαλής ιατρός των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, Vivek Murthy δήλωσε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενέχουν «σημαντικό κίνδυνο βλάβης για τα παιδιά», σημειώνοντας ότι οι έφηβοι που περνούν τουλάχιστον τρεις ώρες την ημέρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και το άγχος.

Και δεν είναι μόνο τα παιδιά – αν και πράγματι αυτά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις αρνητικές συνέπειες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Κατά μέσο όρο, οι Gen Zers είναι πιο πιθανό από οποιαδήποτε άλλη γενιά να αναφέρουν αρνητικά συναισθήματα για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να δηλώσουν ότι έχουν κακή ψυχική υγεία, σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα 2022 Global Gen Z Survey του McKinsey Health Institute. Ωστόσο, οι baby boomers σε οκτώ από τις 26 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι περνούν τόσο χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο και οι Gen Zers, ενώ οι millennials ήταν πιο πιθανό να δημοσιεύουν τα περισσότερα μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει συνδεθεί με την πρόκληση ή την επιδείνωση διαφόρων συμπτωμάτων ψυχικής υγείας. Η έρευνα δείχνει ότι τα social media μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο και να αυξήσουν τα επίπεδα άγχους και τα συμπτώματα κατάθλιψης», λέει η Naiylah Warren, ψυχοθεραπεύτρια οικογένειας και γάμου και υπεύθυνη κλινικού περιεχομένου στο Real, μια εφαρμογή ψυχικής ευεξίας.

Ορισμένοι άνθρωποι σκέφτονται να κάνουν μόνιμο διάλειμμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά ακόμη και ένα προσωρινό διάλειμμα μπορεί να ωφελήσει την ψυχική σας υγεία.

Τα διαλείμματα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «μπορούν να μειώσουν τα συναισθήματα FOMO [fear of missing out – φόβος ότι θα χάσω κάτι που συμβαίνει], που συνδέονται με το άγχος, να ανακουφίσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης και να αυξήσουν τη συνολική ευεξία», εξηγεί η Warren. «Πρακτικά, τα διαλείμματα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να μας κάνουν να νιώθουμε πιο παρόντες στην καθημερινή μας ζωή, να μας δώσουν την αίσθηση ότι έχουμε περισσότερο χρόνο και να αυξήσουν τη σύνδεσή μας με τον εαυτό μας και τους γύρω μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Michelle Goodloe, κλινική κοινωνική λειτουργός και ιδρύτρια της GMichelle Wellness, συμφωνεί. Αυτό το καλοκαίρι, κάνει ένα σκόπιμο διάλειμμα από τις εφαρμογές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να επικεντρωθεί στην αυτο-φροντίδα της και να ανακάμψει από την εξουθένωση.

«Όταν η αίσθηση της αυτογνωσίας σας δεν είναι ισχυρή, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να έχουν σημαντική επίδραση στα συναισθήματά σας για τον εαυτό σας», επισημαίνει. «Μπορεί να γίνετε πιο επιρρεπείς στη σύγκριση, την αυτοκριτική, ακόμη και τη ντροπή, ανάλογα με το περιεχόμενο στο οποίο εκτίθεστε και καταναλώνετε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune.com