Πώς οι φωτιές στα ελληνικά νησιά επηρεάζουν το τουριστικό brand “Ελλάδα”

Πώς οι φωτιές στα ελληνικά νησιά επηρεάζουν το τουριστικό brand “Ελλάδα”
Τουρίστες απομακρύνονται κατά την διάρκεια εκκένωσης στην περιοχή Κιοτάρι νότια της Ρόδου, κατά την διάρκεια απεγκλωβισμού ατόμων, Σάββατο 22 Ιουλίου 2023. Ανεξέλεγκτη για πέμπτη ημέρα παραμένει η πυρκαγιά στο νησί της Ρόδου. Όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Γιάννης Αρτοποιός, η πυρκαγιά στη Ρόδο αποτελεί τη δυσκολότερη που αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Στο σημείο επιχειρούν 173 πυροσβέστες, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα, 5 ελικόπτερα, 3 αεροσκάφη και 31 Σλοβάκοι με 5 οχήματα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΔΑΜΙΑΝΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι καταστροφικές πυρκαγιές έχουν μετατρέψει σε εφιάλτη για πολλούς τουρίστες τις ειδυλλιακές καλοκαιρινές διακοπές στα ελληνικά νησιά.

Με τη χώρα να δίνει κατά τόπους μάχες με τα πύρινα μέτωπα και τις εικόνες τουριστών να ακολουθούν εντολές εκκένωσης για να μεταφερθούν σε ασφαλή καταφύγια να κάνουν το γύρο του κόσμου, η εγχώρια τουριστική βιομηχανία προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια της και να προετοιμαστεί για την επόμενη μέρα καθώς η σεζόν είναι σε εξέλιξη.

«Οι φωτιές στη Ρόδο δεν θα έλεγα ότι έχουν επηρεάσει το νησί της Κω. Εδώ διεξάγονται κανονικά οι αφίξεις και δεν καταγράφονται, προς το παρόν τουλάχιστον, ακυρώσεις. Στην περίπτωση της Ρόδου ακυρώνονται κάποιες πτήσεις μέχρι και τις 29 Ιουλίου, απόφαση την οποία θεωρώ λογική και καλή γιατί εάν συνεχίσει να έρχεται ο κόσμος δεν θα έχεις που να τον βάλεις και με αυτό τον τρόπο απεγκλωβίζεται κάπως η κατάσταση» επισημαίνει στο Fortune ο Μηνάς Χατζημιχαήλ, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω.

Όπως λέει, αυτό που συνέβη στη Ρόδο είναι τραγικό και οικολογικά και τουριστικά και εκτιμά ότι η περιοχή θα υποστεί τις επιπτώσεις όχι μόνο φέτος, αλλά και τα επόμενα χρόνια.

«Μιλάμε για ένα νησί που έχει καεί το μισό. Αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να ξεχαστεί και κάτι που μπορείς να το κρύψεις όπως έγινε για παράδειγμα με το σεισμό το 2017 όπου τότε βλέπαμε τους Ιταλούς να φεύγουνε καραβιές, αλλά σταδιακά το αίσθημα της ασφάλειας επανήλθε. Το καμένο δύσκολα κρύβεται. Ωστόσο, θετικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι όλοι οι τουρίστες λένε τα καλύτερα για τους Ρόδιους, τόσο σε ό,τι αφορά την μεταχείριση, όσο και την φιλοξενία. Είναι μία διαφήμιση μέσα στην μαυρίλα που συμβαίνει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενδεικτικό του πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα είναι οι μεγάλες εκθέσεις του εξωτερικού, με πρώτη την World Travel Market στο Λονδίνο όπου εκεί οι επαγγελματίες από το κλάδο του τουρισμού θα πάρουν μια γεύση αναφορικά με τις επικρατούσες τάσεις και τους προορισμούς που θα καταγράψουν ζήτηση.

«Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί με αποζημιώσεις στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που δεν θα έχουν δουλειά για το υπόλοιπο της σεζόν, οι οποίοι θα μπούνε άμεσα ταμείο ανεργίας, ακόμα κι αν δεν πληρούν όλες τις προϋποθέσεις. Ευτυχώς που έχουμε μία σοβαρή κυβέρνηση για να διαχειριστεί την κατάσταση. Έχουν βαλθεί να κάψουν το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας. Στο Δήμο της Κω γίνονται διαρκώς περιπολίες. Δεν πρέπει να μιλάμε για πυρκαγιές, αλλά για εμπρησμούς, διότι δε γίνεται να ανάβουν ταυτόχρονα φωτιές σε διαφορετικά σημεία και πάντα μόνο όταν έχει αέρα» καταλήγει ο κ. Χατζημιχαήλ.

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι η Κέρκυρα

Αν και το απόγευμα της Δευτέρας, φάνηκε η κατάσταση στην Κέρκυρα να είναι ελεγχόμενη και υπήρξε σχετική ύφεση, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (25/7) η φωτιά φούντωσε και πάλι. Ο Μπάμπης Βούλγαρης, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας μίλησε στο Fortune και έδωσε την εικόνα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο νησί.

«Ακυρώσεις σημειώνονται κατά κύριο λόγο στα ξενοδοχεία που βρίσκονται βόρεια του νησιού. Η αλήθεια είναι ότι δεχόμαστε πολλά ερωτήματα αναφορικά με το αν βρισκόμαστε κοντά στη φωτιά και πόσο ασφαλές είναι το νησί. Προσευχόμαστε να σβήσει γρήγορα η φωτιά διότι έχουμε συνεχείς αναζωπυρώσεις, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο που συνέβη στη Ρόδο που κάηκε το μισό νησί. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο πρόκειται για εμπρησμό διότι τόσες πολλές φωτιές να εκτυλίσσονται παράλληλα είναι ύποπτο συμβάν».

Ο κ. Βούλγαρης προσθέτει πως πριν από δύο ημέρες οι άνθρωποι που έμεναν στα ξενοδοχεία δέχτηκαν μήνυμα για εκκένωση και μετακινήθηκαν άμεσα σε δομές όπως το δημοτικό θέατρο, το κλειστό γυμναστήριο το λιμάνι του νησιού. Διευκρίνισε πως δεν υπήρξε καμία χρέωση για τους πελάτες, τα έξοδα καλύφθηκαν από τουριστικούς πράκτορες και γενικότερα υπήρχε φαγητό και διαμονή σε εθελοντική βάση.

Βγάζοντας από την εξίσωση τον παράγοντα φωτιά, τονίζει πως ο Ιούλιος κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα, ίδια με πέρυσι με την πληρότητα να αγγίζει το 80% με 90%, ενώ κρίνοντας από τις προκρατήσεις αντίστοιχα θα κινηθεί και ο Αύγουστος.

«Βέβαια ενώ οι ξενοδόχοι πηγαίνουν καλά υπάρχει μια γκρίνια από τα καταστήματα και τα εστιατόρια καθώς έχει πέσει σημαντικά η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη. Νούμερο ένα αγορά για την Κέρκυρα είναι η Αγγλία, ακολουθούν οι Γερμανοί, οι Πολωνοί, οι Γάλλοι και σταδιακά ανεβαίνουν οι Ιταλοί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κρήτη ως αντίβαρο στη Ρόδο

Στους ωφελημένους από τις φωτιές στη Ρόδο φαίνεται να είναι η Κρήτη καθώς σύμφωνα με τον Πρόεδρο Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλη Βλατάκη, το νησί του Καζαντζάκη καταγράφει έντονη ζήτηση και έχει λάβει αρκετές last minutes κρατήσεις από ανθρώπους που ήταν να ταξιδέψουν στην Ρόδο και τελικά επέλεξαν να βρουν εναλλακτικό πλάνο διακοπών.

«Μακάρι να μην τις είχαμε δει αυτές τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής διότι οι συνάδελφοι μας στο νησί της Ρόδου περνάνε δύσκολα. Τα τουριστικά πακέτα κινούνται + 35% πάνω λόγω των αυξημένων τιμών στα εισιτήρια και στα καταλύματα. Μάλιστα τα αεροπορικά δέχονται πολύ μεγάλη αύξηση και τα καταλύματα έχουν ανεβάσει τις τιμές λόγω της ενέργειας. Έχω πολλές φορές αναφέρει ότι αγορά τιμωρεί και θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς η Κρήτη είναι για πολλές χρονιές και πρέπει να κρατήσουμε τις τιμές σε φυσιολογικά επίπεδα ώστε να μην αμαυρωθεί εικόνα του νησιού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: