Οικονομία: Συγχορδία μέτρων για ακρίβεια και φοροδιαφυγή
- 11/07/2023, 09:55
- SHARE
Αποφασισμένη να αντιμετωπίσει φαινόμενα φοροδιαφυγής και αισχροκέρδειας εμφανίζεται η κυβέρνηση που έχει ανοίξει σειρά επαφών για την αδικαιολόγητες αυξήσεις που επιβαρύνουν νοικοκυριά και εργαζόμενους, από τα σούπερ μάρκετ μέχρι τα ταξίδια και το κόστος δανεισμού.
Σήμερα ανακοινώνεται και το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, με δέσμη μέτρων για τη στήριξη των εισοδημάτων απέναντι στην ακρίβεια και τις επιπτώσεις του πληθωρισμού, όπως το Market Pass, το Youth Pass για τους νέους που συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους, την αύξηση του αφορολόγητου, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.
Εντωμεταξύ, στο επίκεντρο τις τελευταίες ημέρες έχουν βρεθεί τα υψηλά κόστη σε καταλύματα και εστιατόρια, ειδικά σε ορισμένους τουριστικούς προορισμούς, καθώς και οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Το θέμα, που επηρεάζει τη δυνατότητα Ελλήνων πολιτών για διακοπές και έχει αποτύπωμα συνολικά στα έσοδα του τουρισμού, βρίσκεται στην ατζέντα συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή σήμερα της ηγεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας και φορέων.
Σημειώνεται πάντως ότι όπως και σε άλλους κλάδους, που οι τιμές παραμένουν στα ύψη παρά την αποκλιμάκωση του κόστους ενέργειας και πρώτων υλών, έτσι και στην ακτοπλοΐα οι επιχειρηματίες τονίζουν ότι η αγορά δεν έχει ανακάμψει μετά την κρίση ενώ η πτώση των τιμών στα καύσιμα δεν αντισταθμίζει το βάρος άλλων παραγόντων, από το μισθολογικό κόστος, οι επισκευές και τα ασφάλιστρα.
Επίσης, μηνύματα για το στόχο της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την φοροδιαφυγή, να διευκολύνει τους δανειολήπτες αλλά και να δημιουργήσει δημοσιονομικό περιθώριο για δυνητικά μέτρα στο μέλλον έστειλε προς την τραπεζική αγορά ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, στη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), παρουσία του επικεφαλής οικονομολόγου του γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη. Μετέφερε μεν τους στόχους της κυβέρνησης για πλήρη εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων και αποεπένδυση του κράτους, με διάθεση των συμμετοχών του στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) αλλά επιπλέον ζήτησε συνεργασία από τα στελέχη των τραπεζών. Στόχος είναι να προωθήσουν καταθετικά προϊόντα με καλύτερες αποδόσεις για τους αποταμιευτές και να στηρίξουν την προσπάθεια για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Εξάλλου, η Ελλάδα συνεχίζει να χάνει σημαντικά έσοδα από ανείσπρακτο ΦΠΑ. Σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν, που δημοσιεύθηκε στα τέλη του 2022, πρόκειται για πανευρωπαϊκό φαινόμενο καθώς η ΕΕ εμφανίζεται να χάνει 3.000 ευρώ το δευτερόλεπτο, από τα οποία 100 αντιστοιχούν στην Ελλάδα. Το 2020, οι απώλειες εσόδων έφτασαν συνολικά τα 93 δισ. ευρώ ενώ η Ελλάδα, αν και τη συγκεκριμένη χρονιά περιόρισε το έλλειμμα ΦΠΑ έχασε 19,7% των εισπράξεων.
Σημειώνεται ότι το μήνυμα για πάταξη της φοροδιαφυγής έδωσε πρώτος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης προειδοποιώντας “όλους όσοι έχουν βολευτεί πίσω από μία μακροχρόνια στρεβλή πραγματικότητα, που επιμερίζει άδικα τα φορολογικά βάρη στις πλάτες όσων δεν μπορούν να κρύψουν τα εισοδήματά τους”.
Μάλιστα αναμένεται να δημοσιευθεί και λίστα από την ΑΑΔΕ με τα ονόματα των μεγάλο-οφειλετών του δημοσίου, όσων χρωστούν σε εφορία και e-ΕΦΚΑ πάνω από 150.000 ευρώ και δεν έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις.
Τους καλοπροαίρετους οφειλέτες διευκολύνουν οι ρυθμίσεις για την επανένταξη στις 120 και 72 δόσεις, που προβλέπεται για τα χρέη της πανδημίας και η νέα ρύθμιση 36-72 δόσεων για τα χρέη που δημιουργήθηκαν λόγω της ενεργειακής κρίσης. Πάντως δεν φαίνεται να υπάρχει προθυμία γεγονός που προοιωνίζεται αλλαγές στην πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων, με σκοπό να αναδειχθούν όσοι έχουν πραγματική αδυναμία και όσοι φοροδιαφεύγουν. Σημειώνεται ότι το ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο στο τέλος Απριλίου στην εφορία υπολογίζεται σε περίπου 108 εκατ. ευρώ και στον e-ΕΦΚΑ σε 46 δισ. ευρώ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: