ΟΗΕ: Τέλος στις μάχες στο σημείο της συντριβής του μαλαισιανού αεροπλάνου
- 30/07/2014, 20:09
- SHARE
Εναντίον των κυρώσεων κατά της Ρωσίας τάχθηκε το Οικονομικό Επιμελητήριο της Αυστρίας.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν ζήτησε σήμερα από τις ουκρανικές δυνάμεις και τους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία «να σταματήσουν άμεσα» τις μάχες κοντά στο σημείο όπου συνετρίβη το αεροπλάνο των Malaysia Airlines, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Στεφάν Ντιζαρίτς.
Ο Μπαν «καλεί όλες τις πλευρές να σταματήσουν άμεσα τις εχθροπραξίες κοντά στο σημείο της συντριβής ώστε οι διεθνείς ομάδες να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στο σημείο χωρίς εμπόδια».
Ο γενικός γραμματέας υπογράμμισε επίσης ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σοροί στο σημείο της συντριβής της πτήσης MH17 καθώς και «ζωτικής σημασίας στοιχεία». «Οι οικογένειες των θυμάτων αυτής της φοβερής τραγωδίας πρέπει να μπορέσουν να πενθήσουν (. . .). Ο κόσμος ζητεί απαντήσεις, οι διεθνείς ομάδες πρέπει να μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους», σημείωσε ο Μπαν.
Οι μάχες που μαίνονται μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των αυτονομιστών ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία εμπόδισαν και πάλι σήμερα τους διεθνείς ερευνητές να μεταβούν στο σημείο της συντριβής, όπως ανακοίνωσε ο Ολλανδός επικεφαλής της αποστολής επαναπατρισμού των σορών.
Ρωσία κατά Ευρωπαϊκής Ένωσης
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κατηγόρησε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι ασκεί «μια πολιτική υπαγορευόμενη από την Ουάσινγκτον» και διεμήνυσε ότι οι κυρώσεις, οι οποίες πλήττουν τον κλάδο της ενέργειας στη Ρωσία, θα προκαλέσουν την άνοδο των τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη.
Οι κυρώσεις τις οποίες ανακοίνωσε η ΕΕ θα «έχουν μοιραία ως αποτέλεσμα μια άνοδο των τιμών στην αγορά της ενέργειας στην Ευρώπη», επισήμανε το ρωσικό ΥΠΕΞ.
«Το να τίθενται εμπόδια στη συνεργασία με τη Ρωσία στον τομέα-κλειδί της ενέργειας» από μέρους της ΕΕ αποτελεί ένα «απερίσκεπτο και ανεύθυνο μέτρο» από μέρους των Βρυξελλών, επισημαίνεται ακόμη στην ανακοίνωση της ρωσικής διπλωματίας.
Εξάλλου, το ρωσικό ΥΠΕΞ επέκρινε —σε ασυνήθιστα οξύ τόνο— την πολιτική της ΕΕ. «Η πολιτική της ΕΕ δεν βασίζεται πλέον σήμερα σε επαληθευμένα γεγονότα, αλλά υπαγορεύεται από την Ουάσινγκτον», υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση, στην οποία διατυπώνεται ακόμη η εκτίμηση πως αυτές οι «αντιρωσικές κυρώσεις» καταδεικνύουν «την ανικανότητα της ΕΕ να διαδραματίσει έναν αυτόνομο ρόλο στις παγκόσμιες υποθέσεις».
Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Αυστρίας τάχθηκε εναντίον των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας
Από την άλλη, ο πρόεδρος του θεωρούμενου ως ενός πανίσχυρου θεσμού στη χώρα, του Οικονομικού Επιμελητηρίου Αυστρίας, ο Κρίστοφ Λάιτλ, τάχθηκε εναντίον της επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας τάχθηκε σε σημερινές δηλώσεις του στη Βιέννη , τονίζοντας πως «δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση της οικονομίας ως εργαλείο της πολιτικής» και προειδοποιώντας ότι οι εξαγωγές της Αυστρίας στη Ρωσία κινδυνεύουν να μειωθούν φέτος κατά το ένα πέμπτο, ενώ αρνητικές συνέπειες θα υπάρξουν και για τον τουρισμό από τη Ρωσία.
Όπως τόνισε ο κ. Λάιτλ σε συνέντευξή στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, ο ίδιος δείχνει κατανόηση για τη στάση των ευρωπαϊκών χωρών, καθώς κανείς δεν εγκρίνει την τακτική του Ρώσου προέδρου, ωστόσο θα πρέπει να υπάρξει νηφαλιότητα και η μόνη εναλλακτική επιλογή είναι ο διάλογος.
Οι αυστριακές εξαγωγές στη Ρωσία ανήλθαν το 2013 σε 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ και οι εισαγωγές σε 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2014 σημειώθηκε μείωση τόσο των εξαγωγών όσο και των εισαγωγών, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρσι.
Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές της Αυστρίας στη Ρωσία μειώθηκαν από τα 335 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το τετράμηνο Ιανουάριος-Απρίλιος 2013, σε 237 εκατομμύρια ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα φέτος, ενώ οι εισαγωγές παρουσίασαν μείωση από τα 367 εκατομμύρια ευρώ σε 180 εκατομμύρια ευρώ.
Η Μόσχα σχεδιάζει την επιβολή δασμών στην Ουκρανία
To υπουργείο Οικονομίας της Ρωσίας έχει ετοιμάσει έναν κανονισμό ο οποίος προβλέπει την επιβολή εισαγωγικών δασμών στα ουκρανικά αγαθά, κατά τα φαινόμενα αντιδρώντας στην εμπορική συμφωνία που σύναψε το Κίεβο με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τον περασμένο μήνα η Ρωσία είχε αναφέρει ότι ήταν πιθανόν να λάβει μέτρα αφότου το Κίεβο υπέγραψε τη συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ.
Σύμφωνα με το κείμενο του προσχεδίου του κανονισμού, τον οποίο αναρτήθηκε σε έναν κυβερνητικό ιστότοπο, σε μια ευρεία κλίμακα ουκρανικών προϊόντων –από μπίρες μέχρι έπιπλα και αυτοκίνητα– θα επιβληθούν δασμοί τους οποίους τα τελωνεία της Ρωσίας εφαρμόζουν για τα «μάλλον ευνοούμενα κράτη», τερματίζοντας ένα εξαιρετικά ευνοϊκό καθεστώς δασμών.
Η Μόσχα φοβάται ότι η Ουκρανία ίσως επανεξάγει ευρωπαϊκά προϊόντα στη Ρωσία, παρακάμπτοντας τους δασμούς που η Ρωσία επιβάλλει για να προστατεύσει τη δική της παραγωγή. Ανησυχεί επίσης για το ότι μια εισροή προϊόντων από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Ουκρανία θα οδηγήσει η Ουκρανία να ακολουθήσει πολιτικές ντάμπινγκ (σ.σ. μαζική διάθεση προϊόντων σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, για τη διάθεση υπερπλεονασμάτων ή την κατάκτηση αγορών) στη Ρωσία.
Η οικονομία της Ουκρανίας συρρικνώνεται ταχύτερα όσο οι εχθροπραξίες συνεχίζονται. Η συρρίκνωση επιταχύνεται, καθώς οι εχθροπραξίες μεταξύ του στρατού και των φιλορώσων αυτονομιστών στα ανατολικά προκαλούν βαριές απώλειες στη βιομηχανία και σε άλλους τομείς της παραγωγής τους τελευταίους 3 μήνες.
Η εθνική στατιστική υπηρεσία της Ουκρανίας ανέφερε σήμερα ότι η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 4,7% το δεύτερο τρίμηνο σε ετήσια βάση και κατά 2,3% σε τριμηνιαία από τον Απρίλιο, όταν ξεκίνησε η εξέγερση των αυτονομιστών, τον Ιούνιο.
Αυτή η εξέλιξη ακολούθησε τη συρρίκνωση κατά 1,1% του ουκρανικού ΑΕΠ κατά τους 3 πρώτους μήνες του έτους και δείχνει τις συνέπειες της διένεξης στη βιομηχανία σε δύο περιοχές στα ανατολικά—που συνεισφέρουν σχεδόν το 16% του ΑΕΠ της Ουκρανίας.
«Η βασική αιτία (αυτής της μείωσης) είναι ότι υπάρχει στρατιωτική δραστηριότητα κατά την οποία οι άνθρωποι σκοτώνονται, εκτοπίζονται και εγκαταλείπουν τις εστίες τους» είπε ο Ολεξάντρ Βαλτσίσεν της InvestCapital της Ουκρανίας.
«Βρισκόμαστε σε κατάσταση σοκ» υπογράμμισε.
Διαβάστε ακόμα:
Δεν φοβούνται τις κυρώσεις της Δύσης οι Ρώσοι
«Οι κυρώσεις στη Ρωσία θα έχουν αντίκτυπο στη περιοχή»
Tα Καλάσνικοφ γίνονται ανάρπαστα μετά τις κυρώσεις στη Ρωσία